tasiu1 Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Napisano 13 Sierpień 2005 Ile jest odmian tych odznaczeń?? Lącznie z dwóch wojen. Z góry dziękuję za informacje.
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Ja o drugowojennych - podstawowo były 3 klasy :- 'czarna'- 'srebrna'- 'złota'każda produkowana w sporej ilości odmian np.'czarna' była produkowana ze stali ,mosiądzu. Do tego różne fabryki robiły różniące się szczegółami odznaczenia (np.różnice w wielkości).
rozi Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Jeszcze chyba była odznaka z autografem Hitlera? Że po zamachu na niego w 1944 takie dawali ,ale nie jestem pewny :)
tasiu1 Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Napisano 13 Sierpień 2005 No tak dotego jeszcze są niektóre tłoczone a inne odlewane??? I o co w tym wszystkim chodzi??
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Tłoczone ,odlewane... Czarne" były tylko tłoczone z blachy stalowej lub mosiężnej. Pozostałe dwie klasy były odlewami (choć wykopywaliśmy 'srebrne' przemalowane na kolor czarny...). Do tego odznaka nadawana po zamachu na Hitlera ,ale to chyba śladowe ilości...
tasiu1 Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Napisano 13 Sierpień 2005 Czy aby na pewno klasa złota i srebrna była tylko z odlewu?? Nie było tych klas tłoczonych??
beaviso Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Dla znających j. angielski:http://www.wehrmacht-awards.com/service_awards/wound_badges_main.htm(klikać w menu po lewej)
bjar_1 Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Srebrnych" i złotych" nie było tłoczonych.
marecki1341 Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 moim zadniem z obu wojen były takie:1 wojna:czarnasrebrnazłotaplus jeszcze każda z tych ale wycięta jest dosyć żadka ale się zdarza. wygląda tak że ma wieniec hełm i dwa miecze atam gdzie normalnie w środku pomiędzy tym jest blacha to jej niema była to bodajże wersja do noszenia na cywilnym ubraniu.2 wojna więc tak na samym początku była tak zwana hiszpaniska. ale żadko która była z hiszpani były one wydawane podczas kampani wrześniowej bo bodajże do maraca 1940.wyglądała tak samo jak pierwszo wojena czyli z hełmem rogaczem ale miała na hełmie sfastyke.potem tagże od początku wojny jak i do jej konica były wydawane odznaki za rany te najpopularniejsze chyba każdy wie o jakie chodzi. te z hełmem m40 i sfastyką byłyczarna-nigdy nie spotkałem się z taką odlewaną zawsze tłoczone.srebrna-prawie zawsze odlewane chodziaż coś mi się przypomina że widziałem kiedyś tłoczona ale głowy nie dam.złota-zawsze odlewana.no i była jeszcze ta z podpisem hitlera od 1944roku ale są bardzo żadkie i cenione wyglądają jak te normalne drugo wojene ale w dolnej częsić mają date 1944 i podpis hitlera czytelny i nie czytelny nigdy nie widziałem niższej klasą niż złota zawsze odlewana.do tego do chodzą jeszcze do każdej miniaturki na szpilkach. na cywilne ubranie są bardzo małe podejżewam że jak wszystkie miniaturki między 9mm a 16mm były to chyba odlewy z cynku oksydowane na każdy kolor do odpowiedniej odznaki. chyba temat został już wyczerpany no chyba że coś trzeba umnie poprawić lub jest jakaś super żadka odznak o której niewiem. ale to mogło by się zdarzyci podejrzewam że tylko w przypadku pierwszej wojny bo ten temat mnie zabardzo nie intersuje.więc koledzy jest co zbierać troche jednak tych odznak było z pozdrowiam marecki.
rozi Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Pewnego razu znlalazłem odznake za rany złotą i była pusta w środku. (tłoczona)?????
tasiu1 Napisano 13 Sierpień 2005 Autor Napisano 13 Sierpień 2005 Super stronka. A co do odznak srebrnych i złotych to jak jest wspomniane na stronce to były przemalowywane czarne pod koniec wojny (braki materiału). A co powiecie na temat odznak za rany w innych armiach??
kiler p Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 W II RP była to wstążeczka barwy VM z gwiazdkami oznaczającymi rany. Swoją drogą jestem ciekaw, czy przysługiwała tylko za walki o niepodległość i wojnę 1920, czy też wogóle za I wojnę światową ( w armiach zaborczych). Druga ciekawa kwestia to to czy noszono ją też w PSZ i LWP.
J-23 Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Odznaka Honorowa za Rany i Kontuzje ustanowiona w okresie międzywojennym była także używana w PSZ. asady przyznawania i noszenia OHzRiK określono w przepisach mundurowych z 27.10.1941 roku w sposób następujący: Odznakę Honorową za rany i Kontuzje nosi się na kurtce ubioru garnizonowego powyżej orderów. Odznaka ta stanowi naszywkę ze zwężonej do połowy wstęgi VM, naszytej poziomo z pięcioramiennymi małymi srebrnymi gwiazdkami, oznaczającymi ilość ran, przy czym otrzymanie w jednej bitwie oznaczane są jedną gwiazdką. Długość wstążki wynosi od 4 do 7 cm, zależnie od ilości gwiazdek. Prawo noszenia odznaki honorowej dla żołnierzy za rany i kontuzje przyznaje odnośny dowódca dywizji względnie wyższy lub równorzędny dowódca." Wiedza zaczerpnięta z Symbole wojskowe Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie 1939-1946" J.Murgrabia, Bellona 1990W LWP widziałem na zdjęciach odznaki za rany noszone na sposób radziecki (wstążki żółta lub czerwona) i polski (taki jak wyżej opisany)
rozi Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 Chwilowo nie mam do niej dostępu bo kolega, który ją ma wyjechał ale jak tylko bede miał jej zdjęcie to je podam na forum.
general1006 Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 witam ja wykopałem czarną tłoczoną pustą w środku z IWŚ. Szkoda, że brakuje igły i przy wieńcu jest pęknięcie, ale i tak jest ładna.jutro dam fote
tasiu1 Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 Czy oznaki 20 juli 1944 były nadawane w trzech klasach??? Czy któraś była pominięta???
tasiu1 Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 Marecki1341 napisał, że spotkał sie tylko ze złotymi ale czy adiutant Hitlera nie dostał czarnej???
tasiu1 Napisano 25 Sierpień 2005 Autor Napisano 25 Sierpień 2005 A tego typu odznaki??? Sa to kopie czy jakies powojenne??
Pit_100 Napisano 25 Sierpień 2005 Napisano 25 Sierpień 2005 Chyba jakieś powojenne bo swastyki nie ma. Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.