waldekhel Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 To zpozycji którą podałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 13 Kwiecień 2006 Share Napisano 13 Kwiecień 2006 Opis na części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 15 Kwiecień 2006 Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Srednica fundamentu wynosi ok 6000cm,w fundament jest zamocowany pierscień stalowy o srednicy ok 236cm zewnetrzna srednica,wewnętrzna wynosi w przybliżeniu 200cm w którym są otwory do zamocowania armaty.Ilosc otworów nie znana ale mozna obliczyc w przyblizeniu, rozstaw miedzy srubami wynosi ok 14cm.Zdjecia i pozycja na której znajduje sie podstawa w nastepnym poscie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 15 Kwiecień 2006 Share Napisano 15 Kwiecień 2006 Zapowiada się bardzo ciekawie - czekam na fotki tej podstawy! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 16 Kwiecień 2006 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2006 Z tą pozycją to ostrożnie.Złomiarze zaczęli sezon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 28 Kwiecień 2006 Share Napisano 28 Kwiecień 2006 Dołczam jeszcze jedno zdjęcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 3 Maj 2006 Autor Share Napisano 3 Maj 2006 Czy ktoś zainteresowany jest na Helu?Jakby co to 0-602 812 989. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 Pierwsze zdjęcie to Bofors 120mm w Gdyni. Rozstaw śrub 14 cm widać na zdjęciu. Średnica śrubunku na ile mogłem zmierzyć to ok. 215cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 Na drugiej fotce rozstaw śrub na podstawie odkrytej na Helu - 14 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 Na trzeciej fotce fragment podstawy. Wyglada na to, że została odkręcona z Gryfa po zdjęciu armat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 A tak to wygląda na rysynku. Znajduje się na NW od podstawy której foto ktoś wstawił na początku wątku. Bodajże Beaviso.chciałbym w tym miejscu wyrazić podziękowanie dla Waldka z Helu bez którego pomocy nigdy bym tam nie dotarł.Przy okazji natrafiłem na podstawę od chyba flaka ok. 300m na SE od Górki Szwedów. Zdjęcie poniżej.Czy ktoś już tam był? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 7 Maj 2006 Autor Share Napisano 7 Maj 2006 Oto i podstawa. Tak coś mi się być może wydaje ale czy w tej okolicy nie stał nasz Bofors 40mm plot? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 mały off topic z wyprawy razem z moją dziewczyną na hel:} pare foto:] !pomini w helu kop i sg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 2umocnienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 bateria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 działo z baterii ale pociete;/ tylko przez kogo???złomiarze??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 7 Maj 2006 Share Napisano 7 Maj 2006 Duke,Podstawa k/ Góry Szwedów to Flak. Dość nietypowe stanowiska, ale sam śrubunek już jak najbardziej podręcznikowy". Aha, a znalazłeś może tam także krople potu moje, Alkalego i Arkadego, wyciśnięte przy odkopywaniu tegoż właśnie betonku przed 2 laty? ;-) Nota bene tego samego dnia, w którym znależliśmy i odkopaliśmy tę dziwną podstawę na 3.BAS, którą pokazałem na początku wątku.pozdr, M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gunship! Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 Heh - ja też się nadziałem na podstawy do flaka na GS, idąc za potrzebą :) U podstawy wydmy w krzakach obok utwardzonej drogi znajduje się zbiornik chyba p.poż (ale co ciekawe w dół od stanowisk biegła do niego rura kamionkowa :) - czyżby szambo??:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Duke Napisano 8 Maj 2006 Autor Share Napisano 8 Maj 2006 Do Kobierasa39: działo pocięto na zlecenie Marynarki Wojennej.Beaviso; istotnie czymś zatrącało - dzięki za wyjaśnienie.pozdrawiamT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 Pocięte na złom w 1991-1992 .Nie wiem komu to przeszkadzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 8 Maj 2006 Share Napisano 8 Maj 2006 Pocięte 2 setki 1 wywieziona do MWP w Warszawie.1 x100 pozostala w Helu.130 pociete w tym samym czasie 1 pozostawiona dla oglądania przez turtstów.To samo z trzecim basm 1 w MWP 3 pociete. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam A. Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Czy jest taka możliwość, że ta dziwna podstrawa z początku wątku to np. Bofors 40mm z Gryfa?AA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Wydaje mi się że te zdjęcia wyżej mówią że nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldekhel Napisano 9 Maj 2006 Share Napisano 9 Maj 2006 Zdjęcia zopisem dz.nr.3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.