Skocz do zawartości

Wrzesień 1939 w polskim obiektywie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Majorian -
Czy nie wydaje Ci się, że oficer jest w pełnej gali medalowej", a w takich mundurach to chyba na wojnę nie wyruszali, prawdopodobnie niewłaściwy podpis do zdjęcia.

pozdrawiam krzyhal
  • Odpowiedzi 435
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Z aparatami i filmem nie bylo problemow. Problemy byly po wojnie z podla reprodukcja w ksiazkach i mania 'ulepszania' zdjec retuszem. Osobiste doswiadczenie wskazuje z filmy fotograficzne i repordukcja uzywane w Polsce na leb bija np angielskie.
Napisano

Chyba ze dwa lata temu wpadł mi w ręce, dosłownie na jeden dzień, wydany w latach 60-tych album z fotkami z II WŚ.
Nie pamiętam tytułu, nie zapisałem niestety, i zrobiłem skany podpisane jako z września, które teraz prezentuję.

BTW to wojsko ma mundury drelichowe, chyba nie z września...

krzyhal

Napisano
Witam! Gebhard dzięki za wyjaśnienie. Już myślałem, ze to ze zdjeciami jest coś nie tak. Krzyhal Twoja fotka też chyba nie jest wrześniowa. Podpis do zdjecia w skiąże jest dobry. Nie mogło pomieszać się z innymina tej stronie. Co do tej pełnej gali mundurowej" - masz rację, tez mam wątpliwości. Pozdrawiam
Napisano
Majorian -
Chodziło mi o to, że zdjęcia umieszczane w książkach były źle podpisywane przez autorów, nie sugerowałem broń Boże, że to ty popełniłeś błąd.
Jak sam słusznie zauważyłeś, a ja też zwróciłem na to uwagę, fotka którą ja umieściłem, raczej z września nie jest, a była podpisana - Kompania piechoty wyrusza na front".

krzyhal
Napisano

Dalszy ciąg -
Widać, że to ON.
To zdjęcie może być z września, bo żołnierze mają sukienne mundury, a przed wojną ON używała drelichowych.

Napisano
Ładne fotki Krzyhal. Zwłaszcza ta pierwsza. Też optuję za wrześniem. Na ostatniej fotce, którą zamieściłem kiedyś w gorszej jakosći na forum są saperzy na ul. Górczewskiej w Warszawie. Pozdrawiam
Napisano

Pozwalam sobie umieścić to zdjęcie, bardzo znane w poprzedniej epoce - patrz podpis .

Wygląda mi to na cytowanego już wcześniej w tym wątku Bryana.
Czy są znane okoliczności jego wykonania, chyba nie jest to fotomontaż?

pozdrawiam krzyhal

Napisano

Tak to zdjecie Bryana, nie fotomontaż, ale o okolicznościach jego powstania niestety nic mi nie wiadomo. Zamieszczam kolejne zdjecie Bryana, z września 39 z dwoma żołnierzami nadzorującymi kopanie okopów w Warszawie. Kto co ma w temacie niech wrzuca!" Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano
Zdjęcia w wielu przypadkach świetne.
Chyba dośc powszechnie są tez dostępne zdjecia Brygady Pościgowej z węzla lubelskiego. Z pezetelami przykrytymi sianem. 2-3 zdjęcia widziałem w Lotnictwie myśliwskim w boju wrzesniowym" z Aj-pressu.
Napisano
Zgadza się. To jest najbardziej znane zdjęcie z tej serii. Pojawiło się w kilku publikacjach m.in. Pawlaka. Byłem natomiast zaskoczony, kiedy zobaczyłem jeszcze 1-2 zdjęcia z węzła lubelskiego we wspomniaj książce Aj-pressu. W weekend, o ile mi się Żona nie rozłoży,a jest w stanie błogosłowianym, wybierzemy sie do rodziców, gdzie trzymam swoją biblioteczkę wrześniową i spróbuję po niedzieli wrzucić resztę zdjęć.(też tych 7TP)

We wrześniu były jeszcze zrobione zdjęcia lotnicze, które gdyby się odnalazły byłyby absolutną rewelacją. Jakaś załoga karasia z eskadry rozpoznawczej, chyba z 2 pułku, na rozpoznie przy okazji" zabrała bomby i przeprowdziła atak na kolumnę niemiecką. Jak się okazało po powrocie na lotnisko, jak strzelali urochomił się zamontowany ćwiczebny aparat i całą akcję obfotografowała wraz z pierwszymi efektami ataku. Chłopaki na lotnisku mieli dużo radości. Czytałem o tym zdaje się w monografii Karasia Aj-pressu albo w Eskadrach Pawlaka. Źródło sprawdzę. Aż miło byłoby na takie zdjęcia popatrzeć:-)
Napisano
Witam dyskutantów.
Niestety musze wlać przysłowiowej oliwy... Większość zdjęć zamieszczonych na forum pochodzi niestety sprzed wybuchu wojny!!! Głównie z ćwiczeń i koncentracji. Niektóre zresztą zostały wyłapanje. Np.prezentowany miotacz ognia przez Majoriana nie jest na pewno polską konstrukcją. Niedługo w PHW ukaże się na temat polskich miotaczy ognia artykuł. To samo dotyczy słynnej 75 wz.97/37. Jest to zdjęcie z 1938 r. z ćwiczeń 1 pam ze Stryja. Niestety polskich fotek jest wyjątkowo mało z września, chociaż - najwięcej chyba oryginałów z Warszawy. Jest kilka ze Lwowa w tym stanowisko artyleryjskie. Przypuszczam, że może więcej znalazłoby się w zbiorach prywatnych - tylko jak do nich dotrzeć... Niedawno otrzymalem kilka fotek z początku Września dotyczących 7 dak. I są to oryginały. Takie przypadki są niestety rzadkie. A wielu autorów, aby zilustrować swoje publikacje czasem naciągali rzeczywistość. Pokutuje to do dzisiaj.
Napisano
Dzięki za zabranie głosu w dyskusji. Jestem świadomy, iż częśc zdjeć pochodzi/moze pochodzić z manewrów i ćwiczeń. Właśnie na tym forum demaskujemy w miare mozliwości fałszywe wrześnie" od tych prawdziwych nielicznych perełek". Zapraszam do wstawiania zdjęć lub weryfikacji juz zamieszczonych! Pozdrawiam
Napisano
krzyhal,
zdjęcie ON umieszczone 07.09.2006 zrobione jest 25.08.1939 w Czersku (Pomorze). Jest to faktycznie batalion Obrony Narodowej Czersk" lecz w tym momencie przemianowany na 85 batalion piechoty. Zdjęcie jest zrobione w trakcie zmiany pozycji z Rytla (budowana linia obronna)na okolice Chojnic. Stoczył ciężkie walki 1.IX w obronie Chojnic do końca osłaniając odwrót 18 pułku ułanów i 1 batalionu strzelców. Słynna szarża pod Krojantami wykonana przez 18 p.uł. miała na celu uniemożliwienie niemcom odcięcie drogi odwrotu dla tego właśnie oddziału. Uległ zagładzie w ciągu 4 pierwszych dni wojny odcięty w kotle, w Borach Tucholskich.
Kadr nie jest pełny po ostatnim żołnierzu niosącym rkm-em powinno być widocznych minimum 4 żołnierzy u ciebie widać jednego. Pozdrawiam
Napisano
Et tu Brutus contra me? He, he, he.
Cieszę się, że zwróciłeś uwagę na to zdjęcie i wyjaśniłeś okoliczności jego powstania, oraz oczywiście, że zapoznałeś nas z historią oddziału, z tegoż zdjęcia.
Niestety , wkleiłem je w takim stanie w jakim je widać, nic nie obcinałem.
Jeśli masz całe to pokaż je tutaj.

pozdrawiam
  • 4 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie