Skocz do zawartości
  • 0

blaszka pancernych

pni

Pytanie

Napisano
Mam pytanie do znawców niemieckich II wojennych blaszek, trafiła mi się blaszka jak dla mnie z odziału Stugów, chciałbym dokładnie dowiedzieć się z jakiego to oddziału i może ktoś wie do jakiej jednostki był ten oddział dołączony w 1944/45. Kod na blaszce to 16 PZ.JAG.STU.GESCH.ABT i numer
Z góry dizękuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mieli tych Stugów co kot napłakał i już dywizjon sformowali,w sumie pod koniec wojny było wszystko było możliwe.
Napisano

W kilkunastu 'Infanterie Division neuer Art' druga kompania batalionu ppanc. była dywizjonem" dział szturmowych.
Z tych DP, które wiały u mnie (XXXXII KA) - innymi się nie interesowałem (stany na 30.XII.1944 r.):

342 Inf. Div. (StuG.Abt.1342) - StuG III (L/48) = 9/1/0,

72 Inf. Div. (StuG.Abt.1072) - StuG III (L/48) = 9/1/0,

88 Inf. Div. (StuG.Abt.1088) - StuG IV (L/48) = 10/0/0,

291 Inf. Div. (StuG.Abt.1291) - StuG IV (L/48) = 10/0/0.

W załączniku gdzieś tam wygrzebany na jakimś Forum papierek ze 2.(Jagdpanzer/StuG)Kp./Pz.Jg.Abt342.

Napisano
Pz.jag.- panzerjager [a z 2 kropkami] artyleria przeciwpancerna lub niszczyciele czolgow
abt-batalion lub odzial

batalion niszczycieli czolgow lub
batalion artylerii przeciwpancernej
lub
oddzial niszczycieli czolgow
oddzial artylerii przeciwpancernej

co oznacza: Sturmgeschütz i Sturmgesch po polsku.?
co oznacza skrut Stu, gesch?
Napisano
Mam pytanie do znawców niemieckich II wojennych blaszek, trafiła mi się blaszka jak dla mnie z odziału Stugów, chciałbym dokładnie dowiedzieć się z jakiego to oddziału i może ktoś wie do jakiej jednostki był ten oddział dołączony w 1944/45. Kod na blaszce to 16 PZ.JAG.STU.GESCH.ABT i numer
Z góry dizękuje.
Napisano
Dokładnie to wygląda tak na górze 16 niżej PZ.JAG.STU.GESSCH.ABT. i numer żołnierza. W skrócie JAG - A jest umlautem.
Napisano
Jak widzisz jw blaszkach niemieckich jestem słabiutki to ten numer oddziału to 1292" Pozdr. A tak na marginesie skoro to numer żołnierza to jakis weteran skoro ma numer w tym ddziale 16.
Napisano
Musi to być oddział mniejszy od dywizjonu ,z tego co wiem w dywizjonach dział szturmowych były kompanie przeciwpancerne.

pzdr

bjar_1
Napisano
Oddziału StuGów o takim numerze nie znalazłem...może to coś sklecone w końcowym okresie wojny...
Mam nadzieję ,że ktoś Ci pomoże :)
Napisano
a mozesz okreslic gdzie ta blaszka była znaleziona ????? bo mam taka samą która rózni sie kilkoma numerami , :)staram sie odtworzyc droge odwrotu tej jednostki
Napisano
bjar_1
kompanie oznaczalo sie przez k lub kp czemu wedlug ciebie jest to kompania a nie oddzial lub batalion?

pytam bo opieram sie jedynie na odkrywcy nr5[29] 2001maj str 51. [nie mam innego zrodelka] moglbys mnie oswiecic plis
Napisano
A jednak, myślałem że mam jakąś przypadkowo wybitą blaszkę nie istniejącego oddziału, a tu taki rarytasik z piękną historią. Serdecznie pozdrawiam i dziękuje za identyfikacje po latach. Dzięki za pamięć.:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie