gibki9 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 witamm w rejonie starego zamczyska ,znalazlem wczoraj takie oto fanty,kosci kawalki zelaza,i kawalki ceramiki,czy to moga byc ludzkie kosci,czy np jakichs zwierząt,jakie macie opinie??
gibki9 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 witamm w rejonie starego zamczyska ,znalazlem wczoraj takie oto fanty,kosci kawalki zelaza,i kawalki ceramiki,czy to moga byc ludzkie kosci,czy np jakichs zwierząt,jakie macie opinie??
hakas Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Co do fragmentu płaskiego to część kaloty czaszki - ludzkiej. Lukas P ! Jak udzielasz porad to mądrze, tam gdzie kości i fragmenty naczyń to może być cmentarzysko. Bo do grobów składano naczynia z jedzeniem to raz a po wtóre po spaleniu zwłok nie wszystkie kości ulegają spopieleniu.Następnie tak zkremowane zwłoki umieszczano w GLINIANYCH POPIELNICACH Lukas P !! Poza tym sa jeszcze groby kloszowe gdzie tkie popielnice przykrywano kloszami ceramicznymi. A więc Proszę właściciela tego znaleziska o bliższe opisanie rejonu znaleziska i lokalizacji w Polsce. Pozdrawiam Hakas
hakas Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 To gibki przyjacielu napisał, że tam byli tatarzy. A co do kości to niewiem czy widziałeś groby wojów porąbanych w czasie walki. Obrażenia na kościach sa podobne. A zeby ocenić okres osadniczy to należy zebrać wiekszą ilość matriału ceramicznego. Dlatego trzeba uważać z oceną. A słyszałeś o obrzędach birytualnych? Pozdrawiam.
Ilkenau Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 gibki" - grotów tatarskich, takich na 100%, jest naprawde niewiele, polecam książkę Świetochowskiego Archeologiczne ślady najazdów tatarskich na Polskę". Żeby się tak arbitralnie wypowiadać o środowisku archeologów (nieraz wywozili za granice cenne rzeczy, nie spieszy im się do roboty, po wykopaliskach walają się puszki po konserwach, trzebią połowę lasu, żeby coś wykopać, a jeszcze i tak trzeba tę robotę po nich poprawiać, bo można coś znaleźć na hałdach czy w zasypanych wykopach) trzeba je chyba lepiej znać niż na podstawie jednej czy dwóch wizyt na starych wykopach. Gdybym ja chciał napisać opinie o poszukiwaczach choćby na podstawie tego forum, a nawet tylko Twoich wpisów, możesz sobie wyobrazić, jak by ona brzmiała. Tych, którzy są wam niechętni, a uwierz mi, że ja do nich nie należę, takie wpisy utwierdzają w opinii, że z wykrywaczami chodzi po lesie i polach banda półgłówkow, do których nie trafiają żadne racjonalne argumenty i jedyną metodą dyskusji z nimi jest zaostrzanie prawa karnego i jego skuteczna egzekucja.
marek123 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 hehe to teraz sie zbiera kosci :D idz na cmentzarz tam jest tego wiecej ;) a tak serio nie rób z siebie posmiewiska bo zleca sie tu tacy co nazwa cie mianem hieny cmentarnej".......itd
sopel69 Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 cześc. Nie da sie stwierdzić czy ceramika pochodzi ze średniowiecza czy nie tylko po opisie fragment naczynia który miał zaokraglony rant" i bez zdjęcia lub na własne oczy" jaki kolor miał ten fragment? jaka była jakośc wykonania? czy był zdobiony ?, jak równie z stwierdzić czy to śmietnik, pobojowisko, cmentarzysko czy moze mieszkał tam rzeźnik? Lukas czemu mmyślisz że to śmietnik na podstawie rozbitej ceramiki? a jakby była cała to co to by było?i czy duzo widziałes w terenie całych że tak powiem garnków" pozdrowienia
gibki9 Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 wiadomo archeologowie dysponuja wieksza wiedzą,i nie wszyscy sa przekuni, zreszta to tylko czlowiek i chyba kazdy ktory by zobaczyl gore kasy to by stracil rozum,ale tak jak pisze kto pierwszy ten lepszy,jak nie ja wykopie to ktos inny,a zreszta po tym miejscu gdzie kopalem to ludzie maja pola i plugami orzą,a zamku to tylko legenda zostala,wiec nie bede siedzial w domu przed komputerem i patrzal jak na forum ludzie chwala sie fantami,mnie akurat kosci i ceramika nie intersuja wogole,szukajc boratynek przypadkiem trafilem ,nastepnym razem zakopie spowrotem.
gibki9 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 posmiewisko zaraz,poprostu ciekawi mnie czy trafilem na rejon jakiegs cmentarzyska,czy jakis smietnik,bo to w sumie sczere pole,ponoc kiedys niedaleko stal zamek,ale sladu po nim juz nie ma.
gibki9 Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 rejon warwoni jurajskich(dla wtajemniczonych miejsce znalezienia skarbu denarków jagielońskich) wychodza boratynki,miejsce zalozenia grodu datuje sie na okolo 1214 rok,przebywali tam tatarzy,nastepnie zamek byl baza wypadowa na śląsk,potem zrujnowali go szwedzi,a nastepnie zostal rozebrany i zrobili z niego droge w XVII wieku.
Ilkenau Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Ludzie!Zlitujcie się nad tym stanowiskiem archeologicznym, jeżeli to faktycznie jest na Jurze to może wchodzić w grę zamek w Smoleniu, bo tam był znaleziony skarb denarów z czasów Jagiełły.Duży fragment ceramiki faktycznie pochodzi z okresu średniowiecza (nie jestem pewien czy wczesnego czy późnego), natomiast kości przynajmniej ta najdłuższa to na pewno zwierzęca (koza lub owca). Rozgrzebujecie śmietnik lub podzamcze, a potem zwracacie się o opinię do takich specjalistów, którzy twierdzą, że w grocikach tatarskich można rodzić", tymczasem grotów tatarskich z terenu Polski znanych jest może 20-30.Zostawcie to miejsce w spokoju, z zabytkami najlepiej zgłosić się do któregoś z muzeów w okolicy np. Sztygarka" w Dąbrowie Górniczej, Muzeum Zagłębia w Będzinie, PTTK w Olkuszu albo Ośrodka Dydaktycznego Parków Jurajskich w Smoleniu.
Grzesio Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Tia, a potem wszyscy są strasznie oburzeni, że archeolodzy Was nie lubią i do tego panuje w społeczeństwie opinia, że niszczycie zabytki i łamiecie prawo... :-PPzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Tak w sumie to polecam lekturę dzieła p.t. Ustawa z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami(Dz. U. Nr 162, poz. 1568)", zwłaszcza Art. 3, 4, 5, 6.3, a zwłaszcza 32.1 i 33.1 (że o 35 i 36 nie wspomnę) które (prawie) wszyscy powyżsi mistrzowie eksploracji mają modelowo w dupie.PzdrGrzesiu
sopel69 Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Ależ panowie nikt nie namawia gibkiego by tam kopał! bo po co komu fragmenty skorup czy kości? niech to lepiej leży w muzeum.według mnie nie da się stwierdzić tak na oko po tych fragmentach co to za kości, to nie takie proste(czyż to nie Witkacego przy ekshumacji szczątków pomylili z kobiecym szkieletem- a przeprowadzali to przecież fachowcy) a co do łamania prawa Grzesiu jak chodzisz z wykrywką, posiadać będziesz nabój, albo karabin z okresu po 1850r to je łamiesz bo ie lzia" jak mówią za wschodnią granicą. a co do społeczeństwa to 98% jego nawet nie wie o istnieniu poszukiwaczy a 99,9% to wisi bo maja inne problemy na głowie.Pozdrowienia
Lukas P Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Do hakas: Tak się składa że znam obrządki pogrzebowe okresu przedchrześcijańskiego. a co do pochówków całopalnych to polecam udanie się do najbliższego muzeum archeologicznego i przypatrzenie sie jak wygląda urna z zawartością (takich dużych kawałków kości i dodatku nie przypalonych to jeszcze nigdy nie widziałem w takim pochówku). Groby kloszowe to chyba nie ten rejon Polski, chyba że się mylę.Sądząc z wymiarów kości to chyba jednak są one zwierzęce. Dziwi mnie twoja chęć widzenia tam miejsca ataku Tatarów, tylko gdzie są grociki tatarskie? W miejscach ich ataku można w tym po prostu brodzić :) Dla mnie to po prostu śmietnik, w czym utwierdza mnie rozbita ceramika średniowieczna (zaokrąglony rant + wygląd). Pozdrawiam!
Anielskooki Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Coś mi się wydaje że to gnat jak najbardziej człowieczy.
Ilkenau Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Sopel69 napisał: po co komu fragmenty skorup czy kości"? no właśnie, po co w ogóle rozgrzebywać stanowiska archeologiczne - wyjaśnia to wpis gibkiego", że wychodzą tam też boratynki, czyli kopie licząc na to, że znajdzie coś cenniejszego i dlatego pyta, czy przypadkiem nie kopie na śmietniku, bo cóż cennego można tam wygrzebać. Leży coś w ziemi od np. 700 lat, coś co mnie generalnie nie interesuje, niechże sobie leży (taka powinna byc zasada działania poszukiwacza), trafiłem na to przypadkiem, to jeśli nie mam odwagi zgłosić znaleziska do muzeum to zakopuje to w tym samym dołku, z którego wyciągnąłem. Natomiast zdeklarowani poszukiwacze-kolekcjonerzy monet, militariów, niewypałów, nieśmiertelników robią to na własne ryzyko, z pełną świadomością, że łamią prawo. I może spotkać ich za to kara, czego nikomu nie życzę.
Lukas P Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Witam! A gdzie dokładnie to znalazłeś? Czy kości były razem ze skorupami naczyń? Jeśli tak to prawdopodobnie trafiłeś na śmietnik, a kości są zwierzęce. Mógłbyś podać jakieś wymiary, choćby szerokość główki kości? Czy kości są połamane lub rozłupane na pół?Pozdrawiam!
sopel69 Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 zresztą tematy niszczenia stanowisk archeologicznych, niezkopywanych dołków ( apropos nawet dołek zakopany to złamanie prawa-niszcy sie runo leśne, a to podlega karze grzywny, sam wiazd do lasu(samochodem) to złamanie przepisów), łamania prawa etc. były poruszane na forum nie raz ale ten temat lepiej poprowadzić w dziale główne.
hakas Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 To może być pozostałość po rzezi tatarskiej, cvzy dużo kości tam leży . niestety nie mogę Ci dużo pomóc bo nie znam miejsca dokładnie dużo mogę powiedziec z wizji lokalnej. A czy są skorupy ceramiki? Zamki zakładano na miejscach starych osad. Pozdrawiam.
gibki9 Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 znalazlem w rejonie co stal ponoc zamek w XVI wieku na polach,glowka szerokosc 4 cm po srednicy, a trzon 2 cm.
sopel69 Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Hakas jesteś pewien że to fragment czaszki ludzkiej?zdięcia są nieostre, jeżeli to cmentarzysko z okresu datowania grodu to mogą być groby szkieletowe( oglądałem kiedyś wykopki archeologów na takim cmentarzysku koło grodziska z tego okresu) , kolor kości wskazuje że są stare, a te fragnenty żeaza to jakie były coś konkretnego czy bezkształtne i nie do rozpoznania?Pozdrowienia
hakas Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Z tego co widzę to jedna kość nosi wyraźny równy ślad przerąbania - rana powstała w walce?! Co do kaloty kształt kaloty.. Niech znalazca ponumeruje na zdjęciu co jest kość co żelazo a co ceramika. I zamieści wyraźniejszc zdjęcia. Sopel 69 jak coś sie ruszy albo będziesz miał spostrzeżenia co do tego odkrycia to wiesz ... Pozdrawiam.
Pytanie
gibki9
35 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.