Skocz do zawartości
  • 0

bagnet

artihe

Pytanie

22 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Bicia na jelcu to 6.T.S.1.45. a na ostrzu z dwuch części się składa tylko pierwsza nie czytelna a druga to prawdopodobnie COPEEL"...
Napisano
Witam . Artihe ten bagnet to napewno niemiecki M 71/84 ( a nie austryjak- chodz te bagnety w pierwszym etapie robili austryjacy ale napewno nie były to bagnety do mannlichera ) ,na grzbiecie głowni powinien być jeszcze rok produkcji i odbór. Pozdrawiam Wojtek
Napisano
Witam . Jacenty 2004 jaką średnice oczka ma rumuński wz.1893 , a jaką niemiecki M71/84 ? - przecież właściciel wyrażnie napisał że oczko ma 16mm. No i jeszcze niemiecka firma Alex Coppel Solingen " ,a dla rumunii to zdaje się robiła austryjacka firma OEWG". Popatrz do książek.Jak zaczniesz zbierać bagnety przez kilka lat to mniej więcej można na oko określić dany typ bagnetu. A jeżeli jeszcze masz wątpliwości to na maila moge Ci przesłać zdjęcie swojego M71/84 ( nawet firma jest ta sama!),i obok dla porównania rumuńca położyć - gwarantuje Ci że sie troche rożnią między sobą . Pozdrawiam Wojtek
Napisano
Witam . Artihe te znaczki na grzbiecie głowni to odbiór (stylizowana litera a nad nią korona , poniżej końcówka roku produkcji np: 87,88) ,takie same znaczki powinny być jeszcze koło przycisku zatrzasku . Pozdr.
Napisano
Witam .Gratuluje bagnetu bo na rynku kolekcjonerskim jest ich o wiele mniej niż rumuńskich .To bicie pułkowe na jelcu jest ciekawe i z moich informacji będzie to 6. T.S (Train Abteilung Sanitatskompanie - tabory kompanni sanitarnej ) . I jeszcze zapomniałem dodać że pochwa do niego powinna być skórzana. Pozdr.
Napisano
W użyciu był bardzo krótko , (ja spotkłem się tylko z datami odbioru na głowni 1885 ,1887 1888) , ze względu na długość (dowództwo doszło do zdania że ten bagnet jest za krótki w stosunku do tego co mieli francuzi - lebel był o wiele dłuższy i chyba chodziło o psychologie że długi może więcej" ) bardzo szybko je wycofali z jednostek pierwszoliniowych na rzecz długich bagnetów S 98 , a te krótkie dostały jednostki tyłowe ( tak jak w twoim egzemplarzu- tabory sanitarne ) ,które nimi nie musiały walczyć. Są jeszcze przeróbki tych bagnetów ( obcięty pierścień przy jelcu oraz zmieniona końcówka rękojeści) . Pozdr
Napisano
Witam . Niestety mannlicher 1890 to nie będzie ( prędzej to by był bagnet rumuński 1893) , ale ja stawiam na to że ten bagnet to niemiecki M71/84. Artihe podaj średnice oczka na lufe i wszystko będzie wiadomo . Pozdrawiam Wojtek
Napisano
Nawet z całą pewnością jest to bagnet do Malichera wz 1890. Popatrz na głownię, tuż pod jelcem powinien mieć bicie z godłem i na jelcu jednostki.
Napisano
Ok wielkie dzięki faktycznie są jakieś bicia ale mało widoczne i nieczytelne dopiero po dokładnym czyszczeniu może będzie więcej wiadomo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie