pomsee Napisano 31 Marzec 2003 Autor Napisano 31 Marzec 2003 Czy ktos potrafi odczytac oznaczenia z szaszki dragonskiej wz.1881? Sa one umieszczone na jelcu (co widac) i prawdopodobnie jest to skrot oznaczenia jakiejs carskiej jednostki kawaleryjskiej.
Cyrograf15 Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Znalałem szaszkę w Wieliej Sowieckiej Encyklopedi z 1975r. Jest to szabla noszona brzuścem do góry i na pasie przez ramię, ten ostatni warunek zmieniony po I wojnie. 6 wzorów 1881 i po jednym 1909, 1910, 1913, i 1927. Dragonka ma mocowanie bagnetu i to równierz szaszka. Tyle na temat sami rosjanie. Jak widać nistety nie miałem racji.Wojtek
IRONRAT Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Mam pytanie. Czy określenie broni pokazanej na samym początku tego wątku jako szaszka nie jest błędne. Wiem, często szabla dragońska wz 1881 jest określana mianem szaszki, ale czy szaszka nie jest z definicją bronią białą pozbawioną kabłąka?Ironrat
IRONRAT Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 PS. do mojego pytania. W części źródeł szabla ta występuje jako szaszka wz 1881 w innych jako szabla dragońska wz 1881. Bądź tu mądry i pisz wiersze.Ironrat
Cyrograf15 Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Bebut to tasak albo jak kto woli półszbla. I broń i narzędzie. Według Wagnera wzór 1914. Ta szabla wygląda na dragonkę 1908 raczej błędnie nazwaną szaszką.Wojtek
dago Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 Określenie szaszka" występuje w literaturze najczęściej w odniesieniu do sposobu noszenia szabli (ale nie zawsze, zdania fachowców są podzielone stad bałagan). Krótko mówiąc nosi się ją brzuścem do tyłu (koluszka na zewnętrznym łuku pochwy). Konstrukcyjnie i użytkowo nie ma różnic między szablą a szaszką (pomijając pochwę). Do Ignoranta, szabla bez kabłąka o której piszesz, to tylko jeden z typów szaszki, najbardziej pod tą nazwą znany a reszta vide powyżej. Moim zdaniem szaszka to tylko rosyjska, zwyczajowa nazwa szabli przy okazji noszonej w specyficzny sposób . Pozdrawiam
dago Napisano 8 Październik 2004 Napisano 8 Październik 2004 Gwoli ścisłości, nie wszystkie dragonki mają mocowanie bagnetu.Pozdrawiam
IRONRAT Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 zdania fachowców są podzielone stad bałagan"czyli skoro fachowcy nie mogą się zdecydować, to trudno tu dać jednoznaczną odpowiedź. Co na to sami Rosjanie?Ironrat
dago Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Ironrat, sorry za literówkę w poprzednim poscie...:-)Pozdrawiam.
Gość Napisano 30 Wrzesień 2004 Napisano 30 Wrzesień 2004 Bebuty spełniały właśnie takąrolę.Pozdrawiam
dago Napisano 6 Październik 2004 Napisano 6 Październik 2004 O kindżał, Jest to kindżał rosyjskiej artylerii wzór 1907, 1908, 1909, 1913, 1914. Co do wzoru to w literaturze występuja wszystkie te daty :-) i trudno jednoznacznie ustalić. Lepszą nazwą wydaje mi się tasak (faschinenmesser) ze wzgledu na przeznaczenie. Pozdrawiam
Gość Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 Czołem. Takichi podobnych kindzałów używali carscy czerkiesi widać takowych na archiwalnych fotkach w świcie cara
Gość Napisano 7 Październik 2004 Napisano 7 Październik 2004 Co do tasaka artyleri to jestem zaskoczony wcześniej nie widziałem takiego tasaczka. A co do szaszki to Zabłocki opisuje szaszkę właśnie w formie pozbawionej jelca i z charakterystycznym zakończeniem głowicy. Ostatnio znalazłem opis szaszki oficerskiej rosyjskiej w formie z jelcem. Ksiązka szable wojska polskiego XIX-XXw" autora nie pamiętam jeśli ktoś będzie zainteresowany odnajdę autora i podam. Pozdrawiam hakas
pomsee Napisano 30 Wrzesień 2004 Autor Napisano 30 Wrzesień 2004 Jak na noz okopowy to ebut" jest troche przyduzy bo ma ok. 60 cm i jest bardzo masywny.
dago Napisano 5 Październik 2004 Napisano 5 Październik 2004 To jest po prostu..tasak rosyjskiej artylerii.Pozdrawiam
pomsee Napisano 31 Marzec 2003 Autor Napisano 31 Marzec 2003 Czy ktos potrafi odczytac oznaczenia z szaszki dragonskiej wz.1881? Sa one umieszczone na jelcu (co widac) i prawdopodobnie jest to skrot oznaczenia jakiejs carskiej jednostki kawaleryjskiej.
pomsee Napisano 31 Marzec 2003 Autor Napisano 31 Marzec 2003 Pytanie drugie dotyczy kindzalu z fotki. Wiem, ze byl na wyposazeniu jednostek carskich ale czy ktos ma jakies dokladniejsze informacje na jego temat?
pomsee Napisano 31 Marzec 2003 Autor Napisano 31 Marzec 2003 Na kindzale rowniez jest oznaczenie jednostki (skrot). Czy ktos jest w stanie ja zidentyfikowac?
Gość Napisano 1 Październik 2004 Napisano 1 Październik 2004 No może i tak, nie będę się spierał.Pozdrawiam
Pytanie
pomsee
Czy ktos potrafi odczytac oznaczenia z szaszki dragonskiej wz.1881? Sa one umieszczone na jelcu (co widac) i prawdopodobnie jest to skrot oznaczenia jakiejs carskiej jednostki kawaleryjskiej.
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.