pomsee Napisano 19 Marzec 2003 Autor Napisano 19 Marzec 2003 Własnie, pytanie z tej dziedziny: Mam stare ( z ok, 1919 r.) zdjęcie, na którego odwrocie jest niewyraźny stempel fotografa, który je wykonał. Nie wiem, czy to odbicie pieczątki jest nieczytelne z powodu upływu czasu czy też było niedbale odcisniete. Czy istnieje technika umożliwiająca jej odcyfrowanie (tzn. tresci tej pieczątki)?To b. ważna dla mnie sprawa.
Mi.Der Napisano 19 Marzec 2003 Napisano 19 Marzec 2003 Jesli nie byla niedbale odcisnieta - to pewnie tak, ale jak slusznie zauwazyles w temacie, trzeba sie chyba zglosic do Laboratorium Kryminalistyki KG Policji ;-) (bardziej serio: nie sadze, zeby robili takie rzeczy komercyjnie - chociaz nie wiadomo, ale sa tez laboratoria kryminalistyczne pozapolicyjne, dzialajace na zasadach komercyjnych). Natomiast jesli fragmenty pieczatki sie w ogole nie odbily, to nie wiem, ale lepiej sie i tak spytac fachowca.
ms Napisano 20 Marzec 2003 Napisano 20 Marzec 2003 Laboratorium Ekspertyz Kryminalistycznych:http://laboratoriumekspertyz.sky.pl(Mam nadzieje, ze Bocian nie bedzie zbulwersowany podaniem tutaj sznurka do komercji)
Gość Napisano 20 Marzec 2003 Napisano 20 Marzec 2003 Ja spróbowałbym jeszcze obejrzeć ten stempel w ultrafiolecie (np. pod świetlówką" do sprawdzania autentyczności banknotów). Jeśli się nie uda, to chyba pozostaje skorzystać z pomocy fachowców od kryminalistyki...Pozdrawiam,Władek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.