Skocz do zawartości
  • 0

Łuska artyleryjska

beny

Pytanie

Napisano
Czy umie ktoś zidentyfikowac?
Oto bicia
FB 1942 05 75 292 LOT 11-107 W&M 2Pr I No2 RM/O
Pzdr
Beny

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Już wiem
Jest to hotchkiss 37mm produkcji brytyjskiej lub francuskiej dla angli.
Może ma ktoś pomysł skąd ją niemiaszki wytargały?
Napisano
TO łuska angielska.
1942 wiadomo rok produkcji
LOT i numerki to oznaczenie numeru parti - lot number
2Pr to oznaczenie kalibru - działo 2 funtowe
W&M Oznaczenie producenta, reszta bić to mogą byc oznaczenia odbioru, napełnienia, typu zapalnika itp.
pozdro
Napisano
Czy umie ktoś zidentyfikowac?
Oto bicia
FB 1942 05 75 292 LOT 11-107 W&M 2Pr I No2 RM/O
Pzdr
Beny
Napisano

Oto i zdjęcie stan niestety :( jak widać ale i tak ciekawy fant.Może teraz komuś uda śię to zidentyikować,
dzięki z góry.
pzdr
Beny

Napisano
Postaram się zamieścić rysunek albo zdjęcie. Nie przypuszczam by była niemiecka bo została wysadzona przez niemców razem z inną amunicją zdobyczną (głównie samolotową i mozdzierzową).
Dzięki za odzew.
pzd.
Napisano

Napisy inne, ale jest LOT. Coś mi mówi, że to z amerykańskiego Shermana, amerykańska pomoc dla sowietów. Pozdrawiam

Napisano
Czy naprawdę nikt nie kojaży od czego to może być? niestety z uwagi ma jej stan nie mogę znać nawet przybliżonego kalibru.
Napisano
Hmmm, znalazłęm, że
M18 MGC = M18 Motor Gun Carriage, also known as the Hellcat, was a tank destroyer armed with a 76 mm M1 gun...
czyli niszczyciel czołgów z armatą 76 mm (2,99 cala). Może to to?
Oto dane, ale czy to faktycznie to, to nie wiem :/
http://afvdb.50megs.com/usa/m18hellcat.html
Pozdrawiam
Napisano
Wielki ukłon dla pana MK ,dzięki za pomoc choć to raczej nie to.Proszę o cierpliwość ,postaram się niedługo wrzucić
zdjęcie.W miejscu gdzie ją znalazłem była też rozerwana amunicja z 23mm z Iła ,Browing 12,7mm,polski Bofors 37mm(może to jakiś trop?).
Pozdrawiam.
Beny
Napisano
witam
a z jakiego rejonu ten fancik pochodzi??
Pewnie jest to łuska od pocisku przeciwlotniczego kal 75mm prod amerykańskiej. A uzywali tego zołnierze rosyjscy korzystający z pomocy amerykańskiej wyzwalajacy nasz kraj
Napisano
Denko ma około 5,5cm średnicy, kryza wystjąca na pewno nie jest niemiecka.
Może to coś komuś mówi?
Pzdr
Napisano
Witam.
A mozna prosic o rozkład tych bić na dnie łuski.(dobrze by było jakby był rysunek nawet z painta)
I skąd wiadomo, że nie niemiecka?
Pozdrawiam. Hubert.
Napisano
Jest to jakiś tam anti-tank gun jeśli ktoś wie czy coś takiego mogło być na ziemiach polskich i skąd proszę o wypowiedz, mogło by mi to bardzo pomóc w wyaśnieniu skąd pochodzą brytyskie wynalazki w tej okolicy.Znalazłem tam też trójramienne nakładki na pociski 37mm trzy rodzaje, wszystkie brytyjskie gdyby ktoś chciał wrzucę fotki.
Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie