Skocz do zawartości

schron bojowy - 1 ckm - pomocy !

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
szukam materiałów, rad i wskazówek na temat jak wyglądało
najbliższy rejon schronu - w jaki sposób wychodziły z niego rowy strzeleckie/dobiegowe/łącznikowe - chodzi o wierne odtworzenie otoczenia schronu i w oparciu o niego i miejscową giminę zrobić we wrzesniu z tego coś ala skansen. Wykopiemy rowy odrestaurujemy wnętrze schronu. Schron stoi na prywatnym terenie i mamy zgodę gminy. Na dzień dzisiejszy odgruzowaliśmy wnętrze, przelotnie i wykopaliśmy spore framgmenty rowu prowadzącego do przelotni - skuliśmy także
zamórowane wejście do wnętrza i udrożlnilisy wentylacje. prośba o jakies konkretne wskazówki - co i jak wyglądało na zewnątrz - nie mam niestety odpowiednich materiałów. z góry dzieki za pomoc.
Napisano
To w końcu prywatny czy gminny? :)

A tak na poważnie, to przypomnij mi się pod koniec miesiąca na maila to Ci wyślę fotki, bo chyba mam coś takiego.
Napisano

Nie było jakiejś reguły - Instrukcja Saperska" podawała tylko, jak schron zbudować, a nie jak go przywiązać do okopów. W praktyce zależało to oczywiście od jego usytuowania, ale generalnie schron stał od kilku do kilkudziesięciu metrów przed okopem strzeleckim (ckm miał z reguły razić przedpole okopu ogniem bocznym) i był z nim połączony zygzakowatym rowem dobiegowym.

Obok - szkic, pokazujący, jak to wygląda na typowym, jednym z najlepiej w Polsce zachowanych odcinków - Turza Mała, pozycja mławska. Sfotografować rozległy układ okopów jest raczej trudno (chyba, że z samolotu), więc najlepiej byłoby pojechać i zobaczyć to na własne oczy.

Napisano

Zdjęcie z Luftkriegu" pokazuje sposób maskowania schronu drzewkami (podpis mówi o Łomży, ale szczegóły konstrukcyjne wskazują Pułtusk, Rzęgnowo, Mławę lub Lidzbark). Z lewej strony do przelotni dochodzi zygzak rowu dobiegowego, tu ledwo czytelny, bo zmasakrowany ostrzałem. Nasyp kamienny między uszami zdaje się być obłożony świeżo ściętymi gałęziami (tak robiono wobec niedoboru sieci maskujących), ale może to kawałki drzewek, rozsypane podmuchami.

Napisano

Tutaj dobiegówka, choć również zryta, jest chyba bardziej czytelna.

Na niektórych pozycjach rowów dobiegowych w ogóle nie zdążono wykonać - widać to na zdjęciach w Denkschriftcie" na przykład.

Jeśli zaś jeszcze nie wykonaliście stołu pod ckm względnie piecyka, to służę stosownymi rysunkami z Instrukcji", ale to na priv, bo po zmniejszeniu będą nieczytelne.

Napisano
Niekoniecznie - np. wg. relacji niemieckiej spod Mławy:

...Szturmowe bombowce pędziły z rykiem na betonowe potwory...Fontanny kurzu wznosiły się wysoko jak wieże. Według wypowiedzi, wziętych później do niewoli członków załóg bunkrów, trzeba było wykonywać bezwładny taniec przy każdej padającej bombie. ...tylko kocia wytrzymałość Polaków zdolna była przezwyciężyć takie wstrząsy."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie