krzyhal Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 Majorian -Czy nie wydaje Ci się, że oficer jest w pełnej gali medalowej", a w takich mundurach to chyba na wojnę nie wyruszali, prawdopodobnie niewłaściwy podpis do zdjęcia.pozdrawiam krzyhal
Gebhardt Napisano 6 Wrzesień 2006 Napisano 6 Wrzesień 2006 Z aparatami i filmem nie bylo problemow. Problemy byly po wojnie z podla reprodukcja w ksiazkach i mania 'ulepszania' zdjec retuszem. Osobiste doswiadczenie wskazuje z filmy fotograficzne i repordukcja uzywane w Polsce na leb bija np angielskie.
krzyhal Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 Chyba ze dwa lata temu wpadł mi w ręce, dosłownie na jeden dzień, wydany w latach 60-tych album z fotkami z II WŚ.Nie pamiętam tytułu, nie zapisałem niestety, i zrobiłem skany podpisane jako z września, które teraz prezentuję.BTW to wojsko ma mundury drelichowe, chyba nie z września...krzyhal
Majorian Napisano 7 Wrzesień 2006 Autor Napisano 7 Wrzesień 2006 Witam! Gebhard dzięki za wyjaśnienie. Już myślałem, ze to ze zdjeciami jest coś nie tak. Krzyhal Twoja fotka też chyba nie jest wrześniowa. Podpis do zdjecia w skiąże jest dobry. Nie mogło pomieszać się z innymina tej stronie. Co do tej pełnej gali mundurowej" - masz rację, tez mam wątpliwości. Pozdrawiam
krzyhal Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 Majorian - Chodziło mi o to, że zdjęcia umieszczane w książkach były źle podpisywane przez autorów, nie sugerowałem broń Boże, że to ty popełniłeś błąd. Jak sam słusznie zauważyłeś, a ja też zwróciłem na to uwagę, fotka którą ja umieściłem, raczej z września nie jest, a była podpisana - Kompania piechoty wyrusza na front".krzyhal
krzyhal Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 Dalszy ciąg -Widać, że to ON.To zdjęcie może być z września, bo żołnierze mają sukienne mundury, a przed wojną ON używała drelichowych.
krzyhal Napisano 7 Wrzesień 2006 Napisano 7 Wrzesień 2006 Pozostałe dwa zdjęcia były podpisane, że z Warszawy i chyba to by się zgadzało.
Majorian Napisano 7 Wrzesień 2006 Autor Napisano 7 Wrzesień 2006 Ładne fotki Krzyhal. Zwłaszcza ta pierwsza. Też optuję za wrześniem. Na ostatniej fotce, którą zamieściłem kiedyś w gorszej jakosći na forum są saperzy na ul. Górczewskiej w Warszawie. Pozdrawiam
krzyhal Napisano 8 Wrzesień 2006 Napisano 8 Wrzesień 2006 WitamPodpis po zdjęciem wyjaśnia wszystko.Z książki J. Kuropieski Wspomnienia oficera sztabu...".pozdrawiam krzyhal
Majorian Napisano 8 Wrzesień 2006 Autor Napisano 8 Wrzesień 2006 Świetna fotka Krzyhalu! Proszę o jeszcze!:) Pozdrawiam Majorian
Majorian Napisano 9 Wrzesień 2006 Autor Napisano 9 Wrzesień 2006 Z ksiązki T. Jurgi Obrona Polski 1939"
krzyhal Napisano 9 Wrzesień 2006 Napisano 9 Wrzesień 2006 To z Armii Kraków" W. Steblika.ON w mundurach sukiennych - chyba wrzesień.
krzyhal Napisano 9 Wrzesień 2006 Napisano 9 Wrzesień 2006 To wcześniej chyba już było, tylko inaczej wykadrowane.Podpisane - Obrona Warszawy. Pozycja na Saskiej Kępie.
krzyhal Napisano 9 Wrzesień 2006 Napisano 9 Wrzesień 2006 Pozwalam sobie umieścić to zdjęcie, bardzo znane w poprzedniej epoce - patrz podpis .Wygląda mi to na cytowanego już wcześniej w tym wątku Bryana.Czy są znane okoliczności jego wykonania, chyba nie jest to fotomontaż?pozdrawiam krzyhal
Majorian Napisano 10 Wrzesień 2006 Autor Napisano 10 Wrzesień 2006 Tak to zdjecie Bryana, nie fotomontaż, ale o okolicznościach jego powstania niestety nic mi nie wiadomo. Zamieszczam kolejne zdjecie Bryana, z września 39 z dwoma żołnierzami nadzorującymi kopanie okopów w Warszawie. Kto co ma w temacie niech wrzuca!" Pozdrawiam
andronicus Napisano 25 Wrzesień 2006 Napisano 25 Wrzesień 2006 Zdjęcia w wielu przypadkach świetne.Chyba dośc powszechnie są tez dostępne zdjecia Brygady Pościgowej z węzla lubelskiego. Z pezetelami przykrytymi sianem. 2-3 zdjęcia widziałem w Lotnictwie myśliwskim w boju wrzesniowym" z Aj-pressu.
Majorian Napisano 26 Wrzesień 2006 Autor Napisano 26 Wrzesień 2006 Zdjęcia mile widziane Andronicusie. Pozdrawiam
JoncaA Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 to pewnie jedno z tych zdjęć, o których wspomniał andronicus...
andronicus Napisano 26 Wrzesień 2006 Napisano 26 Wrzesień 2006 Zgadza się. To jest najbardziej znane zdjęcie z tej serii. Pojawiło się w kilku publikacjach m.in. Pawlaka. Byłem natomiast zaskoczony, kiedy zobaczyłem jeszcze 1-2 zdjęcia z węzła lubelskiego we wspomniaj książce Aj-pressu. W weekend, o ile mi się Żona nie rozłoży,a jest w stanie błogosłowianym, wybierzemy sie do rodziców, gdzie trzymam swoją biblioteczkę wrześniową i spróbuję po niedzieli wrzucić resztę zdjęć.(też tych 7TP)We wrześniu były jeszcze zrobione zdjęcia lotnicze, które gdyby się odnalazły byłyby absolutną rewelacją. Jakaś załoga karasia z eskadry rozpoznawczej, chyba z 2 pułku, na rozpoznie przy okazji" zabrała bomby i przeprowdziła atak na kolumnę niemiecką. Jak się okazało po powrocie na lotnisko, jak strzelali urochomił się zamontowany ćwiczebny aparat i całą akcję obfotografowała wraz z pierwszymi efektami ataku. Chłopaki na lotnisku mieli dużo radości. Czytałem o tym zdaje się w monografii Karasia Aj-pressu albo w Eskadrach Pawlaka. Źródło sprawdzę. Aż miło byłoby na takie zdjęcia popatrzeć:-)
pnz59 Napisano 27 Wrzesień 2006 Napisano 27 Wrzesień 2006 Witam dyskutantów.Niestety musze wlać przysłowiowej oliwy... Większość zdjęć zamieszczonych na forum pochodzi niestety sprzed wybuchu wojny!!! Głównie z ćwiczeń i koncentracji. Niektóre zresztą zostały wyłapanje. Np.prezentowany miotacz ognia przez Majoriana nie jest na pewno polską konstrukcją. Niedługo w PHW ukaże się na temat polskich miotaczy ognia artykuł. To samo dotyczy słynnej 75 wz.97/37. Jest to zdjęcie z 1938 r. z ćwiczeń 1 pam ze Stryja. Niestety polskich fotek jest wyjątkowo mało z września, chociaż - najwięcej chyba oryginałów z Warszawy. Jest kilka ze Lwowa w tym stanowisko artyleryjskie. Przypuszczam, że może więcej znalazłoby się w zbiorach prywatnych - tylko jak do nich dotrzeć... Niedawno otrzymalem kilka fotek z początku Września dotyczących 7 dak. I są to oryginały. Takie przypadki są niestety rzadkie. A wielu autorów, aby zilustrować swoje publikacje czasem naciągali rzeczywistość. Pokutuje to do dzisiaj.
Majorian Napisano 28 Wrzesień 2006 Autor Napisano 28 Wrzesień 2006 Dzięki za zabranie głosu w dyskusji. Jestem świadomy, iż częśc zdjeć pochodzi/moze pochodzić z manewrów i ćwiczeń. Właśnie na tym forum demaskujemy w miare mozliwości fałszywe wrześnie" od tych prawdziwych nielicznych perełek". Zapraszam do wstawiania zdjęć lub weryfikacji juz zamieszczonych! Pozdrawiam
Brutus Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 krzyhal,zdjęcie ON umieszczone 07.09.2006 zrobione jest 25.08.1939 w Czersku (Pomorze). Jest to faktycznie batalion Obrony Narodowej Czersk" lecz w tym momencie przemianowany na 85 batalion piechoty. Zdjęcie jest zrobione w trakcie zmiany pozycji z Rytla (budowana linia obronna)na okolice Chojnic. Stoczył ciężkie walki 1.IX w obronie Chojnic do końca osłaniając odwrót 18 pułku ułanów i 1 batalionu strzelców. Słynna szarża pod Krojantami wykonana przez 18 p.uł. miała na celu uniemożliwienie niemcom odcięcie drogi odwrotu dla tego właśnie oddziału. Uległ zagładzie w ciągu 4 pierwszych dni wojny odcięty w kotle, w Borach Tucholskich.Kadr nie jest pełny po ostatnim żołnierzu niosącym rkm-em powinno być widocznych minimum 4 żołnierzy u ciebie widać jednego. Pozdrawiam
krzyhal Napisano 28 Wrzesień 2006 Napisano 28 Wrzesień 2006 Et tu Brutus contra me? He, he, he.Cieszę się, że zwróciłeś uwagę na to zdjęcie i wyjaśniłeś okoliczności jego powstania, oraz oczywiście, że zapoznałeś nas z historią oddziału, z tegoż zdjęcia.Niestety , wkleiłem je w takim stanie w jakim je widać, nic nie obcinałem. Jeśli masz całe to pokaż je tutaj.pozdrawiam
Majorian Napisano 25 Październik 2006 Autor Napisano 25 Październik 2006 Z pewnością wrzesień 1939 r.Warszawa. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.