Skocz do zawartości

Most drewniany 1939

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A czy wiesz jak jeden od drugiego odroznic? Bo bylo ich pare typow i cos niecos wiem teoretycznie ale jak to faktycznie wygladalo jeszcze nie rozpracowalem. Z CBW moze byc (nie jestem na 100% pewien) ta czesc instrukcji mostowej dotyczacej mostow wojskowych. Niestety prawie na pewniaka nie odnowiono tej instrukcji po modernizacji ktora nastapila w latach 1936-39 co troche limituje jej pozytecznosc. W kazdym razie daj znac na priva dokladnie o co chodzi to postaram sie wygrzebac jakichs mozliwych kandydatow.
Napisano
Chodzi Ci o most wojskowy (saperski), wykonywany doraźnie ?

Nie ma (i być nie może) jednego planu, bowiem budowa takiego mostu jest de facto wynikiem indywidualnych obliczeń, uzależnionych od szerokości, obciążeń, etc. Generalnie bazowano przy obliczeniach na trzech typach - trapezowo-zastrzałowym oraz leżajkowych, (przy czym jeden o dźwigarach żelaznych)

Tabele do obliczewń podaje np. Podręcznik Dowódcy Saperów", Warszawa 1934, dział VI, Mosty Wojenne"
Napisano
! Chyba, że Chodzi Ci o kładki, wykonywane przez saperów od ręki" :)

Co prawda nazwa kładka" jest nieco myląca, bo można było przez nią tranasportować armate 75 bądź TKS-a.
Napisano

Jazłowiak, czy mam rozumieć, że na najbliższej Bzurze" czeka nas miła niespodzianka?

Jeśli chcesz wybudować most w Brochowie, to tego oryginalnego raczej nie budowało wojsko, a wyglądał najprawdopodobniej jak ten na rysunku obok.

Jeśli moje domysły są słuszne, to mogę popytać starszych ludzi w okolicy (często tam bywam) o to, ile miał podpór, kto i kiedy go postawił itp. – choć za skutek nie ręczę.

Pozdrawiam, Darda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie