bolas Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Gebhardt na której to stronie bo nie wierzę że tak na to mowiono ... a samemu nie moge znaleźć ... :) jak zobacze to uwierze ... jak na razie dla mnie to ładownica ;D ale mylić się rzeczą ludzką ponoć jest ...
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Wyglada ze jak jest na pasie to ladownica, jak sie nosi na pasku przez ramie to torba :) np na amunicje do granatnika tez jest torba.
bolas Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 hmmm jednak nie sprawdzę - pomyliłem Podręcznik Drużynowego" 1938 z podręcznikiem dowódcy plutonu" :( ... ale a zicekawostek np. w Regulaminie Kawalerii cz.1 tom II" 1938 wszędzie gdzie pojawia sie coś o rkm wz.28 jest mowa o ładownicach" nie spotkałem nic o torbach stąd moje zdziwienie.
bolas Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 przykładowo: w.w. regulamin kawalerii -> str. 73 (...)szeregowcy sekcji rkm wykonują następujące czynności: dowódca i amunicyjni wkładają magazynki do ładownic a luźną amunicję do skrzynek amunicyjnych..."amunicyjnie nosili tylko piątki" i tu akurat się zwię je ładownicami ... może te pojęcia występowały zamiennie ?
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Mozliwe ze tych 'toreb' w kawalerii nie uzywali:)
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Poprzednia to odpowiedz na pierwszy post. Amunicyjny w kawalerii nosil ladownice do rkm dokladnie takie same jak wszyscy inni w sekcji tzn na pasie i to do tego albo odmienne od piechoty lub tylko czesciowo zapelnione (ie 4 magazynki zamiast 6) - spawdz instrukcja noszenia pakowania i troczenia czy jak jej, nie mam pod reka.
bolas Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 no własnie bo w sumie nie wiadomo - czy ktoś dysponuje jakimiś przepisami które definiują wyposażenie sekcji/obsługi rkm w piechocie i kawalerii w 1938/39 roku ? Wiele już sie nad tym zasnataiwlaismy z kolegami i nie ma jakiegoś jednolitego wniosku ... wychodziliśmy zazwyczaj że w piechocie obsługa rkm miała tak podzielony sprzęt dodatkowy:dowódca: nic (ew. czekanik)celowniczy: 2x trójki na pasie głownym, brak bagnetuamunicyjni: ładownice do kb/kbk na pasie a do rkm po 1 lub 2 ładownicy piątce"nie wiem jak wyglądało to w kawalerii ale pewnie podobnie.Natomiast na zdjęciach archwlanych widać pełną mozaikę. Na tych z Zaolzia widać że w piechocie amunicyjni noszą po 2 piątki", jedną na bok drugą z tyłu. Na fotach z ćwiczeń te piątki" występują jeszcze bardziej zwielkrotniopne. Na fotkach z przemarszy zazwyczaj widać tylko rójki" u celowniczego i nic więcej. Nie mam pojęcia o z kawalerią. A w Obronie Narodowej jeszcze weselej - znana jest fotka gdzie widać że kilku panów nosi naraz rójki". W regulaminie kawalerii napisane jest wyraźnie że dowódca sekcji rkm też miał ładownice na magazynki. No i co kto rozwiążę tą zagadkę ?
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Jezeli akapit 301 jest z Regulaminu kawalerii to wszystko sie zgadza, w kawalerii amunicyjny (sekcyjny tez) mial ladownice rkm na pasie a amunicje to kabekow w chlebaku. W piechocie bylo inaczej (chociaz i to nie w 100% pewne! - najczesciach na fotkach sekcji widac tylko jednego, celowniczego, z ladownicami rkm a reszta towarzystwa ma ladownice do kb. Jednak widzialem przynajmniej jedno zdjecie zolnierzy z ladownicami do rkm i kb w reku).
bolas Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 o własnie o tej fotce myślałem wrzucił ją już TomekSz - http://www.odkrywca.pl/picsforum12/1111_copy1.jpgi tu widać że jeden z tych dziarskich wojaków ma i trójki na pasie i piątke na boku nieco na plecach ... inna sprawa która się sama narzuca w tym temacie - czy w okresie gdy używano amerykańskich pasów od Bara celowniczy nosił nadal łopatkę piechoty ? Czy w ogole fizycznie jest możliwe jej założenie na tak szeroki i wielki pas ? Nurtuje mnie to a ciezko sprawdzić z braku takiego pasa. No i który model używano zapewne pierwszowojenny ale ktory ? Bo tych ładownic jest cała mozika.
bolas Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 zapominiałem dodać że ta fotka o ktróej myślałem - ta Tomka to Obrona Narodowa. a co do piechoty zwykłej - zapewne kojarzycie fotkę z ćwiczeń gdzie 2 naszych żołnierzy siedzi z rkm wz.28 w rowie. celowniczy ma pas od BAR'a, rkm nakręconą nakrętke do ślepaków a na hełmach mają opaski. No i na tej focie też odnoszę wrażenie że celowniczy ma na plecach jeszcze piątkę - widać ją dobrze ale może mieć ją ktoś kogo celowniczy zasłania swoja sylwetką - ale widać ja wyraźnie.
DTH Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 A czy ktos z Was zwrocil uwage, ze z owego regulaminu noszenia, troczenia, pakowania itd. kawalerii z 1938 roku wynika,ze ladownice (czy torby, wszystko jedno, dla mnie dyskusja akademicka, bo obie nazwy funkcjonuja w roznych zrodlach zamiennie) wynika, ze ladownica do rkm wz 28 miescila jedynie 2 magazynki?Zwroccie uwage na przedostatni akapit na stronie 9 oraz strona 47 na gorze - pkt 6 i akapit pod Razem", tyczacy sie celowniczego.Ciekaw jestem, jak Panowie to tlumacza?:)Dla nieznajacych podaje link: http://www.zurawiejki.horsesport.pl/zipy/instro.pdf
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 To jest wlasnie ciekawe pytanie o ktorym przedtem byla mowa. Albo mieli odmienne ladownice od ladownic piechoty, albo, co jest moze bardziej prawdopodobne, wozili tylko po 4 magazynki (lub 3+ niezbednik w wypadku celowniczego) w celu ograniczenia obciazenia konia w normalnych ladownicach, a dodatkowe magazynki pobierali z juku amunicyjnego przed wejsciem do akcji (pierwsza czynnosc przewidziana regulaminem dla amunicyjnego po spieszeniu sie).
DTH Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Ja nie wierze w inne ladownice, bo troche juz widzialem sprzetu wrzesniowego i mam tez paru znajomych, ktorzy naprawde orientuja sie w temacie, a zdaje sie, ze nikt czegos takiego nie widzial, jak dwojki", a nie wierze, ze cos takiego nie uchowaloby sie u kogos, bo skoro opisane zostalo w instrukcji, to musialo byc dosc powszechne, a wkoncu pare pulkow tej kawalerii bylo, dodajac PSK i Szw.Raczej ta druga wersja, choc nie bardzo mnie przekonuje teoria o odciazeniu konia w postaci odjecia jednego pudelka.Moze pomylka?
pieczarka Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 Po pierwsze w kawalerii nie było tereb na magazynki (tzn. nie wystepują w instrukcji) tylko ładownice noszone na pasie. Po drugie ja bardziej bym się skłaniał do tego, ze w kawalerii mieli z jakiegoś powodu inne ładownice (tzn. tylko na te 4 magazynki) bo gdyby to chodziło o odciążenie konia ( o te ok 0.875 kg) to praktycznie miało by to sens tylko przy celowniczym, którego wyposażenie wagowo przewyższało innych, a nie u pozostałych (sekcyjnym-karabinowym, amunicyjnym).Przy tym obciążeniu to tej różnicy się już nie odczuwa :-))
pieczarka Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 DTH napisał: może pomyłka?Ja nie wieżę w pomyłkę w dwuch wykazach wyposażenia w tej instrukcji....chociaż nic nie mówi o manierkach a na zdjeciach są stroczone :-))
DTH Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 No dobrze, zalozmy, ze masz racje i co, nie zachowala sie zadna fotka, zaden rysunek, czy wreszcie zadna sztuka takiej ladownicy dwojki"? Przeciez to musiala byc dosc popularna rzecz.Trudno mi w to uwierzyc, chociaz przy Wrzesniu wszystko niby jest mozliwe.
bolas Napisano 27 Wrzesień 2005 Napisano 27 Wrzesień 2005 może chodzi o to z tymi magazynkami że w rójkę" pakowano po dwa a w wolną jedną komorę coś innego. W piechocie zwykłym zachowaniem z tego co mi wiadomo było noszenie 3 magazynków w prawej i dwóch w lewej, a w tej wolnej komorze noszono przybornik do rkm ... moze o to chodzi ?
bolas Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 zajrzałem do Instrukcji o broni piechoty. Część II. Ręczny karabin maszynowy "Browning wz.28" MS.WOJSK, Warszawa 1930. I co w niej piszą ? A takie ciekawostki m.in:PRZYBORY:do przyborów należą:-magazynek-tłumik płomieni-odrzutnik ślepy-klucz-wyciągacz łusek-ładownik-skrobaczka-olejarka-pas na magazynki-pas-pokrowiec-torba na czesci zapasowe"a dalej w opisie poszczególnych częsci znika owy pas i pojawia się ładowica, o której nic wczesniej nie było ...Do przenoszenia magazynków służy ŁADOWNICA, ktora mieści w sobie SZEŚĆ magazynków."sześć magazynków ???????!!!!!!!????? być może chodzi o ten pierwszwojenny pas od BAR'a 1918 ? W sumie w pierwszwojennej odmianie ma po 4 kieszenie na magazynki - więc może te 6 magazynków się pakowało w 3 kieszenie, a w wolną niezbędnik ? Jakieś pomysły ?
Gebhardt Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 O literowke w kawalerii tu chyba na pewno nie chodzi bo pisza ze celowniczy nosil 3 magazynki i niezbednik, sekcyjny i amunicyjny po 4 magazynki. Amunicja do kbk sekcyjnego i amunicyjnego byla w chlebaku. Przy spieszaniu sie amunicyjny pobieral dodatkowa amunicje z juku. Musiala ta amunicja byc w magazynkach lub luzno w pudelkach. Poniewaz nic, o ile pamiec nie myli, nie ma o ladownikach wiec raczej to pierwsze. Na zdjeciach ladownice kawaleryjskie, mnie przynajmniej, wygladaja na najnormalniejsze ladownice rkm na 3 magazynki (zreszta potwierdza to opis prob przewozenia konno kbppanc) wiec byloby calkiem logiczne przyjecie ze te szly do pustych gniazdek w ladownicach. Jezeli naprawde w kawalerii nie uzywano toreb (a nie jestem tak na 100% o tym przekonany - w instrukcji jest opisane [moze sie myle, pamiec moja jest b zawodna] wyposqazenie indywidualne zolnierzy i to marszowe a nie spieszone] a troby jakby byly, to bylyby na juku) to dalsze magazynki szly do kieszeni lub chlebaka (jednostka ognia na rkm to razem 25 magazynkow a w 6ciu ladownicach potrojnych to tylko 18 - 1 [na niezbednik u celowniczego] = 17 magazynkow czyli raczej skapo).Nie nalezy sie zbytnio sugerowac rozlozeniem amo w 1930 w piechocie bo miedzy 1930-39 zachodzily zmiany w definicji jednostki amunicji (Bolas, sadze ze te 6 magazynkow to dokladnie jak napisales, pas z ladownicami amerykanski). Sadze ze na podstawie obecnej wiedzy (fotografie, raporty) mozna przyjac ze ladownice mial tylko celowniczy i 20 magazynkow w torbach nosila reszta zalogi najprawdopodobniej tylko w akcji, bo w marszu mogly jechac na biedce plutonowej. Konia z rzedem dla kogos kto znajdzie odpowiednik instrukcji noszenia wyposazenia w piechocie - a na pewno byla.
Boruta Napisano 29 Wrzesień 2005 Napisano 29 Wrzesień 2005 Myślę, że torby by przeszkadzały w czasie jazdy.Pozdawiam
TomekSz Napisano 15 Marzec 2006 Autor Napisano 15 Marzec 2006 Na allegro pojawiła się skrzynka na magazynki . Czy któryś z kolegów mógłby wypowiedzieć się w tej sprawie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.