Skocz do zawartości
  • 0

bicia sfm

panzerhrabia

Pytanie

Napisano
witam znalazłem na strychu znaczna ilość naboii szkoleniowych i jeden bardzo mnie zaciekawił bo : niema rowków na łusce tak jak większośc pocisków szkoleniowych kalibet wydaje mi sie ze mniejszy od 7 mmm i ma bicia tak jak na zdjeciu... co to za bicia i od czego to było prosze o pomoc
pozdrawiam

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam znalazłem na strychu znaczna ilość naboii szkoleniowych i jeden bardzo mnie zaciekawił bo : niema rowków na łusce tak jak większośc pocisków szkoleniowych kalibet wydaje mi sie ze mniejszy od 7 mmm i ma bicia tak jak na zdjeciu... co to za bicia i od czego to było prosze o pomoc
pozdrawiam
Napisano
Strzała. Mannlicher rumuński to przypadkiem nie to samo co holenderdski? 6,5x54R czyli z wystającą kryzą. Więc odpada. Pozostaje na placu boju np. 6,5x54 Mannlicher-Schonauer. Sprawdź dokładnie długość łuski i kaliber - to rozwieje wątpliwości.
Pozdrawiam
Napisano
Ani nie MAS ,ani nie Lebel - to z SFM (Societe Francaise de Munitions , Issy-les-Moulineaux) wygląda mi na 7,92 x 57 Mauser.
Drugi typ naboi wygląda na jakieś 6,5 mm (zgadza się?) - może to holenderski Mannlicher?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie