jazlowiak Napisano 21 Czerwiec 2005 Autor Napisano 21 Czerwiec 2005 Czy ktoś ma może jakieś zdjecia lub plany polskiego mostu drewnianego z 1939 roku? Bardzo pilnie szukam takowych.
Gebhardt Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 A czy wiesz jak jeden od drugiego odroznic? Bo bylo ich pare typow i cos niecos wiem teoretycznie ale jak to faktycznie wygladalo jeszcze nie rozpracowalem. Z CBW moze byc (nie jestem na 100% pewien) ta czesc instrukcji mostowej dotyczacej mostow wojskowych. Niestety prawie na pewniaka nie odnowiono tej instrukcji po modernizacji ktora nastapila w latach 1936-39 co troche limituje jej pozytecznosc. W kazdym razie daj znac na priva dokladnie o co chodzi to postaram sie wygrzebac jakichs mozliwych kandydatow.
Forteca Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 Chodzi Ci o most wojskowy (saperski), wykonywany doraźnie ?Nie ma (i być nie może) jednego planu, bowiem budowa takiego mostu jest de facto wynikiem indywidualnych obliczeń, uzależnionych od szerokości, obciążeń, etc. Generalnie bazowano przy obliczeniach na trzech typach - trapezowo-zastrzałowym oraz leżajkowych, (przy czym jeden o dźwigarach żelaznych)Tabele do obliczewń podaje np. Podręcznik Dowódcy Saperów", Warszawa 1934, dział VI, Mosty Wojenne"
Forteca Napisano 21 Czerwiec 2005 Napisano 21 Czerwiec 2005 ! Chyba, że Chodzi Ci o kładki, wykonywane przez saperów od ręki" :) Co prawda nazwa kładka" jest nieco myląca, bo można było przez nią tranasportować armate 75 bądź TKS-a.
Darda Napisano 22 Czerwiec 2005 Napisano 22 Czerwiec 2005 Jazłowiak, czy mam rozumieć, że na najbliższej Bzurze" czeka nas miła niespodzianka? Jeśli chcesz wybudować most w Brochowie, to tego oryginalnego raczej nie budowało wojsko, a wyglądał najprawdopodobniej jak ten na rysunku obok. Jeśli moje domysły są słuszne, to mogę popytać starszych ludzi w okolicy (często tam bywam) o to, ile miał podpór, kto i kiedy go postawił itp. – choć za skutek nie ręczę.Pozdrawiam, Darda
jazlowiak Napisano 22 Czerwiec 2005 Autor Napisano 22 Czerwiec 2005 dzięki za pomoc która otrzymałem na priva - namawiam dowódcę wojsk inżynieryjnych do rekonstrukcji kładki piechoty:-)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.