Pit_100 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2005 Kolega mojego dziadka opowiadał mi, że na jego polu był niemiecki okop i strzelano z niego do samolotów radzieckich (niemcy się już wtedy wycofywali) . Mówił, że orając pole zauważyl bardzo dużo pordzewialych łusek (malej wielkości). Muszę niestety poczekać do końca lata bo na tym polu posadzone jest zboże i nie moge tam wejść z wykrywką. Mam pytanie do wszystkich znawców od czego mogą być to łuski i jakie mogą mieć wymiary?? Czy jest szansa na znalezienie magazynka od tej broni?? Pozdrawiam i z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 prawdopodobnie MG - łuski zwykłe, mauserowskie, kal. 7,92. Zależy, czy strzelali amunicją ze skrzynek czy z tromli i jak szybko musieli ten okop opuścić. Generalnie - zawsze można sprawdzić, zawsze coś można ciekawego znaleźć. pozdr i powodzenia.WonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2005 To na pewno nie MG bo on tak na oko pokazywał mi że one miało po conajmniej 10 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2005 A tak na marginesie to co to są tromle i jak wyglądają?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastus0 Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 magazynek bebnowy....czasami podwójny..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2005 aha dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VOO1 Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 TROMEL...ZASOBNIK NA AMUNICJĘ...:)do mg 34/mg42napewno ktoś to zaprezentuje....:)pozdr VOO1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 Oto mój Trommel :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 /otworzony/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 7 Lipiec 2005 Share Napisano 7 Lipiec 2005 i zatrommlowanae MG-34 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2005 Wielkie dzięki, ale ciągle nie wiem z czego strzelał ten hitlerowiec do radzieckiego samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 7 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 7 Lipiec 2005 A jaką długość miały najkrótsze niemieckie łuski od dział p.lotniczych?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 8 Lipiec 2005 Share Napisano 8 Lipiec 2005 Może ze szturma?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Lipiec 2005 Share Napisano 8 Lipiec 2005 W działkach plot. stosowano amunicję 20 x 138 ,czyli długość łuski wynosiła 138 mm a kaliber 20 mm. Stawiam ,że to będzie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 8 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2005 Wydaje mi się, że tak. Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 8 Lipiec 2005 Share Napisano 8 Lipiec 2005 Tak, jeżeli nie MG, to Flak 20 mm. W takim razie, jeżeli niemiaszki uciekali w pośpiechu, mogą być pojemniki na tę ammo, albo magazynki. A jeżeli działko było rozbite, nawet części onego działka. No i wymienne lufy, choć to po wojnie mogło być wykorzystane w gospodarce. ;)pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 8 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2005 Może i coś jest bo u sąsiada niemcy zostawili masę sprzętu. Kilka motorów, pontony nawet miny tylko bez zapalników. Niestety ruscy wszystko zabrali. Nie zostawili mi nawet jednego motoru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit_100 Napisano 8 Lipiec 2005 Autor Share Napisano 8 Lipiec 2005 To od tego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 8 Lipiec 2005 Share Napisano 8 Lipiec 2005 Tyż :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 Proszę posiadaczy Trommla. O podanie wymiarów. srednicy mniejszego denka i wiekszego, długosc całego magazynku. Byłbym bardzo wdzięcznypozdrawiam serdecznie KLAUS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczepciu Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 Proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 22 Grudzień 2006 Share Napisano 22 Grudzień 2006 bóg zapłać dobry człowieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.