vonadamski Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Witam!!!Pomsee z calym szacunkiem ale polityka i historia sa mniej lub bardziej zaklamane. Mowiac o katyniu nie mozna zapomniec o jencach wojennych z wojny polsko-bolszewickiej. Jeszcze raz przypominam nie gloryfikuje pana S ja tylko uwazam ze w momencie gdy juz namieszal tak jak namieszal spisal sie dosc dobrze (jako osoba walczaca z najazdem hitlerowskim). Wiadomo ze dzieki niemu niemcy mogly przeobrazic sie w to czym sie staly i tu nie ma watpliwosci. Fakt zabijali Polakow, zabijali i swoich bardzo waznych ludzi. Jednak zima 42/43 kiedy wazyly sie losy II WŚ podjal wiele decyzji ktore z perspektywy czasu wiadomo ze mialy wplyw na caloksztalt przebiegu II WŚ. Jesli ten cham poddalby sie tej slawetnej zimy to czy uwazasz ze alianci zachodni poradziliby sobie z machina wojenna niemiec??? Ja caly czas zadaje to pytanie a nie jak ty sadzisz gloryfikuje pana S. i jego system choc tym bardziej ... ale to juz inna historia i nie chce sie dalej wypowiadac. Mysle ze styknie juz tego kontrowersyjnego tematu!Z powazaniem vonadamski
nikt Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Jak dla mnie to ten trup, tego s........a, zbrodniarza, i (tu wpisz co ci się zywnie podoba) śmierdzi tak bardzo,że lepiej o tym nie debatować.Spalić , to co zostało po tym śmierdzielu i oby nigdy już żaden tego typu bandyta nie wysłał swoich wojsk do Polski.pozdrawiam.
Gość Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Vonadamski, Stalin byłby kaput, gdyby mu USA nie podesłały kilku setek tysięcy znakomitych cieżarówek do ciągniecia dział, wożenia amunicji i paliwa. Niemcy produkowały mniej samolotów niż Anglicy, o USA nie wspomnę. Stalin jest tak samo odpowiedzialny za II wojnę jak Hitler.
Gość Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Towarzysze!!!! nie po to poruszylem ten wątek aby rozgrzebywac historie,lecz aby oddac czesc Wielkiemu Wodzowi Stalinowi!!!! A Wy nie znacie prawdziwej histori!!! kto wygaduje za bzdury ,ze ZSRR napadl na Polske 17 wrzesnia 1939-BZDURA,albo o zbrodni w Katyniu-przeciez to zrobili niemcy!!!! Więc nie oszukujmy sie Towarzysze i spojrzmy z dumą KOMSOMOLCA prawdzie w twarz!! Niech Żyje Stalin!!!!
pomsee Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 vonadamski: zgoda, koniec tematu bo jak mozna rozmawiac z facetem, ktory porownuje masakre w Katyniu polegajacej na planowym mordzie polskich oficerow poprzez strzal w potylice z losem sowieckich jencow z 1920 r. w obozach jenieckich, ktorych NIKT CELOWO nie eksterminowal a jedynie ich wysoka smiertelnosc wynikala z warunkow ogolnych, to znaczy z braku zywnosci, srodkow higieny i panujacych chorob a te z kolei wynikaly z ogolnej sytuacji panujacej w kraju, ktory swiezo co odzyskal niepodleglosc i budowal ze zniszczen porozbiorowych i wojennych posrod ogolnie panujacej biedy. To sa fakty ogolnie znane i nie wiem kim trzeba byc aby porownywac los sowieckich jencow z wojny polsko-bolszewickiej i losem polskich oficerow PLANOWO WYMORDOWANYCH w Katyniu, Miednoje i Charkowie. Ostatnio slyszalem o tym jak robil to jakis rosyjski szowinistyczny deputat do ichniego parlamentu ale jak widac znalazl on zwolennikow swojej tezy i w Polsce. OK stawiaj dalej swieczki przed swoim idolem ale moze lepiej swoj nick zmien na wania adamskij".
Bocian Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Mała uwaga do Saszy. Dotychczas było to zabawne ale to że zmieniłeś sobie login z innego czasowo dla zabawy nie znaczy że możesz pisać dowolne bzdury na temat Katynia i innych rzeczy które powinieneś raczej uszanować a nie bawić się ich kosztem.
Franc106 Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Witam!Sasza, bardzo Ci współczuję światopoglądu i przekonań. Dla wielu ludzi ten dzień pół wieku wstecz był cieniem nadziei, że coś się zmieni, że może będzie lepiej... O tym bandycie, sam już nie wiem co lepsze, ludzie powinni jak najszybciej zapomnieć, albo uczyć o nim dzieci w szkole, żeby przypadkiem drugi raz jakiś szaleniec nie wpadł na pomysł stworzenia takiego systemu. Cóż, pozostaje mi tylko nadzieja, że może w końcu kiedyś przejrzysz na oczy, albo przestaniesz robić takie (moim zdaniem) głupie dowcipy. No chyba, że żałoby" w tytule postu zapomniałeś wstawić w cudzysłów... :)Pozdrawiam.
Gość Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Tak. śp.Marszałek Piłsudski miał rację mówiąc, że Niemcy mogą nam wolność ale Rosjamie zabiorą nam duszę. I dlatego nielubie tych azjatycko -bolszewickich sowieckich psów które niosły tylko zniszczenie i bezmyślne dewastacje. Wszystko co od nich szło było plugawe. Niech ten bandzior Stalin smaży sie w piekle, jeśli ono istnieje.
vonadamski Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 Witam!!!Pomsee nie wiem czy miales zamiar mnie obrazic i czy uwazasz ze dyskusja na forum jest ku temu okazja ale moja ksywa nie pochodzi ode mnie samego nie sam ja sobie nadalem i nie sam ja sobie bede odbieral. Po drugie nasze prawo nie zabrania rozmawiac na temat Stalina. Po trzecie moj dziadek prawie ze zginal w katyniu a i tak staram sie patrzec na to obiektywnie. Nie jestem sowieckim szczurem. Nie jestem komunista. Jestem czlowiekiem ktory umie postawic sie w sytuacji drugiej strony w przeciwienstwie do ciebie. Jestem patriota bo gdybym nie byl to pewnie nie pracowalbym tam gdzie pracuje (choc to nie jest wyznacznikiem) . Nienawidze uwielbienia do krajow zachodnich gdyz tak samo one (jak nie bardziej) sa zaklamane jak bylo ZSRR. I jeszcze raz przypominam nie powiedziałem ze uwielbiam Stalina ja tylko uwazam ze w sytuacji ktora mielismy w 42/43 roku czy nawet 41 gdyby nie on niemcy rozpanoszyliby sie po calej europie. Mialem pisac wiecej ale to nie ma sensu. Dzisiaj wszyscy uwazaja zwiazek radziecki za strasznie be i wogole. Po cholere oni wogole istnieja przeciez tam sami mordercy i zlodzieje. Natomist zachod jest taki sliczny. Oni tak ladnie mowia oni sa tacy mili och kochany zachod.Z powazaniem vonadamski
Gość Napisano 6 Marzec 2003 Napisano 6 Marzec 2003 To offtopic, ale bardziej godny upamietnienia jest fakt, ze 5 marca 1953 zmarl rowniez kompozytor Sergiej Prokofiew. Zreszta, z wiadomych wzgledow jego smierc zupelnie uszla uwagi i pogrzeb mial bylejaki.To jeszcze bardziej offtopic, ale ten 1953 to byl dziwny rok: u nas zmarli Tuwim, Galczynski i Makuszynski...
Gość Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 Mowicie o bolszewikach zle,dobrze rozumiem,ale czemu nikt nic złego nie powie o zarazie z zachodu-o szkopach!!!! Przeciez oni tez są naszym odwiecznym wrogiem!!Zacytuje tu słowa pewnej piosenki:NIENAWIDZE NIEMCÓW ZA BOMBY NA WARSZAWIE,NIENAWIDZE NIEMCÓW ZA SPALONE WSIE"....
gucio Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 gdzies mi się ta piosenka obiła o uszy.Wykonuje ją kapela o skrajnych poglądach narodowych...Dalej pozostawie bez komentarza
gucio Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 gdzies mi się ta piosenka obiła o uszy.Wykonuje ją kapela o skrajnych poglądach narodowych...Dalej pozostawie bez komentarza
pomsee Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 W tym poscie nie mowi sie o Niemcach poniewaz dotyczy on Stalina, ktory byl przywodca ZSRR a nie III Rzeszy.
Gość Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 Tam masz racje ta piosenke wykonuje kapela o takich poglądach a ja jestem patriotą,a piosenka przypadla mi do gustu poniewaz niemców nie darze sympatia...
gucio Napisano 7 Marzec 2003 Napisano 7 Marzec 2003 A już myslałem....Też jestem patriotą i za Niemcami nie przepadam,ale od razu żeby ich nie nawidzić??? Oni tak samo jak my są ludzmi i nie mogą odpowiadac za czyny swoich dziadków i rodziców.Sądze ze należy o tym wszystkim pamiętac,ale rowniez trzeba im przebaczyć.Jestesmy tylko ludzmi...Wspomniały mi się takie słowa:Jak świat światem Niemiec Polakowi nigdy nie był bratem"-często tak mówi moja babcia,która była w czasie wojny w obozie Oraninburg" w Niemczech.Swoje tam przeszła i wycierpiała,ale zdania swojego pewnie juz nie zmieni do śmierci.Kurcze wzieło mnie na refleksje.Wczoraj byłem w Oświęcimiu i w Brzezince.To był trzeci raz jak tam byłem i dopiero wczoraj sobie uswiadomilem,ze wojna jest czymś strasznym i należy za wszelką cenę zapobiedz wybuchowi kolejnej wojny.To co tam zobaczyłem i usłyszałem nie byłem w stanie zrozumiec.Jak człowiek moze postapic z drugim człowiekiem.Człowiek człowiekowi zgotował taki los".I tą myślą(tez powiedzianą przez znaną pisarke)koncze te rozważaniaPOzdrawiam Gucio
Gość Napisano 8 Marzec 2003 Napisano 8 Marzec 2003 Tak,to slowa Zofi Naukowskiej.Zdaje sobie sprawe,ze niemcy zyjacy wspólczesnie nie moga odpowiadac za dziadków i ich czyny,ale obecni niemcy tez nie sa nastawieni pozytywnie do nas,czekaja jak tylko wejdziemy do UE wtedy juz legalnie będą mogli roszczyc sobie prawa do wlasnosci którą utracili w wyniku AKCJI WISŁA. p.s--Powiedz babci ,ze ja tez popieram jej słowa,choc to moze zbyt konserwatywne,jak na mój młody wiek....
pomsee Napisano 8 Marzec 2003 Napisano 8 Marzec 2003 Akcja Wisla" zostala przeprowadzona w 1947 pod dowodztwem gen. Mossora i dotyczyla przesiedlenia ok. 150 tys. Ukraincow z poludniowo-wschodnich wojewodztw PRL na iemie Odzyskane". Ludzie jak juz o czyms piszecie to zajrzyjcie przynajmniej do encyklopedii bo taka ignorancja tylko smieszy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.