Skocz do zawartości

Zdjęcie naszego samolotu część 3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Poprzednia część była już całkiem spora, więc postanowiłem zacząć kolejną trzecią część.
Na początek trzy zdjęcia RWD 8 z zakończonych właśnie aukcji na allegro.

Pzdr
Bodziu

• Odpowiedzi 351
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Dla porządku link do poprzedniej części wątku: http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=154607
- którą skończyliśmy, przypominam, zdjęciem możliwe-że-PZL-45 Sokół.

i do pierwszej części:
http://odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=86958#86958
Napisano

Następne zdjęcie wędrującego" Karasia, chyba pierwsze od tej strony, ładnie widać otoczenie, budynki. Może ktoś rozpoznaje teraz miejsce gdzie zrobiono to zdjęcie.
Pzdr
Bodziu

Napisano
zdjęcie tajemniczego prototypu z ebay w końcówce drugiego wątku to jest II prototyp P50 Jastrząb - na 99%.
Pierwszym prototypem z wytwórni odleciał por. Widawski w kierunku Lwowa. Prototyp uległ rozbiciu przy przygodnym lądowaniu (z braku paliwa?) Jest też wersja o tym, że został ostrzelany przez polską pelotkę, dla której sylwetka dolnopłata była całkiem obca.
natomiast II prototyp - lub jak chcą niektórzy wzorzec przedprodukcyjny pierwszej zamówionej serii 5 sztuk - niekompletny - został wywieziony z wytwórni do warsztatów samochodowych na Czerniakowie celem ukrycia. Świadkowie widzieli, że stał tam jeszcze późną jesienią 1939.
Ta informacja dobrze koresponduje ze zdjęciem - b. niekompletny samolot (kadłub?) pora roku wyraźnie późniejsza niż wrzesień, teren nie wygląda na lotnisko.
Napisano
Bodziu dał czwarty a ja zdecydowanie daje piaty.Jak zobaczyłem to zdjecie to zaraz skojarzyłem je z Jastrzębiem.
A ma ktos moze inne fotki tej maszyny ?
pzdr.omi30
Napisano
Przy moim stanie wiedzy lotniczej mogę jedynie powiedzieć, że jest ładny :-)
Czy w tym samolocie wykorzystano ogon od P11c jak w Rumunii?
Napisano
do kolegi polsmol
taka linia statecznika pionowego i steru kierunku" typowa dla ówczesnych konstrukcji PZL po prostu.
są duże podobieństwa.
Myślę, że na etapie prototypu wykorzystywano dużo już sprawdzonych rozwiązań z wcześniejszych konstrukcji.
Napisano
Ja już teraz przypuszczam,że to prototyp PZL-50/II
Jastrząb"Po wymianie uwag z Bodziem i jego weryfikacji
z ludżmi w tym temacie (znawcy) jestem pewien,że mamy
SENSACJĘ.Szkoda,że zdjęcia kadłubów LWS-3 Mewa" przeszły
tak niezauważenie.Ale liczę na to,że to nie koniec niespodzianek związanych z tematyką polskich skrzydeł w
okresie kampanii wrześniowej.Pzdr.Hornet

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie