Skocz do zawartości

Kryminalistyka

pomsee

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Własnie, pytanie z tej dziedziny: Mam stare ( z ok, 1919 r.) zdjęcie, na którego odwrocie jest niewyraźny stempel fotografa, który je wykonał. Nie wiem, czy to odbicie pieczątki jest nieczytelne z powodu upływu czasu czy też było niedbale odcisniete. Czy istnieje technika umożliwiająca jej odcyfrowanie (tzn. tresci tej pieczątki)?
To b. ważna dla mnie sprawa.
Napisano
Jesli nie byla niedbale odcisnieta - to pewnie tak, ale jak slusznie zauwazyles w temacie, trzeba sie chyba zglosic do Laboratorium Kryminalistyki KG Policji ;-) (bardziej serio: nie sadze, zeby robili takie rzeczy komercyjnie - chociaz nie wiadomo, ale sa tez laboratoria kryminalistyczne pozapolicyjne, dzialajace na zasadach komercyjnych). Natomiast jesli fragmenty pieczatki sie w ogole nie odbily, to nie wiem, ale lepiej sie i tak spytac fachowca.
Napisano
Laboratorium Ekspertyz Kryminalistycznych:

http://laboratoriumekspertyz.sky.pl

(Mam nadzieje, ze Bocian nie bedzie zbulwersowany podaniem tutaj sznurka do komercji)

Napisano
Ja spróbowałbym jeszcze obejrzeć ten stempel w ultrafiolecie (np. pod świetlówką" do sprawdzania autentyczności banknotów). Jeśli się nie uda, to chyba pozostaje skorzystać z pomocy fachowców od kryminalistyki...
Pozdrawiam,
Władek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie