pik78 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 We wspomnieniach moich dziadków wiele razy przewijał się wątek działka p-lot, które stało na ich działce w 1941 rokui było obsadzane przez czerwonoarmistów !!!Mam więc pytanie co to za działko ta cała ,,zenitówka''?? jaki kaliber? moze ktoś zamieści fotki tego działka ????pzdr
Darda Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Artyleria zenitowa" = artyleria przeciwlotnicza.enitówka" = dział(k)o przeciwlotnicze. Sowieci mieli ich sporo, różnych kalibrów. Mogło to być coś takiego: http://www.amw.com.pl/zos_product_info.php?cZosPath=2&zos_products_id=10, ale niekoniecznie.Pozdrawiam, Darda
upham18 Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 u mojej babci na dzialce tez zenitówka" jak wspominają ludzie stala ale zarówno niemiecka jak i radziecka altyleria p.lot
grechu Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Nazwa pochoodzi od tego, że w tych działkach zenitówkach" można lufę do zenitu czyli do pionu podnieść
pik78 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 Swoją drogą mogli sie ruskich zapytać co to za armata jest (żartyję oczywiscie)A sowieci mieli farta zabrali się z działki a 4 godziny pózniej w nocy Niemcy dokładnie zbombardowali teren dookoła,co ciekawe sowieci na odchodne zakopali całą amunicję do nich,okoliczne dzieci miały frajdę,babcia wspominała o prochu w kształcie makaronu zółtego,pięknie się palił...Szkoda ze juz nie żyją moi dziadkowie :( :( :(
revolt Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 zenitówka strzelała wkładami do długopisów zenith" kaliber ok 5 mm:D dziadki tak już maja jak nie wiedzą jak cos nazwać to nazywaja po swojemu:) a co to jest gilza??? najczesciej tak mówią na łuski:D
pik78 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 revolt !!!to było dobre,coś w tym jest albo też mowią cyngiel pozdro wszystkich dziadków na FORUM oraz revolta he he he
Boruta Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Mnie te określenia nie dziwią i znam je. Chyba już jestem bardzo stary ;-)).Pozdrawiam
janushew Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Dawno już nie słyszałem nazwy zenitówka", teraz zastanawiam się, czy nazwa była bardziej popularna na froncie zachodnim ,czy wschodnim?, czy znana była już przed II wojną- raczej tak, chyba najczęściej spotkałem się w relacjach z Powstania Warszawskiego.Ciekawe też, może częsciej używana przez mieszkańców Kresów? pozdr
maxikasek Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Po prostu to pochodzi od słowa zenitnaja" więc raczej znana tylko tym kórzy mieli stycznosć z językiem rosyjskim. W języku militarnym oznacza przeciwlotnicze. Jest zenitnaja puszka" a nie np. protiwlotczikaja puszka" ( to akurat przeciwpilotom znaczy ale dawno nie miałem doczynienia z językiem.
JoncaA Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 ... wyraz zenit" wystepuje we wszystkich europejskich jezykach (choc roznie zapisywany), wiec nawet nie mozna twierdzic, ze zenitowka" jest rusycyzmem. W WP, w roku 1919, Departament Artylerii postulowal utworzenie baterii dzial zenitowych konnych" i dzial zenitowych automobilowych", a w roku 1920 rozpoczeto formowanie dywizjonu szkolnego artylerii zenitowej. Nazwa przeciwlotniczy i skrot plot. pojawiaja sie kolo 24 roku i z czasem wypieraja zenitowke" z jezyka polskiego - ale przeciez nie delegalizuja. Nic nie stoi na przeszkodzie, zeby tego slowa uzywac rowniez dzis..
pik78 Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 Ale nie odchodzmy od tematu nie intresuje mnie pochodzenie słowa zenitowka ( jesliby mnie to interesowało napisałbym do prof.Miodka ) interesujee mnie co to za działka ? kaliber? jakieś zdjęcia !!!SA TO NAPRWNO W TYM WYPADKU SOWIECKIE ZENITOWKI ( 1941 rok-dzielnica Marczuk/Białystok )
JoncaA Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 prof. Miodek pewenie by powiedzial to, na co powinienes, w kontekscie wszystkich powyzszych postow sam wpasc, gdyby ci sie chcialo pomyslec. Ze zenitowka - to termin ogolny na okreslenie dziala plot. Zenitowką jest tak dzialko 25 mm, jak i 37 mm, 40 mm, a tez zupelnie powazna pelotka 76 mm - i pytanie o typ i kaliber, gdy we wspmnieniach dziadkow zostalo tyle, ze w ogrodku stala zenitowka, jest kompletnie bez sensu...
jotes Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Prawdopodobnie były to armaty plot. kalibru 85mm.Pzdr,jotes
Jeager Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 a może to było Acht koma Acht i Niemcy z przyszłego NRD a nie Rosjanie?:)Cyngiel na pewno, gilza może mniej to dość powszechne wyrazy mam wrażenie, że oba pochodzenia niemieckiego, a już u miłośników militriów zdziwienie na ich dzwięk mocno mnie dziwipozdr.J.
pik78 Napisano 4 Sierpień 2005 Autor Napisano 4 Sierpień 2005 Dzięki za odpowiedzi a zwłaszcza dla niejakiego JoncA za pouczenie i dobre rady!! JajcA po co te docinki ??
michał ł Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Zadałeś mało precyzyjne pytanie, dostałeś w odpowiedzi, że za mało podałeś danych (i wytłumaczenie co to za termin Zenitówka) - napisałes w zamian jakieś coś" o Miodku żądanie szczegułów z dużą ilością wykrzykników i z CapsLockiem - co oznacza krzyk... i jeszcze masz pretensje??... skąd się tacy biorą...
pik78 Napisano 4 Sierpień 2005 Autor Napisano 4 Sierpień 2005 Witam!nie będę wdawać się w klejną bezsensowną polemikę ,bonie o to mi tu chodzi!! Słysząc o zenitówkach zawsze myslalem ze to konkretnie jeden typ działka!Mylilem się!Dzięki za wyprowadzenie mnie z błędu!Szczególne podziękowania dla ekspertów-moralistów z piaskownicy( michał ł oraz JoncaA )pozdro pik78ps.proszę nie wdawać się w jakieś polemiki i docinki,pouczania na forum ale prosze takie smutu walic na priva...
pieczarka Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 Domyślam się, że twój nick pik78" mówi, że urodziłeś się w 1978 roku (choć mogę się mylić). Toteż spieszę Cię poinformować, że jeden z Tych ekspertów-moralistów z piaskownicy" publikował książki w okresie kiedy Ty jeszcze do piaskownicy nie zaglądałeś, albo dopiero co. Popatrz w literaturze tematu to będziesz wiedział...
pik78 Napisano 4 Sierpień 2005 Autor Napisano 4 Sierpień 2005 Pieczaro, 78 to ilość kb wyjętych z ziemi przezemnie...wiem,ze mało...
maxikasek Napisano 4 Sierpień 2005 Napisano 4 Sierpień 2005 czyli z każdym kolejnym twój nick będzie ewoluował....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.