artihe Napisano 29 Lipiec 2005 Autor Napisano 29 Lipiec 2005 Witam chciałem sie dowiedzieć co to za bagnet....
artihe Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 Bicia na jelcu to 6.T.S.1.45. a na ostrzu z dwuch części się składa tylko pierwsza nie czytelna a druga to prawdopodobnie COPEEL"...
01dalton Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Witam . Artihe ten bagnet to napewno niemiecki M 71/84 ( a nie austryjak- chodz te bagnety w pierwszym etapie robili austryjacy ale napewno nie były to bagnety do mannlichera ) ,na grzbiecie głowni powinien być jeszcze rok produkcji i odbór. Pozdrawiam Wojtek
jacenty2004 Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Według mnie to raczej Rumun , a nie mauser
Boruta Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Sądząc po dziobie głowicy i pierścieniu, to on jest do mannlichera wz. 1890. Słaba fotka.Pozdrawiam
artihe Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 jak by coś pomogło to narazie tylko tyle...
artihe Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 Na grzbiecie są jakieś bicia ale nie czytelne (albo chinskie znaczki] tyle widać
01dalton Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Witam . Jacenty 2004 jaką średnice oczka ma rumuński wz.1893 , a jaką niemiecki M71/84 ? - przecież właściciel wyrażnie napisał że oczko ma 16mm. No i jeszcze niemiecka firma Alex Coppel Solingen " ,a dla rumunii to zdaje się robiła austryjacka firma OEWG". Popatrz do książek.Jak zaczniesz zbierać bagnety przez kilka lat to mniej więcej można na oko określić dany typ bagnetu. A jeżeli jeszcze masz wątpliwości to na maila moge Ci przesłać zdjęcie swojego M71/84 ( nawet firma jest ta sama!),i obok dla porównania rumuńca położyć - gwarantuje Ci że sie troche rożnią między sobą . Pozdrawiam Wojtek
01dalton Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Witam . Artihe te znaczki na grzbiecie głowni to odbiór (stylizowana litera a nad nią korona , poniżej końcówka roku produkcji np: 87,88) ,takie same znaczki powinny być jeszcze koło przycisku zatrzasku . Pozdr.
artihe Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 Wielkie dzięki faktycznie na bagnecie to z tego co widać to .l.x coppel tak że naprawde dziękii...P Wojtku
01dalton Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 Witam .Gratuluje bagnetu bo na rynku kolekcjonerskim jest ich o wiele mniej niż rumuńskich .To bicie pułkowe na jelcu jest ciekawe i z moich informacji będzie to 6. T.S (Train Abteilung Sanitatskompanie - tabory kompanni sanitarnej ) . I jeszcze zapomniałem dodać że pochwa do niego powinna być skórzana. Pozdr.
artihe Napisano 6 Sierpień 2005 Autor Napisano 6 Sierpień 2005 jeszcze mam jedną prośbe coś więcej o nim w jakich latach był na broni??? bo z tego co znalazłem to lata 18..
01dalton Napisano 6 Sierpień 2005 Napisano 6 Sierpień 2005 W użyciu był bardzo krótko , (ja spotkłem się tylko z datami odbioru na głowni 1885 ,1887 1888) , ze względu na długość (dowództwo doszło do zdania że ten bagnet jest za krótki w stosunku do tego co mieli francuzi - lebel był o wiele dłuższy i chyba chodziło o psychologie że długi może więcej" ) bardzo szybko je wycofali z jednostek pierwszoliniowych na rzecz długich bagnetów S 98 , a te krótkie dostały jednostki tyłowe ( tak jak w twoim egzemplarzu- tabory sanitarne ) ,które nimi nie musiały walczyć. Są jeszcze przeróbki tych bagnetów ( obcięty pierścień przy jelcu oraz zmieniona końcówka rękojeści) . Pozdr
01dalton Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Witam . Niestety mannlicher 1890 to nie będzie ( prędzej to by był bagnet rumuński 1893) , ale ja stawiam na to że ten bagnet to niemiecki M71/84. Artihe podaj średnice oczka na lufe i wszystko będzie wiadomo . Pozdrawiam Wojtek
Ludzki Napisano 1 Sierpień 2005 Napisano 1 Sierpień 2005 Nawet z całą pewnością jest to bagnet do Malichera wz 1890. Popatrz na głownię, tuż pod jelcem powinien mieć bicie z godłem i na jelcu jednostki.
artihe Napisano 3 Sierpień 2005 Autor Napisano 3 Sierpień 2005 Ok wielkie dzięki faktycznie są jakieś bicia ale mało widoczne i nieczytelne dopiero po dokładnym czyszczeniu może będzie więcej wiadomo...
artihe Napisano 29 Lipiec 2005 Autor Napisano 29 Lipiec 2005 Witam chciałem sie dowiedzieć co to za bagnet....
Pytanie
artihe
22 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.