Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet wyjściowy" KS 98

YARD

Pytanie

Napisano
Witam.
Mój the best 2004"
Podobny można znaleść w książce T. Królikiewicza Bagnety" na str. 277 . Opis pod foto c :krótki bagnet wyjściowy o dł. ok. 370mm wzorowany na bagnecie KS 98 - z wklęsłym zbroczem i rogowymi okładkami produkcji firmy Carl Eickhorn & Cie , Solingen. Przy moim czytelna jest tylko data na żabce 1937 ,okładki z rogu mocowane dwoma nitami.
Moje pytania ; 1 czy zatrzask tego bagnetu był ruchomy, czy to tylko imitacja
2 w którym miejscu powinny być bicia na tym bagnecie
3 czy głowica i jelec były chromowane
4 kto używał tego typu bagnetów ?
Foty może póżniej..
Znaleziony na strychu podczas remontu starego domu tzw. strychowiec", lekkie wżery na głowni.
YARD

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
...hmmm..a czy ta pochwa nie jest czasami od 84/98??..ale moze mi sie zdaje...w takim stanie wart jest ok 230zl..
Napisano
Witam. Te bagnety mialy i dzialajace zatrzaski i ich atrapy.Bicia sa zazwyczaj tylko na progu glowni -wytwornia.Byly cale niklowane. A nosili je zolnierze przy mundurach paradnych, badz tez na przepustkach z woja.Byly kupowane za wlasne pieniadze przez zolnierzy. Użycie tego rodzaju bagnetu w warunkach wojennych ( w walce) jest problematyczne - sa one raczej kiepsko wykonane raczki ze stopow cyny , a glownie montowane do raczek na nity ( kiepskie mocowanie i nietrwale ) . Pozdrawiam .
Napisano
Witam.
Mój the best 2004"
Podobny można znaleść w książce T. Królikiewicza Bagnety" na str. 277 . Opis pod foto c :krótki bagnet wyjściowy o dł. ok. 370mm wzorowany na bagnecie KS 98 - z wklęsłym zbroczem i rogowymi okładkami produkcji firmy Carl Eickhorn & Cie , Solingen. Przy moim czytelna jest tylko data na żabce 1937 ,okładki z rogu mocowane dwoma nitami.
Moje pytania ; 1 czy zatrzask tego bagnetu był ruchomy, czy to tylko imitacja
2 w którym miejscu powinny być bicia na tym bagnecie
3 czy głowica i jelec były chromowane
4 kto używał tego typu bagnetów ?
Foty może póżniej..
Znaleziony na strychu podczas remontu starego domu tzw. strychowiec", lekkie wżery na głowni.
YARD

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie