Skocz do zawartości

zaginiony!

werwolf

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
moj dziadek zaginol na froncie wschodnim.byl zolnierzem wehrmachtu.niestety dysponuje tylko szczatkowymi informacjami na ten temat. czy ktos moze mi powiedziec jak przy pomocy internetu mozna dowiedziec sie czegos wiecej na jego temat. chodzi mi o adresy jakiejs organizacji ktora sie tym zajmuje!!! nie wiem jak sie do tego zabrac!!
adres kvg882000@yahoo.de
Napisano
To jak jestes Polakiem czy niemcem??????A moze ze Śląska..
Napisano
Służę uprzejmie - Deutsche Dienstelle (WASt) zajmuje się aktami personalnymi żołnierzy wehrmachtu. Na stronie http://www.com-de.pair.com/wast znajduje się odpowiedni formularz zgłoszeniowy, odpowiedź wysyłają pocztą.
Można także spróbować w Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge, opiekującym się niemieckimi grobami wojennymi na ich stronie http://www.volksbund.de/homepage.htm jest wyszukiwarka obejmująca zarejestrowane przez nich groby - możesz też napisać na info@volksbund.de , choć odpowiadają, nie wiedzieć czemu, z typowo angielską flegmą (= za miesiąc).
Zacząłbym od WASt, bo VDK nie ma pełnego rejestru znanych grobów.
Napisano
Panie werwolf! Bardzo nie podoba mi się nick, którym pan się posługuje. Mam nadzieję, że to taki żart, ale zwracam uwagą, że na tym forum jakoś nikt nie posługuje się nickami typu Goebels czy Goering albo Totenkopf. Sugeruję rozważenie możliwości zmiany nicka na jakiś milszy, szczególnie, że jesteś Slązakiem. Pozdr.
Napisano
grzesio! serdecznie dziekuje za pomoc!! jesli uda mi sie cos znalezc obiecuje ze skontaktuje sie z toba i podziekuje raz jeszcze!!!!
Napisano
werwolf spróbuj popytać na www.feldgrau.com wiem że dość dużo ludzi szuka swoich przodków zaginionych na wschodzie , niestety niemieckie instytucje nie mają wszystkich danych , może za jakiś czas będzie dostęp do rosyjskich archiwów ,

Napisano
Werwolf (z niemieckiego - wilkołak"), niemiecka podziemna organizacja wojskowa, powołana w końcu 1944 przez władze hitlerowskie w celu prowadzenia działań sabotażowo-dywersyjnych na terenach Rzeszy zajmowanych przez wojska koalicji antyhitlerowskiej. Jej dowódcą był Obergruppenführer SS H. Prützman. (wiem.onet.pl)

Przypominam, że wszystkie próby propagowanie faszyzmu sa karalne!!!!

Pozdrowienia dla wszystkich
Jarek
Napisano
Przepraszam Jarka_R (jesli takowy jest;-). Autorem poprzedniej wypowiedzi jestem ja czyli Jarek_K a nie Jarek_R. Na widok takiego nicka (werwolf) oczy mi zaszly mglą" stąd ta pomyłka :-)

Pozdrawiam
Jarek_K
Napisano
witam
Ponieważ zauważyłem, że nicki pojawiające się w dyskusji są podobne do mojego oświadczam:
W w/w kwestiach nie zabierałem głosu (i zapewne nie zabiorę), gdyż nie interesuje mnie faszyzm oraz inne zbieżne z tym kwestie... Wszelkie podobieństwa osób są przypadkowe...
lubię militaria i interesuje mnie to sprawy oraz pokrewne tematy (kopać lubię najbardziej choć czasu czasem brak...)
Mam nadzieję, że kolega poszukujący historii swego dziadka uzyska odpowiedzi na nurtujące go pytania...
pozdrawiam Jarek Rudnicki Kwidzyn
Napisano
PAST! BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC! wlasnie zbieram resztki dokumentow i od przyszlego tygodnia zabieram sie ostro za szukanie!!podobno to nie takie proste!
jeszcze raz dziekuje za pomoc. pozdrowienia -karol
Napisano
Jesli rozmawiasz z Polakami uzywaj polskiego pseudonimu,dla niektorych,zwłaszcza starszych osob twoja ksywa moze byc nieprzyjemna...a Ty bedąc Niemcem powinienes to wiedziec.
Napisano
Czy to nie przypomina niemiecko-polskiej i polsko niemieckiej histerii?Panowie, dajmy spokój tym niuansą kto jest kto. Czy to ma znaczenie?Jezeli człowiek prosi o pomoc to mu pomóc kto może albo nie jeżeli nie chce lub nie może to nie pomagać.Po co forum ma przypominać polski Sejm?A tak na marginesie to na forum jest jeszcze kilka osób które mają dziwne ksywy i nikt jakoś nie krzyczy..
Reszte pozostawiam szanownym (w pełnym tego słowa znaczeniu)Panom do przemyślenia.Nie róbmy z tego forum wielkiego G...a
Z wyrazami szacunku i w oczeniwaniu na efekty:
Polonez.
Napisano
do P.D!!!! sluchaj ! naprawde nie rozumie dlaczego wtykasz swoje 3grosze do mojej prosby!. jesli nie masz mi nic do zaoferowania co wiaze sie z moja prosba! to pisz komentarze gdzie indziej!pouczaj sobie dzieci czy kolegow!
twoj nick mnie zupelnie nic nie obchodzi!!! mozesz byc jagiello czy jak tam chcesz!!!i mnie to naprawde nie interesuje. jestem tutaj w konkretnej sprawie! jesli masz potrzebe pouczania kogos to zostan policjantem. bedziesz mial wybor,mandat czy POUCZENIE.a tu niemasz. po prostu ignoruje twoje zaczepki!!!
Napisano
Swoja droga przestac werwolf chrzanic.
Nie ma takiej narodowosci jak niemiecki Slazak.
Albo Niemiec albo Polak.
Choc znam wielu cwaniakow ktorzy maja dwa paszporty - tak w razie czego.

J.CH. Andrsen
Napisano
Witam,
No tak czytam i jestem rozprężony......
Werwolf jest nieszczęśliwym Niemcem mieszkającym na niesłusznie wcielonym do Polski Śląsku, Poldi prosi o nie robienie z forum gówna, choć rozmowa na temat polskości nieszczęśliwego niemca jest zdecydowanie ciekawsza niż jego pytanie (które już było wałkowane o ile dobże pamiętam,a do tego wszystkiego dopisuje się JCH Andersen ( zreszto sensownie)
Więc dodaję i ja swoje 3 grosze ( to w nawiązaniu do posat kolegi werwolfa:

- jeśli jesteś niemieckim ślązakiem to myślę że jest wiele NIEMIECKICH stron gdzie twoi BRACIA poszukują soich poległych dziadków ( zreszto niesłusznie poległych bo przecież oni chcieli dobrze dla swojego kraju i wcale nie krzyczęli w norymberdze do wujka Adolfa HEIL tylko machali mu na powitanie bo im kazali.....i wogóle to nie walczyli a tylko obierali ziemniaki na tyłach żeby jeńcy mięli mniej do roboty w swoich Sanatoriach ( też na śląsku). Peroponuję abyś swoją niemieckość afiszował w Raichu bo tutaj ja na przykład traktuję cię jako nie chcianego gościa,
Przy okazji pozdrawiam wszystkich spadkobierców POLSKICH ŚLĄZAKÓW których dziadkowie walczyli w licznych powstaniach śląskich mających na celu wyzwolenie śląska spod OKUPACJI niemieckiej".

Warszawski Polak
PATRON
Napisano
Panowie uspokojcie sie.
za chwile z tego forum zrobi sie burdel a chyba nie o to wszystkim chodzi. Jestem ze Slaska i co chwile spotykam sie z roznymi objawami nienawisci wywolanymi przez jedna i druga strone. Takie cos nie doprowadzi do niczego jedynie do bezsensownej wymiany epitetow i rozdrapywania starych zalow. Na Slasku mieszkaja i Niemcy i Polacy czy sie to komus podoba czy nie i jedynie od nich samych zalezy w jaki sposob sobie to zycie uloza- dlatego prosilbym o spokoj.
pozdrowienia z Rybnika
Napisano
A najleprzym rozwiązaniem byłoby rozpętanie III Wojny Światowej.Wtedy wszyscy mogliby nap....lać do wszystkich za winy i dla zasady, bo tak trzeba.A kiedy wytłuczemy już tych którzy nas wkur... to złapiemy się sami za łby.A jak
już nas szlag trafi to przyjdzie ktoś na nasze miejsce i będzie zacierał ręce bo trafił na bandę debili która zamiast trzymac się kupy znów dała d...y i załatwiła się sama na własne życzenie. Dać małpie brzytwę... brzmi stare powiedzenie.
Poldi
Napisano
o widze ze kolega poeta. no pogratulowac. mickiewicz nam rosnie. ale mnie tez denerwuje gdy gosc uznajacy sie za Niemca posluguje sie nickiem werwolf na polskich forum i szuka przodkow ktorzy w dobrej lub zlej wierze strzelali do mojej rodziny. chyba moze mnie to wkurzac nie? pewnie to jakis malolat lub prowokator. jak wszyscy wiedza werwolf byl powolany by walczyc min z cywilami. to tak jak nazwalby sie hezbollah i pojawilby sie na forum w izraelu. co sie dziwic ze sie ludzie wkurzaja.
Napisano
Do Adamkował
Dzieki za odpowiedż. Nie neguje tego co piszesz.Mnie nie o to chodzi.Jeżeli masz ochote pogadać to zapraszam na GG 2575192.Czekam i pozdrawiam. pPoldi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie