Skocz do zawartości

Samochody od św.Floriana

KANTON1

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 143
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

i w czasie akcji. Dym pochodzi z motopompy z silnikiem syreny.
Kiedyś palił się las pod Połczynem, dosyć poważnie. Od nas wyjechały 2 samochody Star 244 i jelcz, dwa samochody jechały też z PSP.Wezwano też abcię" czyli stara 25 z pobliskiej wioski. My rozpoczęliśmy od obrony zabudowań pobliskiej wioski, abcia" pojechała do lasu. Przygasili swój odcinek i jechaki w naszą stronę, gdy zmienił się wiatr i ogień poszedł na leśniczówkę. abcia" pojechała przez łąkę - pech chciał, że podmokłą. Zapadła się po osie, przedni zderzak zaryty był czły w błocie. Kierowca tylko zredukował i dodał gazu i abcia" bez problemów wyjechała z błota i pojechała falej. Gdyby mi to ktoś opowiadał, nie uwierzył bym, ale ja to widziałem na własne oczy. super samochód.
pozdr. Grzesiek

Napisano
kiedyś byłem na pożarze lasu gdzie uczestniczyła OSP Z ROburem (kto pamięta ten cud techniki DDR?). Zjechał z asfaltu na polną drogą i.... jak skończyliśmy gasić to wyciągnęliśmy ich bo zakopali się w piasku- gdzie jelcze i tatra cysterna spokojnie jeździły.
  • 2 weeks later...
  • 4 months later...
  • 7 years later...
Napisano
Witam kolegów,
Dzisiaj kilkanaście ciekawych zdjęć ze wschodu dotyczących tematu / wątku / ,,Samochody od św.Floriana,,
Zdjęcia z okresu międzywojennego i powojennego.
Napisano

Jedna z pierwszych strażnic która powstała w 1904r.
Z tłumaczenia:
Bogu chwała .../ zasłonięty środek napisu / ... bliskiemu obrona.
Omsk 1904 - 1916

Napisano

Samochód pożarniczy Gaz 63
Pragnę nadmienić, że pojazdy te i innego typu były na wyposażeniu w latach 50,60-tych na lotnisku wojskowym PGWAR w Legnicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie