meserek Napisano 14 Luty 2005 Autor Share Napisano 14 Luty 2005 WitamWpadła mi ostatnio w ręce książka pana A.Morgały Polskie samoloty wojskowe 1939-1945", a w niej znalazłem taki fragment, odnoszący się do wykorzystania po wojnie sprzętu niemieckiego:Na przykład na lotnisku w Mirosławcu wykorzystywano zdobyczny Fw 190 z namalowanymi szachownicami, wykorzystywany do szkolenia personelu technicznego w zapuszczaniu silnika. Maszyna miała uszkodzone ogumienie ale dobry silnik i instalacje. Z powodzeniem stosowano ją przez szereg tygodni w charakterze pomocy naukowej."Może ktoś się coś więcej na temat tego Focke-Wulfa ? Acha, książka była wydana w 1976 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 temat ten kiedyś mocno mnie interesował, ale o foce o której piszesz nic niestety nie słyszałem, MLP ma silnik BMW 801 na chodzie !! z całym praktycznie przodem (obudowa silnika), może to z tego ??, po wojnie niemiaszkom udało sie zostawić u nas od ch... sprzętu, niestety najciekawsze rzeczy zabrali ruscy lub zostały bezmyślnie skasowane, wiem że używano u nas do późnych lat 40-tych kilka FW-59, Storch, może jakieś BF-108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BLACK JACK Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 ... i Focke Wulf Weihe także! Wszystko jest u Morgały.BJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 Jeżeli chcecie, to mogę jutro wrzucić parę zdjęć niemieckich samolotów używanych po wojnie przez naszych lotników.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 Bodziu000000! Nie pytaj tylko wrzucaj ,wszak to są rzeczy ciekawe! Z góry dziękujemy!Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek1 Napisano 15 Luty 2005 Share Napisano 15 Luty 2005 Kiedyś na wystawie modelarskiej w Pałacu Kultury widziałem model tej Foki w 1:72. Czy była to zupełna fantazja, czy autor posiadał jakieś zdjecie, tego nie wiem.Bodziu, proszę powrzucaj, to ciekawy temat. Szkoda, że do dzisiaj uchował się tylko Jungmann z MLP. Były jeszcze He-72, Fw-44, że nie wspomnę o trzech RWD-13, którym niedane było doczekać naszych czasów, ostał się tylko czwarty(w MLP). Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Zgodnie z obietnicą.Fiesler Fi-156 Storch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Me-108 Taifun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Drugi Me-108 Taifun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Focke Wulf FW 58 Weihe.PzdrBodziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 był jeszcze prototyp 2 silnikowego samolotu transportowego konstrukcji mieszanej LWD Miś" w którym zastosowano poniemieckie silniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek1 Napisano 16 Luty 2005 Share Napisano 16 Luty 2005 Bodziu, jeszce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 8 Listopad 2005 Share Napisano 8 Listopad 2005 Bucker Bu181 Bestmann używany przez Instytut Lotnictwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tesastick Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 tutaj jeszce Bf-108 SP-AIO" ktory byl uzytkowany przez Z.G. Ligi Lotniczej i od 1948 wy 9 Samodzielnej Eskadry Lacznikowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tesastick Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 i tutaj fotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tesastick Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 i tutaj z szachownicami wiecejhttp://wp.scn.ru/en/cat/opers/europe/29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozakk88 Napisano 18 Luty 2006 Share Napisano 18 Luty 2006 ciekawy wątek :) i ciekawe co sie z tym stało?? ..czemu mam złe przeczucia:/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Zdjęcie z allegro. Siebel Si-204 w polskich barwach. A może nie Siebel, a zakupiony u Czechów Aero C3A? W końcu to ta sama maszyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kielon Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Ciepło, ciepło ... ale to niestety Nord Nc-701, tylko je stosowano w Polsce. A jaka jest różnica pomiędzy nimi? Nord ma trzyłopotowe smigło z innym kołpakiem. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Czyli francuska wersja Siebela, dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rwd Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Owszem, Nord. Kupiono kilka samolotów do PLL LOT w celu wykonywania zdjęć z powietrza. Potem zostały przekazane stosownym zarządzeniem do wojska. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kielon Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Ciepło, ciepło ... ale to niestety Nord Nc-701, tylko je stosowano w Polsce. A jaka jest różnica pomiędzy nimi? Nord ma trzyłopotowe smigło z innym kołpakiem. ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 jak paiętam juz był podoby wątek-podobno używano Fw-190 w Poskim Wojsku ze sprawnymi silinkami do szkolenia mechaników samolotowych -pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lukas P Napisano 4 Sierpień 2006 Share Napisano 4 Sierpień 2006 Witam!Kolega huk 100 ma dobrą pamięć ;) To jest ten wątek właśnie.A tu cytacik z początku wątku :WitamWpadła mi ostatnio w ręce książka pana A.Morgały "Polskie samoloty wojskowe 1939-1945, a w niej znalazłem taki fragment, odnoszący się do wykorzystania po wojnie sprzętu niemieckiego:"Na przykład na lotnisku w Mirosławcu wykorzystywano zdobyczny Fw 190 z namalowanymi szachownicami, wykorzystywany do szkolenia personelu technicznego w zapuszczaniu silnika. Maszyna miała uszkodzone ogumienie ale dobry silnik i instalacje. Z powodzeniem stosowano ją przez szereg tygodni w charakterze pomocy naukowej.Może ktoś się coś więcej na temat tego Focke-Wulfa ? Acha, książka była wydana w 1976 roku."PozdrawiamŁukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 5 Sierpień 2006 Share Napisano 5 Sierpień 2006 sory dałem wtope-nie doczytałem-pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.