Skocz do zawartości

Nasze polskie bagnety

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 101
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

... drugi od lewej Perkun wz.28 mobilizacyjny nr08590 W,- Perkun mobilizacyjny nr 01958 Y, Radom z uproszczonym znakowaniem nr 83523(sygnowany tylko - orzełkiem i odbiorem ).

Napisano
No, no pogratulować koledze, ja mam chyba 15, w większości wykopy, kiedyś cyknę zbiorówkę. Chciabym mieć taki stojaczek.
Pozdrawiam
P.S. Ciekawy polak jest na identyfikacji.
Napisano
Witam . Widziałem tego polaka z okładkami niemieckimi , i ..... nie wiem co myśleć , na pewno jest to przeróbka do mausera niemieckiego ( brak pierścienia na lufe ) . Poza tym żeby założyc niemieckie okładki do polskiego bagnetu trzeba zeszlifować skosy w głowicy , a to już niestety pracochłonne ( chyba że sie ma frezarkę ). Nigdy nie widzialem takiej przeróby polskiego bagnetu i nie jest to standartowa przeróbka , aczkolwiek ciekawa . Pozdr.
Napisano
Gratuluję imponująca kolekcja.Szczególne wrażenie zrobiły na mnie żaby.Sam mam około 30 przyzwoitych polaków ale tylko kilka oryginalnych żab.W weekend wrzucę swoje fotki.
Pozdrawiam.
Napisano
Witam . Polskich bagnecików miałem grubo ponad 100 szt.( zbierałem odbiorami i seriami ) . No ale doszłem do wniosku że taka kolekcja jest trochę monotonna . Ale nie da się ukryć że do bagnetów polskich mam nadal duży sentyment . A żabki - to ciężka sprawa ,bo na wsi skóra się od razu przydawała i szła na pierwszy ogień . Pozdr.
  • 3 weeks later...
Napisano
A propos Dalton.

Możesz objaśnić znakowanie wzorów 22 ?

Konkretnie cyfry na wysuwających się bolcach zatrzasków.
Napisano
Witam . Chodzi ci o zatrzask - to są to zapewne numery częsci bagnetu ( głownia , jelc , zatrzask ) - na jednym z moich jest 3 , na innym 4 . W radomiakach zatrzaski też mają sygnatury - ale w tym wypadku chyba chodzi o odbiór w zakładzie ( czy zatrzask jest prawidłowo wykonany ) . Pozdrawiam
Napisano
A żeby było śmieszniej na mojej 22 na bolcu jest cyfra 2.

O co chodziło im - numerowali cześci bagnetu jak popadło ?

Masz może informacje z jakiego okresu pochodziły poszczególne numeracje ? mój numer 22 - 68223.
Możesz powiedzieć coś więcej właśnie o 22 ?
Były z biciem wz 22 na głowicy ?
Napisano
Witam . Moim zdaniem numeracja na zatrzaskach była przypadkowa - chodż nigdy nie widziałem większego numeru niż 5 ( chyba że to był numer kontrolera - ale tego to nie wiem ). Niestety po numeracji nie można dośc kiedy bagnet był wykonany - po prostu nie ma dokumentacji , jedynie co wiadomo to że bagnet z tymi numerami ( chodzi mi o żnakowanie numeru na głowni ) były produkowane już po 1924 roku ( mam bagnecik z podobnym numerem co ty - 67628) , jedynie można się domyślać .Raczej żadko występuje bicie wz. 22 na głowicy i chyba nie było reguły przy jego wybijaniu ( moim zdaniem te bicia wykonywano w warsztatach pułkowych ) . Pozdrawiam .
Napisano
U mnie na zatrzasku też jest 4, natomiast numer nie posiada żadnej czwórki. WZ. 22 z biciem na głowicy wrzucę po świętach ładnie oczyszczony.
Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
  • 2 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie