Skocz do zawartości

nowe zdjęcia z 1939 -TKS i wz34

Marek Jaszczołt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

kolejne ciekawastka z e-bay

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=3203177642

TKS wyglada znajomo, ale wz 34 już nie :-)
Marek
P.S. nie ma związku ze sprzedawcą i e-bay i ich rodzinami :-)

Napisano
1. Jakoś nie mogę skojarzyć tego TKS-a z innym zdjęciem?
2. Jak zwykle ;-) mam coś w zanadrzu, spójrzcie tutaj:

http://www.militariaweb.com/d/lot.cfm?lotID=1021150

To zdjęcie TKS-a to też dla mnie nowość - wjechał z rozpędu w jakąś dziurę czy jak? Rozbujać te 2,5 tony przecież nie tak łatwo...
7tp + tankietka TK z tyłu przedstawia chyba tą samą lokalizację, która była już wczesniej na jednym z zamieszczonych przeze mnie zdjęć (tam tankietka była w rowie, więc albo ją wyciągnięto, albo była jeszcze jedna).

3. Na koniec dla równowagi zdjęcie nieźle rozsypanego i spalonego Pz IV z Radomia:

http://www.militariaweb.com/d/lot.cfm?lotID=1029524

Pozdrawiam,

jotes
Napisano
jotes
skojarz tego TKS ze zdjęciem TKS z leżacym obok zabitym polskim żołnierzem - TKS ma przebity przedni pancerz w okolicach łomu który przez to jest wygięty.
Zdjęcia z TKS w rowie jest znane - album z nim co jakiś czas się pojawia na aukcjach na sprzedaż. Ostatnio Trojca opublikował je w swoim Fotoalbumie Wrześień 1939 (cz 1 o ile pamięć mnie nie myli) zresztą opublikował on inne zdjęcie również wspomnianego powyżej TKS z przebiciem pancerza.
Jest kilka polskich pojazdów z 1939, które się powtarzają na różnych zdjęciach - musiały być przy trasach przemarszów sił niemieckich, więć fotoamatorzy w mundurach cześto jej fotodrafowali.
Marek
Napisano
To dziwne zdjęcie na którym jest spalony samochód pancerny wz.34 przedstawia trzyosobową wersję tego pojazdu o tzw.poszerzonym kadłubie.Bardzo rzadkie zdjęcie.Wersja najprawdopodobniej z armatką w jarzmie starego typu.
Leszek
Napisano
Zdjęcie tankietki która wjechała do leja po pocisku jest znane,/Janusz Magnuski - Karaluchy .... str.48/.Co do zdjęć dowódców korpusu Alpejskiego" - to nie tyle są oryginały co masówka w formie pocztówek - sam mam zdjęcie Dietla w otoczeniu sztabu - notabene zdjęcie robione w okolicach Krościenka nad Dunajcem.
Leszek
Napisano
Ten TKS w rowie i 7TP dw + TK sa tez w albumie Tarczynskiego (s.358) - i to dokladnie te same fotki. Opisane jako zrobione na trasie Przemysl-Lwow, byc moze okolice Sambora.
Napisano
Jeszcze jedno ujęcie Pz IV z Radomia (?).
Tym razem więcej szczegółów pozwalających ustalić lokalizację: figura z lewej, kościół z prawej...
Jest tu ktoś z Radomia?

http://www.militariaweb.com/d/lot.cfm?lotID=1044963

Pzdr,

jotes
Napisano
Jest to najprawdopodobniej rozbita IV w Głowaczowie koło Kozienic. podczas walk o miasteczko został własnie rozbity czołg IV zginął takze jakis niemiecki generał (podobno)postaram się podjechać w tym tyg i zlokalizować ten kościół. w okolicy zatonął wg opowiadań okolicznych dziadków (okolice rzeki radomka) 7 TP. mam zlokalizowane bagno ale tam cholera olszyny na 2 ha.
Napisano
Było kiedyś na forum zdjęcie jeszcze jednego rozbitego Pz IV na uliczce jakiegoś miasteczka. Z przyjemnością zauwazyłem, że zostało ono kupione przez jednego z kolegów z forum :-)
Jak gdzieś odnajdę miniaturę, to zamieszczę mam nadzieję nie naruszając praw wspomnianego ;-)

Napisano
Z tego co pamiętam, to Pz. IV nie było dużo użytych w Polsce, a tym bardziej zniszczonych. W tym Głowaczowie, o którym pisze Okejos ponoć zniszczono nawet więcej niż jedną, więc może to ona jest na Twoim zdjęciu ;-)
Napisano
wg mnie jest to wersja ausf B/C teoretycznie może to być foto z Polski. niemcy stracili 19 IV -ek nie licząc uszkodzonych, lecz niewiele na terenie miast. w Głowaczowie 2 lub 3 i Tomaszów mazowiecki. Mozeliwe że to jest zdjęcie z Francji.
Napisano
1. Zdjęcie było podpisane, że przedstawia polski (!) czołg zniszczony podczas walk I Pz.Regiment z Erfurtu.

2. Jak widzę, po nazwie pliku Polsmol rozpoznał stojącą obok osobówkę jako Polskiego Fiata 508.

Więc chyba jednak Polska?
Napisano
Zdjęcie jest podpisane po niemiecku i nieczytelnie ale polenfeldzug" można odszyfrować. Poza tym ten Fiat 508 (w żadkiej czterodrzwiowej odmianie) raczej wskazuje na Polskę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie