Skocz do zawartości

kompania braci

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 weeks later...
witam

dla mnie ten serial to propaganda wieksza nawet od filmow rosyjskich:) pamietam jak to ogladałem kiedys chyba leciało na hbo dostawałem szału i rece mi opadały gdy patrzyłem na to jak niemieccy zołnierze dawali sie ciagle zaskakiwac i nie potrafili niczego obronic cały czas w odwrocie !!! a najwiksza glupota w tym filmnie bylo to jak zaskoczyli oddział SS ktory zajadal sie kanapkami i nawet nie wystawił warty wiedzac o tym ze front jest kilka kilka kilometrow dalej ! amerykanie wpadli wystrzelali wszystkich i poszli dalej !!!! super kino dla ludzi o mocnych nerwach :) jedyne co ładnie im wyszło to efekty specjalne

pozdrawiam

Co do propagandy w tym filmie nie jest większa niż w innych tego typu produkcjach. Scenariusz jest według książki a z nimi tez różnie bywa.
Film ten ma jedną ważną zaletę, nikie spartaczył kilometrów taśmy i milionów dolców. Rfekty i zdjęcia to jest ta mocna strona. Klimat natomiast typowo amerykański więc żeby go strawić trzeba odrobiny samozaparcia i przymknięcia oka.
Jednak porównując go z Wrogiem u bram", można z całą pewnością powiedzieć, że jest to film naprawdę dobry. A to że ciągle ostrzeliwują ich 88, to tak jak nasi pod studzuankami palili same Ferdynandy. Jankesi nie są iczym od nas lepsi. Przepraszamsą, w public relations czyli dzisiejsza propaganda. No bo jak inaczej wmówić ludziom że mamy do czynienia z elitą elit jak oni na froncie byli raptem kilkaset dni(może nie, w normandii parę tygodni?, na Wyspie" ok 90 dni, pod Bastognez miesiąc no i potem Niemcy. A taki Wania zaiwaniał spod Stalingradu na piechotę zaraz za Willlim i -nie mogli sobie za dużo poodpoczywac na tyłach.
Z drugiej strony film ten jest oparty na wspomnieniach i faktach. Może ta kompania miała wyjątkowe szczęście i miała cały czas drogę różami usłaną?

Nieokreślony - bardzo dobrze to ująłeś! Też mnie jakoś to ich opowiadanie dziwnie ujęło... Poza tym z filmu wychodziło, że mieli jakoś nie za trudno przez cały czas, a moment, kiedy ukryty Stug czy co to było rozwalał Shermany chyba najbardziej mi się podobał - nie wiem, dlaczego. No i zaskoczyć i wybić liczniejszy oddział SS to faktycznie sztuka...

koledzy ! zwłaszcza ta akcja z SS najbardziej mnie dobiła w tym serialu !!!!

pomyslcie - front, walka w bliskim starciu a tu nagle ss mani zrobili sobie przerwe i wcinaja konserwy nie wystawiajac nawet warty !!!!!!!!! tragedia non sens,

staram sie unikac tego serialu bo z fantastyki lubie jedynie gwiezdne wojny i alien :)

pozdrawiam
Mr Piter

Tylko film jest oparty na książce ,a książka na relacjach żołnierzy owej kompanii. Tych kolegów z SS rzeczywiście tak łatwo wystrzelali - jeśli dobrze pamiętam z książki koło 80-ciu trupów i ze 30 do niewoli. A że kanapki jedli - to co? SS nie jadło? :)

pzdr

bjar_1

SS żyło narodowosocjalistyczną prpogandą ;) . Poczytajcie Żołnieży zagłady" - na froncie wschodnim totalna żeźnia, a jak się dostali na zachód to myśleli że w spokoju mogą zjeść kanapki hehehehe.... tylko kiepsko się to dla nich skończyło.

roobert

Czytałem ksiażke i nieco się ona różni od tego co mieliśmy okazję oglądać w serialu - ale serial jest bezkonkurencyjny - nigdzie do tej pory moze poza Ryanem" i z tego samego okresu Cienką czerwoną linią" nie było tak kapitalnych efektów wizualnych osiągnietych głównie dzieki odpowiednie kadrowanie, ujęcia z ręki i kolorystykę. Świetna sprawa aż miło się to ogląda - szkoda że nie ma takich filmów o naszych bliższych sprawach np. o Wrześniu. Przy okazji pare screenów żeby wiedzieć o co chodzi ale chyba każdy to widział :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie