Skocz do zawartości
  • 0

Co to za hełm?

polsmol

Pytanie

Napisano

Zaznaczam, że o hełmach niemieckich wiem tyle co o chodowli żepaku (czyli, że istnieją :)).
Ten mam od dawna i nie wiem co to za model. Porównując zdjęcia doszedłem do wniosku, że czerep hełmu jest jak w M35, ale fasunek zawsze był inny. Może ktoś wie co to może być?

Hełm wewnątrz ma oznaczenia ET66 i 1297. Na skórze stempel 58.

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
co jak co, ale zdjecie nitu przyprawia mmnie o watpliwosci, nie wydaje mi sie, zeby nity w helmach niemieckich byly zakonczone szpilkami, a nie plaskimi blaszkami.
Napisano
W takim razie mam kolejne pytanie. Od czego jest ten fasunek? Od jakiego hełmu?

Napewno nikt o zdrowych zmysłach nie produkowałby czegoś takiego na potrzeby jednego egzemlarza.

Przynajmniej dzwon hełmu jest orginalny :)
Napisano
Witam!
Sam dzwon wygląda mi na M 35, względnie M 40 ... cóż nie jestem ekspertem, ale polecam stronkę http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/helmets.htm może tam znajdziesz jakieś interesujące Cię informacje.
Pozdrawiam
Napisano
Widze, ze mamy do czynienia z samymi specjalistami od helmow ;-) Przeciez to jest niemiecki helm z czeskim wkladem (czeskimi nitami) uzywany po wojnie przez czeska OC i straz przemyslowa, przemalowywane byly na czarno.
Napisano
Wyściółka - wz. M31, wprowadzona w 1931, składała sie z 1 kawałka skóry ponacinanego tak, aby tworzył 8 przylegających do siebie apsków, wysciółkę tę stosowano we wszystkich póżniejszych wzorach hemów M35, M40, M41. Produkowana była w kolorze kremowy, który po krótkim czasie eksplatacji ciemniał. JEDNAK 8 PASKÓW MAIŁO NA SWEJ POWIEZCHNI PO 5 OTWORÓW (JAK W KSOTCE O GRY), TEN WKŁAD NATOMIAST ICH NIE POSIADA, zainteresowanym mogę wysłąć sakn wz. M31.
Nit mocuący aluminiową taśmę faktyczne zakończony był szpilkami", A NIE TAŚMĄ!
Hełm jest to w 100% wz.M40 na co wskazują zaokrąglone wywietrzniki. W M35 wywietrznik zakończony był ostro zakończony i wkręcany (w M40 wciskany).
Napisano

Zaznaczam, że o hełmach niemieckich wiem tyle co o chodowli żepaku (czyli, że istnieją :)).
Ten mam od dawna i nie wiem co to za model. Porównując zdjęcia doszedłem do wniosku, że czerep hełmu jest jak w M35, ale fasunek zawsze był inny. Może ktoś wie co to może być?

Hełm wewnątrz ma oznaczenia ET66 i 1297. Na skórze stempel 58.

Napisano
Z tego co pisali wcześniej, to będzie to M-40 ;-). A cały wygląda na regenerowany, i wkład ma chyba nowy ;-)).
Pozdrawiam
Napisano
ciekawy jest fasunek bo jest b. podobny do polskiego z hełmu z 39 roku lub (a raczej napewno) z hełmu 31/50. idealny do uzupełnienia polskiej wrzesniowej skorupy :)
Napisano
Wątpię żeby był regenerowany. Staranność wykonania fasunku wskazuje jednak na orginał. Jest podobny do polskiego, ale polski był trzy częściowy. Tak więc nadal nie mam pojęcia co to jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie