YARD Napisano 22 Październik 2007 Napisano 22 Październik 2007 cd. Poznań - ul.Kościuszki róg Ratajczaka , dawne budynki wozowni artyleryjskich".W 1945r. w tej okolicy ciężkie walki o Dom Żołnierza i Izbę Rzem.cdn.Yard
elpasys Napisano 23 Październik 2007 Napisano 23 Październik 2007 Ślad wojny z Katowic. Karta (nałogowego) palacza.
muszka Napisano 25 Październik 2007 Napisano 25 Październik 2007 W jednej z pod lubelskich miejscowości został wykolejony przez niemców pociąg. Środek nasypu zbombardowany. fotek ni ma. pozdrawiam.
ireneusz Napisano 3 Listopad 2007 Napisano 3 Listopad 2007 Budynek ze śladami z Powstania Warszawskiego, Warszawa, na przeciwko Szpitala Szaserów.
ireneusz Napisano 3 Listopad 2007 Napisano 3 Listopad 2007 Budynek ze śladami z Powstania Warszawskiego, Warszawa, na przeciwko Szpitala Szaserów, inne ujęcie.
ireneusz Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Widok gruzów, po wysadzonym przez niemieckich saperów w przeddzień wyzwolenia Warszawy, unikalnym elektromaszynowym Nadajniku Babice do komunikacji transatlantyckiej.
ireneusz Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Widok fundamentu jednej z óg" 126.5 metrowych masztów anteny Nadajnika Babice, wysadzonych przez niemieckich saperów. Takich masztów było dziesięć i tworzyły dwa zespoły antenowe o długości kilku kilometrów. Umożliwiały łączność z antypodami.
ireneusz Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Widok pozostałości po elementach anteny w postaci podstaw cewek strojeniowych, Nadajnika Babice wysadzonego przez niemieckich saperów.
elpasys Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Dla ścisłości, chciałem spytać, czy te ślady wojny z ul. Szaserów w W-wie, nie pochodzą raczej z 1944r.???
beero Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 elpasys,przecież ireneusz napisal,ze Powstanie Warszawskie, a to byl wlaśnie 1944
ireneusz Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Bardziej wyraźne zdjęcie ruin Nadajnika Babice zbudowanego w 1923 roku w ciągu jednego roku, wysadzonego przez niemieckich saperów.
ireneusz Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Jednak nadal jest to zdjęcie niezbyt wyraźne, a to z powodu koniecznej kompresji. Rzeczywiste zdjęcia są 10 krotnie dokładniejsze. Przepraszam Ireneusz D.
elpasys Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Na ulicy Szaserów w W-wie: ślady z Powstania czy z 1944r.? Według mojej wiedzy, te ślady wojny nie pochodzą z okresu Powstania, lecz z 1939r. lub okresu zdobywania Pragi przez Armię Berlinga. W czasie Powstania na Pradze i na ulicy Szaserów działo się zbyt mało, aby powstały takie ślady. Ja osobiście skłaniam się raczej do roku 1939.
beero Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 elpasys poczytaj sobie, co robil berling w 1939 roku http://pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Berling zdrow
elpasys Napisano 4 Listopad 2007 Napisano 4 Listopad 2007 Celem mojej wypowiedzi było tylko wykazanie, że te ślady na ul. Szaserów w W-wie nie mają związku z walkami Powstania Warszawskiego. Natomiast to: ... z 1939r. lub okresu zdobywania Pragi przez Armię Berlinga" znaczy tyle, że to zdobywanie miało miejsce jesienią 1944r., ale nie było Powstaniem Warszawskim. Natomiast w 1939r. w pobliżu toczyły się ciężkie walki z Niemcami, które to walki pozostawiły te ślady. Chyba oczywiste jest, że nie sugerowałem, że w 1939r. walczyły tutaj wojska Berlinga.
elpasys Napisano 19 Listopad 2007 Napisano 19 Listopad 2007 Odnośnie śladów wojny na budynkach przy ul. Szaserów w Warszawie.To jest mapka potwierdzająca, że we wrześniu 1939r. w pobliżu odbyła się bitwa, która pozostawiła te ślady. Ślady pochodzą od niemieckich pocisków. Niemcy atakowali polskie pozycie obronne znajdujące się w rejonie, który dzisiaj zajmuje szpital. (czarna strzałka Kozia Górka").
ireneusz Napisano 4 Grudzień 2007 Napisano 4 Grudzień 2007 Jestem trochę zaniepokojony tym, ze przy moich" zdjęciach wspomniałem o Powstaniu Warszawskim. Przesłałem je jako świadka działań wojennych w czasie II Wojny Światowej,zgodnie z tytułem Tematu. I nie upieram się przy swoim" tytule zdjęcia. Jednak mam satysfakcję, że pokazałem świadka". To jest najważniejsze.Ireneusz Dobiech.
ireneusz Napisano 7 Grudzień 2007 Napisano 7 Grudzień 2007 Nie bardzo rozumiem co miał na myśli Miecz.
YARD Napisano 11 Marzec 2008 Napisano 11 Marzec 2008 Poznań - Dębina, budynek przy leśniczówce - ślady z stycznia 45r.Sama leśniczówka była jeszcze bardziej ostrzelana, ale już jest ocieplona i otynkowana.cdn...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.