kikifas Napisano 7 Czerwiec 2005 Autor Napisano 7 Czerwiec 2005 Witajcie! Poszukuję chętnych osób, które chciałyby wstapić do nowej grupy rekonstruktorskiej z Trójmiasta. Jest to tylko pomysł, ale wierzę że ma szansę realizacji. Miała by ona odtwarzać wojska niemieckie. Co prawda są już w Trójmiescie takie grupy np Pomerania lub TGRH lecz odtwarzają one inne jednostki niż Wehrmacht, którym to chce się zająć. Miała by być to jedna z dywizjii walczących na terenie Gdyni w 1945 r. np. 227, 215, 389 lub inna dywizja piechoty. (dla zainteresowanych obroną dowodził gen.Martin Gareis). Wszyscy, z którymi rozmawiałem do tej pory chcą odtwarzać jakies dziwne jednostki, najlepiej elitarne komandosów lub spadochroniarzy. Ja chce skupić się na zwykłym frontowym soldacie, tym który często z nie swojej woli dostał się w wir wojennej zawieruchy i walczył nie o zwycięztwo ale o przetrwanie. Nie bedzie u mnie wielkich generałów i osobników spod znaku SS. Wystarczy że ogranicze się do stopnia Feldfebla.Chciałbym wiedzieć co o tym myslicie!!! Pozdrawiam.
zero66 Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 witam, pomysł sam w sobie dobry, ale moim zdaniem to właśnie elitarność oddziałów przyciąga do nich ludzi.wiele z oddziałów tzw. szarych" miało nie mniejsze dokonania na polu bitwy niz elita, ale ze zrozumiałych względów mniej na ten temat się pisze.Pomysł ciekawy , ale w fazie końcowej doprowadzający do rozrobnienia ludzi w wielu formacjach kilkuosobowych.Moim zdaniem lepiej twozyc kilka formacji o zasięgu ogólnopolskim niz lokalne małe oddziały, ale mogę się mylić.tak, czy siak życzę powodzenia.
Ricardo68 Napisano 7 Czerwiec 2005 Napisano 7 Czerwiec 2005 Kolego!!Rekonstrukcje historyczne mają to do siebie, że robią je pasjonaci i ludzie zainteresowani historią, jeżeli Cię to interesuje i masz możliwości zaprezentowania jednostki o której piszesz, to.... ZRÓB TO I NIE OGLĄDAJ SIĘ NA NIKOGO, skompletuj ekwipunek stwórz grupę z ludźmi Tobie podobnymi i bawcie się dobrze, a na pewno przy okazji nawiążesz przyjaźnie , tak jak ma to miejsce w Naszej grupie. POd tym niebem jest miejsce dla wszystkich, niezależnie co na ten temat głoszą ózni"
aklog Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 pomysł świetny bo ja sam szukam grupu do jakiej mógłbym się włączyć...a głównie zalezy mi na WH. Sęk w tym, że jestem ze Ślaska.Jak narazie mam 2 bardzo ciekawe propozycje od spadochroniarzy
Lokomotywa Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 zacznijcie najlepiej od stworzenia Barbie-muzeum"
danielcio Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Nie czaje posta Lokomotywy, ale Richardo68 napisał świętą prawdę, tak trzymać....Pozdr.Daniel
kikifas Napisano 8 Czerwiec 2005 Autor Napisano 8 Czerwiec 2005 Drogi panie Lokomotywa, tu się dyskutuje o poważnych sprawach. Takie teksty to możesz pisać w Bravo. powiem krótko ; LOKOMOTYWA ZJEŻDŻAJ!!!
polsmol Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 Przyznam się, że ja też nie czaję posta lokomotywy .... Śmierdzi prowokacją i jako taki kwalifikuje się do kasacji. Moze jedanak lokomotywa miał coś innego na myśli???
Ricardo68 Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 No cóż myśl kolegi Lokomotywy jest na tyle orginalna, że rzczywiście trudno skumać co poeta miał na myśli, nie będę dzielił się w tym miejscu moimi interpretacjami bo nie wszystkie są cenzuralne, a z natury nie lubię świnić publicznie, chyba że mnie ktoś przywiedzie na pokuszenie, ale w tym przypadku to nie ma miejsca, spuśćmy zasłonę milczenia na jego poczynania
kikifas Napisano 8 Czerwiec 2005 Autor Napisano 8 Czerwiec 2005 Moi drodzy przyznam szczerze, że bardzo trudno jest stworzyć fajną grupę reenaktorską. Może i wiele osób ma chęci ale wydatki na te hobby odstraszają. Robi się z tego przyjenosć dla bogaczy. Smutno trochę bo historia to najwspanialsz z nauk ... Pa!
Jeager Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 myślę, że zacietrzewienie przesłoniło (najczęściej powtarzana fraza tow. Lokomotywy) Lokomotywie jasność widzenia" i nie do końca wiedział co pisze :) - a może pod nieobecność taty napisała to mała Ciuchcia!pozdro JeagerP.S. (ciekawe jaki eptitet dostanę za to? Obstawiam na ksiądz Jeager" :))
Jeager Napisano 8 Czerwiec 2005 Napisano 8 Czerwiec 2005 no może być jeszcze, że wiedzę o lalkach barbie czerpię z rozmów spod budek z piwem" :)
michał ł Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Trzeba było oglądać film Wyścig Szczurów" to byście wiedzieli o czym pisze Lokomotywa ;-)
wielebny Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Chodzi o muzeum Klausa Barbie, zeźnika z Lyonu"? :)
roobert Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Może kol. LOKOMOTYWA ma POCIĄG do prowokowania stacja ....... ........ wysiadać
Mike Kovalski Napisano 10 Czerwiec 2005 Napisano 10 Czerwiec 2005 Tutaj można sobie przeczytać o Klausie Barbie http://members.aol.com/voyl/barbie/Barbie.htm
kikifas Napisano 5 Październik 2005 Autor Napisano 5 Październik 2005 I co kto chce zabawić sie w WEHRMACH z Pomorza. Co prawda jest tu Pomerania ale ona odtwarza SS i Policje, a mnie chodzi o zwykły szary wehmacht z końca wojny.
das_reich Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 własnie tego szukałem zwykłego wermachtu z końca wojny napisz na meila dam ci muj gg to pogadamy dobry człowieku>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>ja odtwaarzam wehrmacht:)
hans85 Napisano 5 Październik 2005 Napisano 5 Październik 2005 Tak dla scislosci GRH Pomerania 1945 odtwarza 4.SS-Polizei-Panzergrenadier-Division a nie SS i Policjepozdro
pawel_breslau Napisano 6 Październik 2005 Napisano 6 Październik 2005 Wiotam.Kikifas,masz świetny pomysł i chęci a to już wiele.Ja wraz ze znajomymi również odtwarzamy żołnierzy z wehrmachtu,takich zwykłych,szarych,jak nazwałeś.Trzymaj sie dalej,kompletuj chętnych ludzi to zapewne spotkamy się na niejednej rekonstrukcji.Pozdrawiam i życzę powodzenia.Paweł
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.