woytas Napisano 10 Marzec 2005 Autor Share Napisano 10 Marzec 2005 ostatnio stalem sie szczesliwym posiadaczem w/w filmu i co wieczor robie sobie uczte filmowa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr2z Napisano 11 Marzec 2005 Share Napisano 11 Marzec 2005 Proponuję zrobić sobie całonocny maraton z wszystkimi odcinkami pod rząd... Termos kawy i 12 godzin oglądania, ale wrażenia niezatarte :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Piter Napisano 10 Kwiecień 2005 Share Napisano 10 Kwiecień 2005 witam dla mnie ten serial to propaganda wieksza nawet od filmow rosyjskich:) pamietam jak to ogladałem kiedys chyba leciało na hbo dostawałem szału i rece mi opadały gdy patrzyłem na to jak niemieccy zołnierze dawali sie ciagle zaskakiwac i nie potrafili niczego obronic cały czas w odwrocie !!! a najwiksza glupota w tym filmnie bylo to jak zaskoczyli oddział SS ktory zajadal sie kanapkami i nawet nie wystawił warty wiedzac o tym ze front jest kilka kilka kilometrow dalej ! amerykanie wpadli wystrzelali wszystkich i poszli dalej !!!! super kino dla ludzi o mocnych nerwach :) jedyne co ładnie im wyszło to efekty specjalne pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Indian Chief Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Co do propagandy w tym filmie nie jest większa niż w innych tego typu produkcjach. Scenariusz jest według książki a z nimi tez różnie bywa.Film ten ma jedną ważną zaletę, nikie spartaczył kilometrów taśmy i milionów dolców. Rfekty i zdjęcia to jest ta mocna strona. Klimat natomiast typowo amerykański więc żeby go strawić trzeba odrobiny samozaparcia i przymknięcia oka. Jednak porównując go z Wrogiem u bram", można z całą pewnością powiedzieć, że jest to film naprawdę dobry. A to że ciągle ostrzeliwują ich 88, to tak jak nasi pod studzuankami palili same Ferdynandy. Jankesi nie są iczym od nas lepsi. Przepraszamsą, w public relations czyli dzisiejsza propaganda. No bo jak inaczej wmówić ludziom że mamy do czynienia z elitą elit jak oni na froncie byli raptem kilkaset dni(może nie, w normandii parę tygodni?, na Wyspie" ok 90 dni, pod Bastognez miesiąc no i potem Niemcy. A taki Wania zaiwaniał spod Stalingradu na piechotę zaraz za Willlim i -nie mogli sobie za dużo poodpoczywac na tyłach.Z drugiej strony film ten jest oparty na wspomnieniach i faktach. Może ta kompania miała wyjątkowe szczęście i miała cały czas drogę różami usłaną? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stedke Napisano 14 Kwiecień 2005 Share Napisano 14 Kwiecień 2005 film dla mnie dobry tylko pod wzgledem efektow.reszta do bani.najgorsze sa wspomnienia tych weteranow na poczatku ktorzy gadaja w nieokreslony dla mnie sposob moze wlasnie taki typowo amerykanski.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 14 Kwiecień 2005 Share Napisano 14 Kwiecień 2005 Nieokreślony - bardzo dobrze to ująłeś! Też mnie jakoś to ich opowiadanie dziwnie ujęło... Poza tym z filmu wychodziło, że mieli jakoś nie za trudno przez cały czas, a moment, kiedy ukryty Stug czy co to było rozwalał Shermany chyba najbardziej mi się podobał - nie wiem, dlaczego. No i zaskoczyć i wybić liczniejszy oddział SS to faktycznie sztuka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mr Piter Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 koledzy ! zwłaszcza ta akcja z SS najbardziej mnie dobiła w tym serialu !!!!pomyslcie - front, walka w bliskim starciu a tu nagle ss mani zrobili sobie przerwe i wcinaja konserwy nie wystawiajac nawet warty !!!!!!!!! tragedia non sens, staram sie unikac tego serialu bo z fantastyki lubie jedynie gwiezdne wojny i alien :) pozdrawiamMr Piter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Tylko film jest oparty na książce ,a książka na relacjach żołnierzy owej kompanii. Tych kolegów z SS rzeczywiście tak łatwo wystrzelali - jeśli dobrze pamiętam z książki koło 80-ciu trupów i ze 30 do niewoli. A że kanapki jedli - to co? SS nie jadło? :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roobert Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 SS żyło narodowosocjalistyczną prpogandą ;) . Poczytajcie Żołnieży zagłady" - na froncie wschodnim totalna żeźnia, a jak się dostali na zachód to myśleli że w spokoju mogą zjeść kanapki hehehehe.... tylko kiepsko się to dla nich skończyło.roobert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 Czytałem ksiażke i nieco się ona różni od tego co mieliśmy okazję oglądać w serialu - ale serial jest bezkonkurencyjny - nigdzie do tej pory moze poza Ryanem" i z tego samego okresu Cienką czerwoną linią" nie było tak kapitalnych efektów wizualnych osiągnietych głównie dzieki odpowiednie kadrowanie, ujęcia z ręki i kolorystykę. Świetna sprawa aż miło się to ogląda - szkoda że nie ma takich filmów o naszych bliższych sprawach np. o Wrześniu. Przy okazji pare screenów żeby wiedzieć o co chodzi ale chyba każdy to widział :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 no gdzie u nas np. są takie zdjęcia że widać broń wojenną strzelającą ? z takim efektem że widać łuskę wyrzucaną ehhh ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 czy taki ładny atak na bagnety ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 tudzież lądowanie w rejonie Arnhem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 i kolejne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 amerykanski BAR na stanowisku :) Mniam ... aż by się chciało żeby to był np. Modlin i goscie mieli nasze ciuchy i wz.28 Browninga :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 a tu jaka dynamika - atak na Carentan - ziemia bryzga spod nóg kamerzysty, leci w obiektyw - dookoła giną ludzie a ci co jeszcze nie zgineli biegną szaleńczo do pierwszych zabudowań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 der feuer verlangern! ... " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 ... you gotta a bullet in your head ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 i jeżdzace cudeńka" (wiem że to przeróbki ale co tam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 ślepaki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 tu troche na komputerze ale efekt i tak super ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 a to jak zdjęcie wojenne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 i kolejne ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 bastogne - ostatnia. reasumując rewelacyjne zdjęcia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 i tak przy okazji - brakuje mi cześci 9 - czy ktoś by mógł mnie poratować jakoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.