dominic Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 witam,kolega znalazł tego orzelka w dziwnym towarzystwie:) znaczy:guzik napoleonski,guziki carskie starego typu,oraz mnostwo kul muszkietowych ,pytanie moje jest takie czy ten orzelek moze byc z tamtej epoki pzdr z gory dzieki
dominic Napisano 11 Maj 2005 Autor Napisano 11 Maj 2005 witam,kolega znalazł tego orzelka w dziwnym towarzystwie:) znaczy:guzik napoleonski,guziki carskie starego typu,oraz mnostwo kul muszkietowych ,pytanie moje jest takie czy ten orzelek moze byc z tamtej epoki pzdr z gory dzieki
Kiler Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 A moze ktos z Was pokazac polski guzik mundurowy wz. 1917?
danieloff Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Dominic, a mi przypomina on przedwojennego orzełka kolejowego.daniel
danieloff Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Ten jest akurat z okresu PRL, ale przedwojenny był taki sam, tylko z koroną.
dominic Napisano 13 Maj 2005 Autor Napisano 13 Maj 2005 cze jest inny niz Twoj kolejowy to nie to :( patrzylem w herbach to ten wz orła byl od ksiestwa do konca 1 wojny pzdr dzieki
Kiler Napisano 16 Maj 2005 Napisano 16 Maj 2005 Dziekuje chlopaki, mam wlasnie problem z jednym guzikiem, ale wstawie go na forum.
rbl Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 cze,myslę że może, bo jest dość podobny do orła, który powszechnie zaczał się pojawiać, na guzikach w czasie powst. listopadowego. wcześniej guziki z orłem był raczej zarezerwowane dla wojskowych wyższych rangą. a guziki napoleońskie mogły tam być bo nie wszyscy mieli jednolite mundury i pewnie duzo jeszcze wówczas (w 1831 r.) zostało demobilu z kampanii 1812 r. z drugiej strony skoro taki typ orła wystepował jescze przed 1831 r. to może i orzełki mieli wybrani" - wyzsi stopniem ...nie wiem, ale wtedy to i okres by się jescze bardziej składał. jeśli moje przypuszczenie sa słuszne to nieała rzecz się trafiła koledze.pozdro robalps a miras to cały czas przeżywa tę monetkę coście o świcie jakis czas temu, w niedziele wykopali, tam koło Ciebie :)
rbl Napisano 12 Maj 2005 Napisano 12 Maj 2005 ...a dodam jeszcze fotkę. co mi tam :)prawda że orzełek podobny ?pozdr rob.
Pytanie
dominic
witam,kolega znalazł tego orzelka w dziwnym towarzystwie:) znaczy:guzik napoleonski,guziki carskie starego typu,oraz mnostwo kul muszkietowych ,pytanie moje jest takie czy ten orzelek moze byc z tamtej epoki pzdr z gory dzieki
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.