kloki Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 a na koniec z jednego dołka wyszedł taki mix. Zdziwiły mnie troche te łódki, chyba mannlicher? Chyba ruskie nie mieli w co ammo ładować...Pozdrawiam..
aaaa.gggg Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Kloki.Przeczytaj historie bitwy na naszej sronce,to są sprawdzone informacje.Jak macie jakieś nieśmiertelniki z R.B.bardzo prosze o zamieszczenie tutaj ich bić.A Kolega Kloki spotkał pewnie naszego znajomego Darka.Fajny gość.Naprawde szkoda że już tak mało fantów.PozdrawiamZwierz
aaaa.gggg Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Kloki!Skąd jesteś?Może mieliśmy już przyjemność sie spotkać w lesie????
rozi Napisano 4 Wrzesień 2005 Autor Napisano 4 Wrzesień 2005 hej co to za naboje na ostatniej fotce bo niedawno mi sie taki trafił w bardzo ładfnym stanie, ale nie wiem od czgo to??
Jadzia Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Witamte naboje + agonalne łódki to Mannlicher, a ta łuska o którą pytasz kloki to chyba wewnętrzny wkład do naboju od rakietnicy albo kawałek jakiejs spłonki detonującej.pzdrJadzia
kloki Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Witaj Zwierzu.Zgadza się - ten Pan to Darek. Co do spotkań w lesie, to nie mieliśmy jeszcze, do tej pory nie miałem technicznej możliwości dojazdu na RB. Nieśmiertelników nie mamy jeszcze z tego terenu.Bardzo mnie ucieszyla informacja, iż może być to amunicja Mannlicherowska. Juz myślałem, że to zwykłe standardowe Mośki". Bicia na łusce, to przykładowo 19 X 10 RMF". Czy to w takim razie Mannlicher? Nie miałem jeszcze okazji wykopać takiej amunicji w moim regionie. To znaczy, że jakiś Ruski latał z Mannlicherem? Widziałem na fotografiach Niemców z Mannlicherami, ale jeszcze Ruskich nie. Pozdrawiam i prosze o informacje.
kloki Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Tam bedzie chyba BMF czyli:Berndorfer Metallwarenfabrik, Berndorf.Kto tej broni mógł używać?
bjar_1 Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Kloki -- historia bitwy jest na naszej stronce ,powstała po setkach rozmów ze świadkami i badaniach terenowych - to jest właściwa wersja!- ammo od Mannlichera - czasem trafia się tam pozostałości po I w.ś. tak więc pochodzą one z tego okresu.pzdrbjar_1
nomyss Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Mi osobiście udało się wyskoczyć po egzaminie poprawkowym i grzybów żadnych. Jako iż nie lubię sobie utrudniać życia (i miałem limit czasowy - 3h). Nie zagłębiałem się daleko w las lecz rzut kamieniem od Bokowa. Początkowo żadnych sygnałów lecz w końcu koło jakiś opoków (na zach. od wioski) polska łuseczka 1938 r. a potem kilka kilo złomu w postaci gąsiennic i czegoś jeszcze. Ogólnie trochę ciekawostek i na pewno jeszcze tam wrócę.
SYLSTER Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Witam wszystkich.Mam nieodparta chęć wybrania sie w okolice Ruskiego Brodu i wyjęcia z ziemi tego co jescze nie znaleziono.Poszukuje wspólnika na wypad który jest zaznajomiony w temacie,chodzi o to ,zeby nie jechać i nie szukac miejscówki tylko wejśc w teren.Jestem z Warszawy,prosze o kontakt.Pozdrawiam.Mój adres Sylster@polcom.net
MaciekC Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 oj miejscówka jest chyba cały teren. a znaleźć miejsce gdzie nikogo nie było jest niemozliwym. poza tym to teroche naiwne mieć nadzieje ze ktos powie Panu które miejsce jeszcze warto zachaczyć.
aaaa.gggg Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Uprzejmie prosze zakopywać dołki.PozdrawiamZwierz
SYLSTER Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 Nie chodzi mi o szczegóły,chcę po prostu z kimś sie tam wybrać,oczekuje jakichs propozycji.Chetnie dołącze do jakiejs grupy która sie tam wybiera.
SYLSTER Napisano 16 Październik 2005 Napisano 16 Październik 2005 APROPOS ZASYPYWANIA DOLKÓW,CZĘSTO SPOTYKAM SIE ,ZE KOLEDZY POSZUKIWACZE NIE MAJA CZASU ZASYPYWAC DOŁKÓW ŻLE TO O NICH ŚWIADCZY I POPRZEZ TAKIE POSTEPOWANIE PSUJĄ NASZA RENOME.
MaciekC Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 a co do RB to chetnie bym sie dowiedział w którym miejscu niemce przerwali okrązenie i zwiali w strone gowarczów/opoczno. nie ma tego na u bjara na stronce. jesli dlatego ze nieprzeszukane to rozumiem.
aaaa.gggg Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 Maćku.To miejsce przeszukane już kilka lat temu.A jak ktoś nie ma czasu zakopać dołów to niech sie zajmie zbieraniem znaczków!!PozdroZwierz /Freiwillige crew/
aaaa.gggg Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 I prosze się nie dziwić aktywności Straży Leśnej.Ostatnio jakiś sk... powyrywał nawet młode jodełki podczas kopania!!!Aż mnie serce chwyciło jak to zobaczyłem!!!TROCHE KULTURY I SZACUNKU DLA PRZYRODY.Niech tylko spotkam takiego pajaca...!
MaciekC Napisano 17 Październik 2005 Napisano 17 Październik 2005 aaaa.gggg nie chodzi mi o przeszukanie bo wiem ze przeciez jest przeryte, jak wszystko, poprostu byłem ciekaw historyji. moja babcia mieszkała po drógiej stronie lasu w korytkowie z tego wzgledu podwójnie mnie ta historia interesuje. co do jodełek jak widze że jest swierzo posadzony las to nie wchodze na taki teren chociazby dlatego ze w razie kontaktu ze strażą to zadne gadane nie pomoże.
bjar_1 Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 Co ciekawego słychać w lesie Zwierzu?Maciek - miejsce przerwania okrążenia jest przeszperane. Ostatnio z chłopakami byliśmy tam rok temu ,wyskoczyły dwa hełmy M-42 ,skrzynki na magazynki do 2 cm Flaka ,oporopowrotniki do 2 cm Flaka oraz trochę drobnicy... Okop koło drogi... Jakaś bateria plot ochraniała drogę którą uciekali...pozdrawiam
aaaa.gggg Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 Witam Bjar.A w lesie słychać tyle że jakiś ku... powywalał doły na metr i powyrywał młode sosenki!!Niech tylko go dorwe!Pozdro Bjar.
bjar_1 Napisano 22 Październik 2005 Napisano 22 Październik 2005 Zwierzu odwala za mnie robotę bo jeździ w teren i gada z tubylcami. Ostatnio przywiózł usłyszaną od 93 letniego staruszka opowieść o tym jak go ruscy wiosną 1945 r. w Ruskim Brodzie w lesie mało co nie zabili :)
honker Napisano 7 Listopad 2005 Napisano 7 Listopad 2005 z ruskim brodem nie jest jeszcze tak bardzo zle.ostatnie dwa tygodnie tam przesiedziałem i byłem kilka razy w lesie.w piatek 28 na dwa wykrywacze trafił się MP 38/40 i 25 szt. ammo do mausa.w niedziele [4wykrywacze] 5 bagnetów,garłacz z celownikiem,noga od możdzierza.pokrowiec na lufę od mg,lufa,kilkanaście sztuk miedziowanej ammo,metalowy orczyk,i jak zawsze kilka śledzi,31 na kilka razy sprawdzonej mijscówce ruski garnek łuska od 45,a na własnym podwórku polski bagnet.poza tym sporo duzych sygnałów typu dwu metrowa rura.więc nie jest żle.pozd.marek
MaciekC Napisano 8 Listopad 2005 Napisano 8 Listopad 2005 no suuper moze jakies fotki wrzucisz na forum?a jak nie tu to moze na maila?:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.