yoony Napisano 25 Marzec 2003 Autor Napisano 25 Marzec 2003 wlasnie ktos ma pomysl co moze byc pod ta plandeka ?na tej 3 osiowej przyczepie ?poniewaz z tyl jest przyczepa do ptzewozu czolgow wnioskuje ze to jakas jednostka remontowa
eryk wiking Napisano 25 Marzec 2003 Napisano 25 Marzec 2003 Może jednostka napędowa? (kawał silnika znaczy się, ew. któryś z większych podzespołów w całości). Eryk Wiking i koty
woytas Napisano 26 Marzec 2003 Napisano 26 Marzec 2003 kiedys cos podobnego widzialem na discovery- ale to bylo dawno i moze mi sie wydawac- ale byl to chyba element bateri artylerii p-lot. jakis przelicznik z czyms tamale moz to byc nawet tokarka z jakiegos warsztatu
yoony Napisano 26 Marzec 2003 Autor Napisano 26 Marzec 2003 nigdy nie widzialem dziala z takim podwoziem?
Gość Napisano 26 Marzec 2003 Napisano 26 Marzec 2003 yoony niewidziałes bo zawsze było pod plandeką!!:)))))))
Gość Napisano 26 Marzec 2003 Napisano 26 Marzec 2003 To wygląda na normalną rozbebeszoną ciężarówkę, silnik i bebechy na wierzchu, więc przykryli ją plandeką żeby nie zamokły.
poldi Napisano 26 Marzec 2003 Napisano 26 Marzec 2003 A może dalmierz do kierowania ogniem altylerii?:)))Pozdrawiam: Poldi
yoony Napisano 27 Marzec 2003 Autor Napisano 27 Marzec 2003 peterek a masz moze fotke nie przykrytego?
Grzesio Napisano 27 Marzec 2003 Napisano 27 Marzec 2003 :-)))))Daj sobie spokój Yoony, po pierwsze Scheinwerfery 100 cm nie były używane w czasie wojny, a poza tem to było maleństwo. Nawet 150 cm Sw. przewożony był na dwuosiowym podwoziu Sd.Anh. 104.Bardzo podobne (identyczne?!) podwozie miała późna wersja 21 cm Moersera 18 z oponami pneumatycznymi zamiast solidów, ale z tego co wiem nie był on wprowadzony do uzbrojenia - może jednak jakaś niewielka seria próbna? Transportowany był z lufą osobno, więc mógłby być. Ale czy to nie jest za małe? :-(
yoony Napisano 27 Marzec 2003 Autor Napisano 27 Marzec 2003 masz racje gdzie s mam fotke tego reflektora odpada na wersja 21 cm Moersera 18 moglo by byc tyle ze tloze powinno byc chyba troche duzsze (nasywniejszechyba ze zaprojektowano nowe mniejsze lzejsze
Grzesio Napisano 28 Marzec 2003 Napisano 28 Marzec 2003 No więc pomysł na dziś to kołyska armaty 24 cm K 3.Jest to wprawdzie pomysł na bazie weryfikacji negatywnej, ale zawsze. :-) 24 cm Kanone 3 przewożona była w 5 częściach - lufa, nasada zamkowa, łoże górne, łoże dolne i kołyska - na takich właśnie szećciokołowych platformach, tyle, że znalazłem zdjęcia wszystkiego oprócz kołyski, i nie jest to żaden z tych podzespołów.No i nie można wykluczyć, że jest to podwozie od K 3 zaadaptowane do innego działa, np. czeskiego.Sześciokołowy 21 cm Moerser 18 miał wprawdzie takież samo podwozie, ale był ze 2 razy dłuższy i ogon łoża bardziej mu sterczał w górę.
yoony Napisano 28 Marzec 2003 Autor Napisano 28 Marzec 2003 no to przyjmijmy ze zagadka zostala rozwiazana
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.