mial Napisano 28 Luty 2005 Autor Napisano 28 Luty 2005 przegladale dzis pewne fotki i trafilo sie na nich cos dziwnego mianowicie widac nbylo na jednym z nich ciagnik polgasienicowy c4p(? wrzesien nie jest moja mocna strona)ciagnacy armate nie bylo by wtym nic dziwnego gdyby nie to ze armata byla przystosowana do trakcji konnej (duze szprychowe kola) i byla postawiona na dodatkowej przyczepce / podwoziu" kola armaty wisialy luzno a przyczepka miala opony pneunatyczne typu armaty nie jestem w stanie nawet strzelic czy ktos ma jkies informacje natemat tego podwozia?pozdo wszystkim
bodziu000000 Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Czy chodzi Tobie o tego typu konstrukcję?Jeżeli tak, to są to tzw. wrotki", które wymyślono aby ciągniki mogły ciągnąć armaty przystosowane do trakcji konnej (stąd koła drewniano-stalowe), z normalną prędkością. Działa na takich kołach ograniczały bardzo prękość ciągników, i stąd się wziął ten pomysł. Niestety nie zdał on egzaminu, gdyż był problem z używaniem wrotek" w terenie.PzdrBodziu
mial Napisano 1 Marzec 2005 Autor Napisano 1 Marzec 2005 tak chodzi o cos takiego ja wiem poco to stworzono i zasade dzialania nieznalem tego poprostu w wojsku polskimnatomiast kto wpad ma pomysl jezdzenia z tym w polu?
samun1 Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Tu znalazłem lepszą jakość tego zdięcia,myślę że konstrukcja tej przyczepki była bardzo prosta..konstruktora,niestety nie podam,chociaż też jestem ciekawy gdzie to zrobiono i kto to wymyślił.? pozdrawiam.
polsmol Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 Pomysł nie był taki zły, ale okazał się niepraktyczny.
Gebhardt Napisano 7 Marzec 2005 Napisano 7 Marzec 2005 Pomysl mial zasadnicza zalete, ze nie trzeba bylo opracowywac nowych tabel strzelniczych co bylo konieczne(i kosztowne) przy zmianie kol z obreczowych na pneumatyczne. Oczywiscie bylo to chyba z gory przewidziane jako rozwiazanie przejsciowe, do ustalenia nakorzystniejszych typow dzial do motoryzacji.PozdrKrzysztof
JoncaA Napisano 15 Marzec 2005 Napisano 15 Marzec 2005 nie nasze, francuski MCG. Haubica Schneidera identyczna jak nasze, procz, oczywiscie, wozka - bo on jest inny.
panzergrzes2 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Czy te koła w tej przyczepce mogły być aluminiowe?mam bardzo podobne ,teren wrzesniowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.