Skocz do zawartości

Śmierć Władysława Sikorskiego

Gość monia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Hej. Zastanawiam sie czy wiecie cos ciekawego na temat smierci gen. Władyslawa Sikorskiego. Czy ma ktos inf. na temat tajemnej osoby, ktora 2 tyg. przed katastrofa zadzwonila (mowila po polsku) i powiedziala ze Sikorski zginie w katastrofie lotniczej w Gibraltarze, osobie ktora przeslala notke do telewizji o tym ze Prchal musial popelnic te zbrodnie (wykonujac rozkazy tego morderstwa), bo inaczej zostalyby wyjawnione tajniki z jego przeszlości; autor podpisal sie wtedy Czlowiek Stamtad" oraz o osobie, ktora dała tajne dokumenty dotyczace tego wydarzenia niemieckiemu pisarzowi Hochhuthowi?? A moze jest to ta sama osoba :)?
Napisano
coś poszperam. kiedyś wpadł mi w rece jakiś wycinek prasowy z dywagacjami na ten temat chyba. Jak znajdę to zeskanuję i Tobie prześlę :).

Pozdrówki
SZUKAM
Napisano
Co do Pchrala, to czytałem kiedyś że wyłowiono go w prawidłowo zasznurowanej MayWestce, co wydało się o tyle nietypowe że normalnie piloci wieszali ją na oparciu siedzenia... Co więcej Pchral zapierał się że i przed tym lotem powiesił ją tam.
A poza tym Liberator miał schowane klapy, ale wysunięte podwozie (czyli odrotnie niż należy), a Pchral zeznał że podwozie wciągnęli, a klapy były w położeniu startowym (na pół opuszczone).
Pchral upierał się przy rzekomej blokadzie kolumn sterowniczych i na tym stanęło, ale spece z Farnborough po zbadaniu wraku nie stwierdzili oznak zablokowania.

Czytalem o tym w załączniku do W. Króla Walczylem pod niebem Europy i Afryki".

pozdr,M
Napisano
Do maxikaska:

Myślę sobie, że wzmiankowani przez Ciebie Angole" musieliby mieć jakikolwiek, najmniejszy nawet interes w usunięciu Generała.

A jakiżby mogli mieć interes w pozbyciu się groteskowej postaci, która - od czasu sięgnięcia po władzę - nie zajmowała się niczym innym (razem z żałosnymi figurami typu Retynger czy Kot) jak tylko usuwaniem swoich przeciwników politycznych, zamykaniem ich w obozach odosobnienia lub wysyłaniem na kursy wojewodów"?

A może przypomnieli sobie aferę łapówkową z lat 20-tych?

A może to, że Generał był łaskaw pracować dla nieboszczki Austrii gdy zasiadał w NKN-ie?

Ej ...

Anwenoit
Napisano
podejrzewam, że w formie plotki nalezy to traktować ale ....
fama niesie, że Sikorski musiał umrzeć, bo zaczął się zbliżac do tych do których nie powinien. Padło słowo masoni ale nie pamiętam już czy mu zaszkodziło zbliżenie do tych francuskich czy angielskich.
A swoją drogą jak oceniacie postać Sikorskiego? Jak dla mnie miał trochę za miętką dupę w stosunku do aliantów. Ale to jest polityka, wiedzieć co i gdzie można. I za ile.

Druga dziwna" ofiara wojny to gen. Wieniawa - Długoszowski. Popełnił samobójstwo w Nowym Jorku. Ale na bocze tory był spychany od razu po śmierci Marszałka przez ludzi tego zdrajcy Rydza-Śmigłego.

Z innej strony może to tylko zbieg okolicznosci ale po śmierci Sikorskiego alianci po raz drugi tej wojny nas wyrolowali i oddali Stalinowi. A może to nie zbieg okoliczności?
Napisano
Czy to nie za duże słowo zdrajca" w stosunku do Śmigłego?
Pozdrawiam.
Napisano
jak dla mnie nie za duże. Głównodowodzący siłami zbrojnymi, Wódz Naczelny, porzucił 17/18 września swoje wojska. 19 września zaczynała sie pierwsza bitwa tomaszowska, walczył Lwów, walczył Kleberg, broniło się Oksywie, Warszawa, walczył KOP. Śmigły uciekł hańbiąc mundur, zdezerterował z pola walki.Porzucił swoje wojska. Poprostu zdradził.
Był żołnierzem, marszałkiem a nie cywilem.

SZUKAM
Napisano
Zainteresowanym polecam dyskusję na temat śmierci Sikorskiego pomiędzy Janem Nowakiem-Jeziorańskim a Jackiem Tebinką w kwartalniku historycznym Dzieje Najnowsze" - między innymi o interesach politycznych i archiwach brytyjskich
  • 4 years later...
Napisano
Słabo pociągliście ten wątek, więc pozwalam sobie odświerzyć.
Fakty:
1. Katastrofa w Giblartarze to zatarcie śladów zbrodni!
Jakiej zbrodni? Kiedy wszyscy pasażerowie łącznie z generałem Sikorskim i jego córką byli na pokładzie samolotu, niezidentyfikowana grupa (mówi się tu o żydowskiej grupie terrorystycznej Sterna) dokonała egzekucji z pistoletów maszynowych. Protokół oględzin samolotu w którym odnotowano dużą ilość przestrzelin został utajniony!
2. Prchal miał wystartować i zwodowac samolot tak, aby zatrzeć ślady. Nigdy nie zgodziłby się na to, gdyby nie dostał gwarancji tego że przeżyje. Dlatego tez pozwolono mu założyć kamizelkę ratunkową i zostawić otwarty tylny luk, przez który miał zdążyć się ewakuować. Zawsze w takich akcjach była wpadka i tu też tak się stało (kara boska) zgubili na początku kołowania worek pocztowy. Zeznania żołnierza który go znalazł też zostały utajnione!
3. Prchal przeżył ale i tak się połamał a potem kręcił, dostał amnezji i takie tam.
4. Dlaczego tak się stało? Sikorski był niebezpieczny. Miał szerokie kontakty międzynarodowe, walczył o Polską rację stanu i niestety nie lubił Rosjan, z któymi liczył się Zachód. Moim zdaniem, to co później się stało dowodzi piątego nieoficjalnego rozbioru Polski! A to że uczynili to haniebnie nasi sojusznicy dla których przelaliśmy krew na wielu frontach, zmusiło ich do utajnienia tej hańby na 300 lat! Jedyne co Churchill wywalczył dla nas było zachowanie państwowości, co też było zagrożone, ponieważ Stalin chciał uczynić z nas jedną ze swych Republik...
  • 3 weeks later...
Napisano
O i znowu zydzi, w naszej historii. Grupa Sterna, sowieci, angole ... Moze jeszcze husyci i Macedonczycy? Od lat wiadomo, że na śmierci Sikorskiego najbardziej zależało Polakom. Zaszłości z czsów francuskich z 1940, dochodziła kwestia granicy wschodniej. My zawsze lubimy wszystkie swiństwa zrobione przez nas samych, zwalac na innych. Zawsze jesteśmy jedyną ofiarą, Churchill nas dobrze określił: Nie ma wspanialszego narodu w godzinie klęski, i bardziej nikczemnego w chwili zwycięstwa "
Napisano
Wątek może był „słabo pociągnięty”, ale temat został omówiony dość dokładnie – warto czasem przejrzeć Forum.

Doradzam zapoznanie się z http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=362379#363302 i http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=159896#160866 , a potem kontynuowanie dyskusji.

Pozdrawiam serdecznie, Darda
  • 1 year later...
Napisano
Śledząc katastrofę Airbusa
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6730484,Stan_ofiar_wskazuje__ze_Airbus_A330_rozpadl_sie_w.html?skad=rss można zauważyć pewną analogię do katastrofy w Gibraltarze
Napisano
Przepraszam, ale jakie analogie?

Airbus przed katastrofą leciał na wysokości ponad 10000 metrów, zaś Liberator s Sikorskim wzniósł się nie więcej niż na 100 m. Był PONAD 100 razy niżej.

O jakich analogiach może być mowa?

Naprawdę, radzę przeczytać, co Kuba (Okaul")w swoim czasie napisał ( http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=159896#160866 ), a potem dopiero snuć dywagacje.

Nie spotkałem się jeszcze z równie kompetentną i przestępnie napisaną opinią.
Napisano
Zwolennicy teorii spiskowych jak widać spać nie mogą ;)
1. Lądowanie w Giblartarze nie było planowane(szlag trafai przygotowania do zamachu)
2. Łatwiej było przygotować i przeprowadzić zamach na Sikorskiego podczas inspekcji wojsk.
3.nie był to jedyny wypadek takiego samolotu.
4. Wg zwolenników spisku ciało generała Sikorskiego nosiło ślady po kuli(głowa) oraz inne oznaki że został zamordowany.
jakoś sekcja zwłok tego nie potwierdziła
5.Anglicy już dawno udostępnili wszystkie dokumenty na temat katastrofy, dwie kwerendy przprowadzone przez polskich historyków nie potwierdziły istnienia innych dokumentów lub utajnionych dokumentów.
Dokumantacja dotycząca badania samolotu po wypadku znajduje się w archiwach wytwórcy samolotu a nie anglików

WNIOSEK
najciężej uwierzyć w prawdę
Napisano
Śledzę ten temat od 1980 roku. Zwolenników teorii spiskowych jest zdecydowanie więcej niż tych, którzy wierzą w przypadek. Ja nie mam wyrobionej jednoznacznej opinii na ten temat.
Wiele przemawia, za ale również wiele przeciw. Nie spotkałem się nigdy z takim argumentem. Czy ktoś zdecydowałby się usiąść za sterami samolotu i uderzyć nim w wodę? Tak, aby mieć pewność, że pasażerowie nie przeżyją. Za jakie pieniądze by to zrobił? To przecież samobójstwo!
Przed otwarciem (ostatnio w 2008 roku) trumny niektórzy byli pewni, że Sikorski był zamordowany przed katastrofą. Czyli nie powinno być wody w płucach a była. Jedna z teorii padła.
Pas startowy w Gibraltarze kończy wyjściem na morze. Z tego, co czytałem takich przypadków wodowania samolotów było tam dużo. Jak one wyglądały i czy kończyły się równie tragicznie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie