Skocz do zawartości

Torba na maskę p-gaz torby na maskę p-gaz WSR wz. 32.

Kopi

Rekomendowane odpowiedzi

hmmm, a jak napiszę kto, czy to nie będzie reklamą? :-))
z drugiej strony były już linki do stron w usa, na allegro, do p. Frankowskiego więc może nie będzie dymu. Ja kupiłem torbę na wz 32 u Pawła Sajewskiego i jestem bardzo zadowolony. Tanio nie było (circa 100 zeta) ale lepszej repliki nie widziałem. Mam do niego nr kom, jak chcesz, daj znać na priv. Inną opcją jest uszycie samemu od podstaw. Jeśli masz brezent, okucia, schematy i co ważniejsze trochę talentu krawieckiego, powinno się udać. Najlepszy efekt osiąga się wtedy, gdy przed przystąpieniem do szycia zobaczysz oryginał. Ja od czasu do czasu coś tam sobie przyszywałem (np. naszywki do munduru) i byłem raczej zadowolony z efektu, ale torba to zbyt duże dla mnie wyzwanie, kiedy zależy mi na jakości wykonania.
powodzenia
pozdr
w

No więc ogólna zasada jest taka, że nie pownno być żadnych reklam no bo kto zapłaci za reklamę w czasopiśmie (a to w końcu jedno ze źródeł dochodu) jeśli będzie mógł się za friko reklamować tutaj.

Z drugiej strony dalekowschodnie czy zamorskie firmy nie występujące na naszym rynku i tak nie zapłaca za reklamę więc na to przymykam oko bo kasownie tych liknów nie ma poprostu sensu (a byście mnie chyba zlinczowali ;-) )
W przypadku polskich producentów czy innych instytucji ograniczenie funkcjonuje ze względu na interes pisma.

Problem w tym, że rzeczowe oceny replik i podanie źródeł dla chętnych jest zwyczajnie bardzo potrzebne. Zwłaszcza dla początkujących.
No więc można pisać o producentach i ich produktach, ale bez podawania linków, adresów czy telefonów.
Prosiłbym też o nie pisanie postów w stylu ja mam do sprzedania ... pisz na priv" czy podobnych. Najlepij pisać to odrazu na priv.
Dodam jeszcze, że jeśli wiadmo iż dany urzytkownik jest związny z takim czy innym producentem, wydawcą, itd. to zakładam, że mam do czynienia z zakamufklowaną reklamą i oczywiście będę to zwalczać.

A teraz na temat :-)

Narazie torby robi tylko PS. Ogólnie są dwie odmiany, wczesna i późna.
Tych pierwszych już nie robi. Były wykonane z doskonale dobranego brezentu, ale nici, okucia i pasek nośny były do bani. Nie było też żandnych stępli itp.
Plastikiowy pasek samowolnie się wydłużał co bardzo przeszkadało w marszu i w ogóle.
Druga wersja jest zrobiona z gorszego brezentu, znacznie (moim zdaniem) różniącego się od orginału. Natomiast wszelkie wady wersji pierwszej zniknęły. Pasek jest już lniany choć zupełnie inny od orginalengo. Na torbie są odtworzone wszystkie stęple. Na szczególną pochwałę zasługuje przesówka która jest wprost identyczna z orginałem!

Jestem właścicielem torby od Pawła Sajewskiego - zrobił ją bardzo dobrze, oczywiście torba nie ma w środku spężyny, ale maska układa się w niej poprawnie. Koszt torby u Pawła to 100 PLN.
Warto się zastanowić, czy nie sprawić sobie maski RSC, która również była popularna w kampanii wrześniowej.

Część ładnych masek ma również Hero - Collection, ale nie wiem czy sprzedają. Ja w każdym razie takie mam w drużynie i bardzo dobrze wyglądają w czasie działań polowych. Był zresztą czas, ze nikt w Polsce innych nie używał bo Paweł nie wszczął jeszcze produkcji.

Możesz też wejśc na stronke Bolasa i też go zapytać po ile robi torby. Też ma fach w ręku.

W numerze 3/2005 Do Broni" (czerwiec) będzie artykuł o maskach pgaz w WP i sposobie ich noszenia w kampanii wrześniowej, bo temat regulaminowego noszenia maski stanowi jeszcze dla wielu rekonstruktorów zagadkę do rozwiązania.

Adres meilowy i strona Pawła i Bolka jest u mnie na stronie.

Pozdrawiam

Jazlowiak

Z tą puszką to bardzo słuszna uwaga.
Są one łatwo dostępne na giełdach i bardzo tanie (średnio ok 10-15 zł za zdrową, komletną puszkę). Na pocztku, kiedy trzeba sobie sprawić wiele kosztownych elementów wyposażenia (aby zacząć podstawowoe szkolenie) taka oszczędność (100zł a 15!) jest bardzo pomocna.

ja na razie zdecydowałem sie na RSC długa ;-).
Ale chłopaki co byli na manewrach to wiedza ze słycac nas było z daleka a pozatym pucha jest jeszcze mniej praktyczna w noszeniu niz torba ;/ moze ktos zna sposoby noszenia tego nie wedle regulaminu a wedle zyciowych teorii?

co do pasków to udłao mi sie znalesc o pobnym wzorze (jodłeka) i szerokiosci nawet kolor był podobny (sam farbowałem) ale jest za cienka i nie ten materiał ;/
moze ktos zna zródło grubszych jodełek i klamer do tego ?

I jestem cikaw jak to wygladało z przydziałem czy jednoski liniowe mogły dostać puchy zamiast toreb ???

Schrek

Schreku ja znam kogoś kto ma takie paski...
Zresztą, powiedzmy znam go od urodzenia :)))
Szczegóły na priv - ..........

Ps. Piotrk, jeśli uznasz moją odpowiedź za autoreklamę to wykasuj mój post...

Pozdrawiam, Mariusz

[usunięto adres kotaktowy]

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 22:33 11-04-2005

• 1 year later...
Najlepsze na rynku torby robi Pan Sculma. Materiał, pasek w jodełke, instrukcja i sprezyna czynią ja obecnie najlepsza na rynku. A cena bodaj 100 zł

U Pana Sajewskiego, materiał jak i knopek zapinający pozostawiaja troszke do zyczenia. Ale Torbe mam z dawien dawnam nie wiem jak teraz :)

pzdr

No to w takim razie niech ktos życzliwie powie, co nadaje się na to żeby do tej torby wepchać. Wiem że można kupić oryginalną maskę 32 i ją tam wsadzić, ale szkoda bo po pokazach się rozsypie. Ponawiam więc moje pytanie, jaki zamiennik najlepiej wybrać, żeby choć trochę przypominało maskę PG wz 32?

Do normalnej prezentacji nie ma żadnego zamiennika/odpowiednika, ale jeśli chcesz tylko wypchać torbę to włóż do niej zwykłego słonia (nadaje się trochę lepiej niż ta, którą prezentowałeś na zdjęciu).

Pozdrawiam, Mariusz

poszukaj maski wz 32 w trochę gorszym stanie (żeby jej nie było szkoda jakby co) - w czasie rekonstrukcji raczej rzadko czy nawet wogóle się nie używa masek (chyba,że do zdjęć) , wiec i raczej nie bedzie się aż tak zużywała

• 4 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie