Skocz do zawartości

DZIS DZIEN ŻALOBY...

Gość Sasza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Pomsee z calym szacunkiem ale polityka i historia sa mniej lub bardziej zaklamane. Mowiac o katyniu nie mozna zapomniec o jencach wojennych z wojny polsko-bolszewickiej. Jeszcze raz przypominam nie gloryfikuje pana S ja tylko uwazam ze w momencie gdy juz namieszal tak jak namieszal spisal sie dosc dobrze (jako osoba walczaca z najazdem hitlerowskim). Wiadomo ze dzieki niemu niemcy mogly przeobrazic sie w to czym sie staly i tu nie ma watpliwosci. Fakt zabijali Polakow, zabijali i swoich bardzo waznych ludzi. Jednak zima 42/43 kiedy wazyly sie losy II WŚ podjal wiele decyzji ktore z perspektywy czasu wiadomo ze mialy wplyw na caloksztalt przebiegu II WŚ.

Jesli ten cham poddalby sie tej slawetnej zimy to czy uwazasz ze alianci zachodni poradziliby sobie z machina wojenna niemiec??? Ja caly czas zadaje to pytanie a nie jak ty sadzisz gloryfikuje pana S. i jego system choc tym bardziej ... ale to juz inna historia i nie chce sie dalej wypowiadac.
Mysle ze styknie juz tego kontrowersyjnego tematu!

Z powazaniem vonadamski

Jak dla mnie to ten trup, tego s........a, zbrodniarza, i (tu wpisz co ci się zywnie podoba) śmierdzi tak bardzo,że lepiej o tym nie debatować.Spalić , to co zostało po tym śmierdzielu i oby nigdy już żaden tego typu bandyta nie wysłał swoich wojsk do Polski.
pozdrawiam.

Vonadamski, Stalin byłby kaput, gdyby mu USA nie podesłały kilku setek tysięcy znakomitych cieżarówek do ciągniecia dział, wożenia amunicji i paliwa. Niemcy produkowały mniej samolotów niż Anglicy, o USA nie wspomnę. Stalin jest tak samo odpowiedzialny za II wojnę jak Hitler.

Towarzysze!!!! nie po to poruszylem ten wątek aby rozgrzebywac historie,lecz aby oddac czesc Wielkiemu Wodzowi Stalinowi!!!! A Wy nie znacie prawdziwej histori!!! kto wygaduje za bzdury ,ze ZSRR napadl na Polske 17 wrzesnia 1939-BZDURA,albo o zbrodni w Katyniu-przeciez to zrobili niemcy!!!! Więc nie oszukujmy sie Towarzysze i spojrzmy z dumą KOMSOMOLCA prawdzie w twarz!! Niech Żyje Stalin!!!!

vonadamski: zgoda, koniec tematu bo jak mozna rozmawiac z facetem, ktory porownuje masakre w Katyniu polegajacej na planowym mordzie polskich oficerow poprzez strzal w potylice z losem sowieckich jencow z 1920 r. w obozach jenieckich, ktorych NIKT CELOWO nie eksterminowal a jedynie ich wysoka smiertelnosc wynikala z warunkow ogolnych, to znaczy z braku zywnosci, srodkow higieny i panujacych chorob a te z kolei wynikaly z ogolnej sytuacji panujacej w kraju, ktory swiezo co odzyskal niepodleglosc i budowal ze zniszczen porozbiorowych i wojennych posrod ogolnie panujacej biedy. To sa fakty ogolnie znane i nie wiem kim trzeba byc aby porownywac los sowieckich jencow z wojny polsko-bolszewickiej i losem polskich oficerow PLANOWO WYMORDOWANYCH w Katyniu, Miednoje i Charkowie. Ostatnio slyszalem o tym jak robil to jakis rosyjski szowinistyczny deputat do ichniego parlamentu ale jak widac znalazl on zwolennikow swojej tezy i w Polsce.
OK stawiaj dalej swieczki przed swoim idolem ale moze lepiej swoj nick zmien na wania adamskij".

Mała uwaga do Saszy. Dotychczas było to zabawne ale to że zmieniłeś sobie login z innego czasowo dla zabawy nie znaczy że możesz pisać dowolne bzdury na temat Katynia i innych rzeczy które powinieneś raczej uszanować a nie bawić się ich kosztem.

Witam!
Sasza, bardzo Ci współczuję światopoglądu i przekonań. Dla wielu ludzi ten dzień pół wieku wstecz był cieniem nadziei, że coś się zmieni, że może będzie lepiej... O tym bandycie, sam już nie wiem co lepsze, ludzie powinni jak najszybciej zapomnieć, albo uczyć o nim dzieci w szkole, żeby przypadkiem drugi raz jakiś szaleniec nie wpadł na pomysł stworzenia takiego systemu. Cóż, pozostaje mi tylko nadzieja, że może w końcu kiedyś przejrzysz na oczy, albo przestaniesz robić takie (moim zdaniem) głupie dowcipy. No chyba, że żałoby" w tytule postu zapomniałeś wstawić w cudzysłów... :)
Pozdrawiam.

Tak. śp.Marszałek Piłsudski miał rację mówiąc, że Niemcy mogą nam wolność ale Rosjamie zabiorą nam duszę. I dlatego nielubie tych azjatycko -bolszewickich sowieckich psów które niosły tylko zniszczenie i bezmyślne dewastacje. Wszystko co od nich szło było plugawe. Niech ten bandzior Stalin smaży sie w piekle, jeśli ono istnieje.

Witam!!!

Pomsee nie wiem czy miales zamiar mnie obrazic i czy uwazasz ze dyskusja na forum jest ku temu okazja ale moja ksywa nie pochodzi ode mnie samego nie sam ja sobie nadalem i nie sam ja sobie bede odbieral. Po drugie nasze prawo nie zabrania rozmawiac na temat Stalina. Po trzecie moj dziadek prawie ze zginal w katyniu a i tak staram sie patrzec na to obiektywnie. Nie jestem sowieckim szczurem. Nie jestem komunista. Jestem czlowiekiem ktory umie postawic sie w sytuacji drugiej strony w przeciwienstwie do ciebie. Jestem patriota bo gdybym nie byl to pewnie nie pracowalbym tam gdzie pracuje (choc to nie jest wyznacznikiem) . Nienawidze uwielbienia do krajow zachodnich gdyz tak samo one (jak nie bardziej) sa zaklamane jak bylo ZSRR. I jeszcze raz przypominam nie powiedziałem ze uwielbiam Stalina ja tylko uwazam ze w sytuacji ktora mielismy w 42/43 roku czy nawet 41 gdyby nie on niemcy rozpanoszyliby sie po calej europie.

Mialem pisac wiecej ale to nie ma sensu.
Dzisiaj wszyscy uwazaja zwiazek radziecki za strasznie be i wogole. Po cholere oni wogole istnieja przeciez tam sami mordercy i zlodzieje. Natomist zachod jest taki sliczny. Oni tak ladnie mowia oni sa tacy mili och kochany zachod.

Z powazaniem vonadamski

To offtopic, ale bardziej godny upamietnienia jest fakt, ze 5 marca 1953 zmarl rowniez kompozytor Sergiej Prokofiew. Zreszta, z wiadomych wzgledow jego smierc zupelnie uszla uwagi i pogrzeb mial bylejaki.
To jeszcze bardziej offtopic, ale ten 1953 to byl dziwny rok: u nas zmarli Tuwim, Galczynski i Makuszynski...

Mowicie o bolszewikach zle,dobrze rozumiem,ale czemu nikt nic złego nie powie o zarazie z zachodu-o szkopach!!!! Przeciez oni tez są naszym odwiecznym wrogiem!!Zacytuje tu słowa pewnej piosenki:NIENAWIDZE NIEMCÓW ZA BOMBY NA WARSZAWIE,NIENAWIDZE NIEMCÓW ZA SPALONE WSIE"....

Tam masz racje ta piosenke wykonuje kapela o takich poglądach a ja jestem patriotą,a piosenka przypadla mi do gustu poniewaz niemców nie darze sympatia...

A już myslałem....
Też jestem patriotą i za Niemcami nie przepadam,ale od razu żeby ich nie nawidzić??? Oni tak samo jak my są ludzmi i nie mogą odpowiadac za czyny swoich dziadków i rodziców.Sądze ze należy o tym wszystkim pamiętac,ale rowniez trzeba im przebaczyć.Jestesmy tylko ludzmi...
Wspomniały mi się takie słowa:
Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie był bratem"-często tak mówi moja babcia,która była w czasie wojny w obozie Oraninburg" w Niemczech.Swoje tam przeszła i wycierpiała,ale zdania swojego pewnie juz nie zmieni do śmierci.
Kurcze wzieło mnie na refleksje.Wczoraj byłem w Oświęcimiu i w Brzezince.To był trzeci raz jak tam byłem i dopiero wczoraj sobie uswiadomilem,ze wojna jest czymś strasznym i należy za wszelką cenę zapobiedz wybuchowi kolejnej wojny.To co tam zobaczyłem i usłyszałem nie byłem w stanie zrozumiec.Jak człowiek moze postapic z drugim człowiekiem.
Człowiek człowiekowi zgotował taki los".
I tą myślą(tez powiedzianą przez znaną pisarke)koncze te rozważania
POzdrawiam Gucio

Tak,to slowa Zofi Naukowskiej.Zdaje sobie sprawe,ze niemcy zyjacy wspólczesnie nie moga odpowiadac za dziadków i ich czyny,ale obecni niemcy tez nie sa nastawieni pozytywnie do nas,czekaja jak tylko wejdziemy do UE wtedy juz legalnie będą mogli roszczyc sobie prawa do wlasnosci którą utracili w wyniku AKCJI WISŁA. p.s--Powiedz babci ,ze ja tez popieram jej słowa,choc to moze zbyt konserwatywne,jak na mój młody wiek....

Akcja Wisla" zostala przeprowadzona w 1947 pod dowodztwem gen. Mossora i dotyczyla przesiedlenia ok. 150 tys. Ukraincow z poludniowo-wschodnich wojewodztw PRL na iemie Odzyskane". Ludzie jak juz o czyms piszecie to zajrzyjcie przynajmniej do encyklopedii bo taka ignorancja tylko smieszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie