kozakk88 Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 witam chciałbym wiedziec jakie mial zastosowanie w WP fiat 508. wiem jakie były wersje chodzi mi o rzeczy do których były wykorzystywane... byłbym najbardziej wdzięczny za informacje o łazikach wykorzystywanych do rozpoznania
polsmol Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Na to pytanie chyba nie ma jednoznacznej odpowdzi bo łazik to samochód do wszystkiego jak zwykła osobówka. Używano ich gółwnie w sztabach wj i jako pomocnicze pojazdy w jednostak pancernych i zmotoryzowanych (łączność? saperzy?).
kozakk88 Napisano 7 Sierpień 2005 Autor Napisano 7 Sierpień 2005 czy łaziki były wykorzystywane jako wozy rozpoznawcze??
Lokomotywa Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 zakładajac że we wrześniu 39 istnialo jakiekolwiek rozpoznanie to raczej uzywano do tego koni - samochody słuzyły raczej panom oficerom" do wywozu rodziny i majątku za granice
MAB Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Lokomotywa, masz jak widzę super rozeznanie.Twoim więc zdaniem gen. Thomme, który prowadził armię Łódź ku Warszawie korzystając z samochodu tak naprawdę jechał z dobytkiem na kolanach i z dziećmi na drugim siedzeniu?
kozakk88 Napisano 7 Sierpień 2005 Autor Napisano 7 Sierpień 2005 ta historia jest conajmniej nie prawdo podobna mi sie wydaje ze były równiez łaziki używane do celów wojskowych mam na mysli konkretnie wersje na 4 osoby nie pick-up. wiec skoro były to do czego były uzywane??
polsmol Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Łazik to Łazik czyli samochód uniwersalny. Zmotoryzowane odziały rozpoznawcze miały tylko 10 Brygada Kawalerii i Warszawska Brydaga Pancerno-Motorowa. Urzywano tam łazików 508, ale czy służyły bezpośrednio do rozponania? To możliwe, ale nie mam wiedzy na ten temat.
Gebhardt Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 No ale Samochod Osobowy Polski Fiat 508 Lazik o ktorego kolega Kozakk88 sie pyta to specyficzna wersja i marka i jest na pytanie wzglednie niedwuznaczna odpowiedz:) Z tego co wiem i pamietam Laziki 508 byly przewidziane jako ETATOWE srodki rozpoznania tylko w baonach saperow zmotoryzownaych, Typ I i Typ IIa. W brygadach pancerno-motorowych byly uzywane, zreszta w niewielkich ilosciach, jako wozy dowodcow i oficerow sztabowych w dowodztwach szwadronow w gore. Analogicznie byla tez pewna ilosc Lazikow 508 w dowodztwie i szwadronach dywizjonow rozpoznawczych brygad panc-mot i dywizjonow pancernych brygad kawalerii. Poza tym laziki byly etatowym srodkiem transportu dowodcow pulkow piechoty i kawalerii, bylo ich kilka do dyspozycji dowodcy i sztabu dp i bryg kaw, pewna ilosc w plutonach plutonow KG lacznosci itd. Czyli reasumujac, poza baonami saperow, laziki 508 byly glownie uzywane jako srodek transportu dowodcow i jako samochody lacznikowe.Oczywiscie laziki 508 byly in extenso uzywane przez doraznie tworzone patrole rozpoznawcze na wszelkich poziomach ale do tego uzywano cokolwiek bylo pod reka.
Gebhardt Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 A zeby dac pozytywna (:-)) odpowiedz, to poza baonami saperow, do dzialan stricte rozpoznawczych byly przewidziane Laziki PF 518, motocykle z koszem, sampance, czolgi rozpoznawcze i samochody zwiadowcze artylerii PF508/18.
sadyk Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Krzysztofie,a dyony pociagow pancernych? Np. 2 dyon mial 6 Lazikow" 508 (tak oryginalny zapis) o numerach rejestracyjnych 8514, 8454, 11695, 11699, 12026, 12200(podaje na wszelki wypadek te numery, bo moze ktos ma zdjecie Lazika" z numerem i bedzie mozna go gdzies przypisac).
Gebhardt Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Chyba na pewno nie byly w skladzie rzutu bojowego pociagu. Na pociagach panc przyznaje sie ze znam sie slabo ale o patrolach drogowych chyba nie slyszalem i nie moge nawet sobie wyobrazic gdzie takie cos by bylo przewozone (chyba nie na platformach bo inne wagony odpadaja). Jezeli nalezaly do rzutu gospodarczego (zakladam w tej chwili ze byly w etacie wojennym) to najprawdopodobniej nalezaly do oficerow/podoficerow sluzbowych (technicznych, broni, zaopatrzeniowych).
sadyk Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Krzysztofie,oczywiscie, ze w skladzie bojowym ich nie bylo. Masz racje, ze sluzyly do celow zaopatrzeniowo-technicznych. Jako ciekawostke podam, ze pociag ewakuacyjny 2 dyonu wiozl z Niepolomic na jednej z lor zepsutego Fiata lazika".
Gebhardt Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 A, to zle zrozumialem tresc pytania :) Czy byly jakies kolumny samochodowe zlozone z lazikow? Byly z samochodow osobowych PF 508 ale to, oczywiscie, inna sprawa.
polsmol Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 sadyk Dwa pierwsze numery są czterocyfrowe. Rozumiem, że to stare typy tablic rejestracyjnych. Natomiast przy nowych brakuje litery. Wbrew pozorom nie była to wyłącznie W". W zbiorach mam zdjęcia pokazujące również literę A" na rejestrcjach samochodów wojskowych.
JoncaA Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 wszystkie numery sa ze starego systemu, rowniez 11... i 12...
JoncaA Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 a to i dla przykladu i zeby zrobic przyjemnosc kozakkowi88, bo to samochod z dywizjonu rozp. 10BK. Trafiony" Opel ma nowa tablice .
JoncaA Napisano 9 Sierpień 2005 Napisano 9 Sierpień 2005 Polsmolu - litere A otrzymywaly samochody ogolnie rzecz ujmujac administracji panstwa" , kupione za pieniadze skarbowe" np. przez Min. spraw wewnetrznych (czy jak sie ono wtedy nazywalo), przez Czerwony Krzyz, itd.
polsmol Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 Czy litera A oznacza MSW czy w ogóle przynależnaość do państwa? Dzięki za uwagę z nr. rejestracyjnymi. Do tej pory byłem przekonany, że stare numery miały tylko cztery cyfry.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.