Forteca Napisano 30 Marzec 2005 Autor Napisano 30 Marzec 2005 http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=6917485&rfbawp=1112190337.363&redId=1472595543424aad815ceed&redTs=1112190337&_err=1&ticket=2240771782752204z5MdDU3fuZxKOUgeoFfhzFi95tWoHsrQLyIyEKcw%2B8yQQLEt44dXfMd5AR3CvzfDR1LbhNky08h97F5YLLCQoQ7Tb1WvkIqmCQ9rbaWiTYaPxoOiubUHRnriRTr4Tc6JPrzepraszam, nie chciało mi się skracać linku.Zainteresował mnie poniższy fragment:W śledztwie powołano biegłego z zakresu batalistyki, który stwierdził, że wprawdzie na replikę średniowiecznej armaty nie potrzeba stosownego zezwolenia, jednak jest ono wymagane na tak istotną część amunicji, jaką jest proch strzelniczy. Dlatego właściciela armaty oskarżono także o nielegalne posiadane prochu"Czy w związku z tym nielegalne jest też posiadanie składników do produkcji prochu, np. węgla drzewnego ??
Grzesio Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Tia i tu dochodzimy do sytuacji opisanej ongi w Strzale - można mieć bez zezwolenia broń skonstruowaną przed 1850 lub jej replikę, a żeby móc kupić do boni amunicję i materiały miotające - trzeba mieć na nią pozwolenie...A ja przyłączam się do pytania Fortecy - czy np. na podstawowe surowce do produkcji nitrocelulozy, dajmy na to watę bawełnianą, też trzeba mieć pozwolenie? PzdrGrzesiu
Jura Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Myślę, że same posiadanie węgla drzewnego nie jest karalne...Posiadam glicerynę*, i to (jak przypuszczam) nie jest przestępstwo...?No chyba, że dokupię w chemicznym rozpuszczalnik nitro.... ;-))))*przy okazji- niektóre podręczniki fotografii podają świetny" sposób na pozbycie się rys na negatywie: należy użyć gliceryny, która rysy zalewa", i na odbitce takowe się nie pojawiają...Działa, tyle, że negatywy nie bardzo potem dają się domyć... nie mówiąc o powiększalniku.Nie polecam.
herrmateuss Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 taa wegiel drzewny do grilla siarka na zapałkach obok grilla grozna ciecz zapalająca w podpałce ,saletra w piwnicy i juz w tym popie... kraju jestes bandyta i terrorysta. Dziwne ze wielcy panowie biegli/nieprzebiegli nie mogli by sie przyczepic do zwykłej petardy która zawiera w ich rozumieniu nielegalny proch.A do pierdla bym wsadził pana fotografa za narazenie swego zycia i głupote.Jesli nasi wspanali spokrewnienieni ze sobą sedziowie beda powoływac sie debilów a'la znawcy balistyki jak pan F. który uwaza ze zabiajanie z pierwszowojennego wykopa jest mozliwe nawet po przeciecu wzdłuz lufy( bo ten pociety kawałek lufy mozna uciac a spaw rozwiercić i jest to nadal zabojcza broń na średnich dystansach bueheh).Zajmijcie sie kretyni bandytami którzy noszą CZ pod pachą i sa bezkarni bo policja umie odwalac Magdalenke lub sie boii cokolwiek innego niz wypisywanie mandatów
piryt Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 ...na proch dymny" z tego, co wiem to nie trzeba mieć pozwolenia...
IRONRAT Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Mamy więc pierwszego chętnego. Jeśli przejdzie całą procedurę, aż do NSA/SN sprawa zostanie w końcu wyjaśniona raz na zawsze i nie będzie już miejsca na dowolną interpretację (dzisiaj tak jutro inaczej, a podpis tej samej osoby) części ustawy o b.i a. dotyczącej bronii czarnoprochowej, zresztą sprzeczną z ostatnio z duchem ustawy i zamierzeniami ustawodawcy.Sklepy handlujące czarnym prochem zostały w większości zastraszone. Nikt nie będzie ryzykował utraty koncesji na czas (dłuugi) sprawy w sądzie. W tym jednak przypadku należy liczyć na ostateczne przecięcie tego wrzodu, w jedną, lub też w drugą stronę. Za jakieś 2 lata będzie wszystko wiadomo.Ironrat
Pioterek Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Czy kapiszony do broni czarnoprochowej również są nielegalne??Pozdrawiam
Kloss Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Posiadanie prochu dymnego czarnego" jest dozwolone na terenie RP co do zakupu owego to już inna historia...żeby kupic trzeba mieć zezwolenie na broń sportową lub przywieść z Czech (niewiem czy przewóz jest legalny)znam przypadek że deb.. znaczy straż graniczna zatrzymała wiatrówkę (poniżej 17dzuli) bo sami nie wiedzą czy wolno!!!!! POLSKA to bardzo ciekawy kraji......
Grzesio Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 O ile pamiętam pozwolenie na broń upoważnia do nabywania amunicji jedynie do broni, na którą jest wydane. Czyli musiałaby to być broń sportowa czarnoprochowa...PzdrGrzesiu
Kloss Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Generalnie tak jest ale to POLSKA (mamy jasne i przejżyste przepisy!!jak moło kto na świecie!!) jestem posiadaczem stosownych dokumętów więc coś tam wiem jak koledzy z klubu kupują, ja niestety nadal się wacham czy kupić czarnoprochówke...Pozdrawiam!!
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Kloss do czarnoprochowców nie wolno namawiać. Jednak jak wynika z moich obserwacji to jest lepsza zabawa od broni sportowej i jak ktoś to posmakuje... . Osobiście tym i tym się bawię. :)Wojtek
razdwatrzy5 Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Proch czarny powinien być traktowany jak materiał pirotechniczny, a nie jak element istotny amunicji, alemuszę pogrzebać w temacie, bo mało wiem.
Kloss Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Cyrograf15 masz dobre obserwacje!(ja cały czas mam jeden problem jak większość kasa)ale kto wie morze kupie! Strzelectwo to nie jedyne moje hobbi więc musze wybierać (inne jest o wiele cięższe). A gdzie się bawisz?
Cyrograf15 Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Dość daleko - Kraków. Zabawka CP to około 1000zł. To podobnie jak u ciebie nie jedyne moje hobbi. Jak by co to daj znać, mam znajomego który ma takie zabawki w dobrych cenach.Wojtek
Kloss Napisano 1 Kwiecień 2005 Napisano 1 Kwiecień 2005 Tak dość daleko ja Gdańsk.Męczy mnie COLT NAVY cal44.Daj znać na mojego emaila jakie to koszty.Pozdrawiam!!!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.