Skocz do zawartości

Chodził z wykrywką i znalazł!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to ja tez cos napisze muj kolega wybrał sie autobusem za miasto na wykopki trafil pare monetek i porcelanki po wszystkim zpakował sie i postanowił wrucic autobusem do domu jednak nie kupił biletu a prch hcial że go kanary przycieły ale on był twardy i niepodał im swoich personaliów

• Odpowiedzi 65
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
to wytłumaczył że chodzi z wykrywką i szuka guzikow a że miał pare ze sobą to pokazał znależiska i okazało sie że ten policjant też chodzil z wykrywką pouczył go wlepił mandat za jazde bez biletu i puscił do domu kolega miał szczenscie ze trafił na kogos kto rozumie jego zainteresowania

Do berdan'a
Potępiam rozkopywanie stanowisk archeologicznych, cmentarzysk, niezasypywanie dołków itd, itp. Ale do diaska co Ci zrobili złego handlarze (ci, którzy kopią w sobotę by w niedziele położyć to na gazecie i sprzedać)????? W swoim poście napisałeś to tak, jakby byli Twoimi największymi wrogami i należałoby ich najlepiej zesłać na sybir. Doprawdy nie rozumię Ciebie. Jeśli coś znajdę i zechcę sprzedać to jest to tylko i wyłącznie sprawa między mną a kupującym i nie widzę powodu by mnie za to napiętnować tylko dlatego, że nie zostawiam sobie tego w kolekcji. Czy Ty wszystkie znaleziska zostawiasz sobie? Czy nie sprzedałeś żadnego? Naprawdę nie potrafię zrozumieć co chciałeś powiedzieć? Może chodziło Ci tylko o tych, co rozkopują stanowiska archeologiczne, cmentarzyska itp? Tylko dlaczego podkreślasz, że w sobotę ktoś kopie by w niedzielę sprzedawać? Osobiście nie widzę w tym nic złego tak jak nie widzę niczego złego w NIESPRZEDAWANIU znalezisk.

Nie bardzo rozumie co oznacza podpunkt 2 p. 2 art. 111 cytuje:
Art. 111.
1. Kto bez pozwolenia albo wbrew warunkom pozwolenia poszukuje ukrytych lub
porzuconych zabytków, w tym przy użyciu wszelkiego rodzaju urządzeń
elektronicznych i technicznych oraz sprzętu do nurkowania, podlega karze
aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
2. W razie popełnienia wykroczenia określonego w ust. 1, można orzec:
1) przepadek narzędzi i przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do
popełnienia wykroczenia, chociażby nie stanowiły własności sprawcy;
2) przepadek przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z
wykroczenia;
3) obowiązek przywrócenia stanu poprzedniego lub zapłaty równowartości
wyrządzonej szkody.

Czy to znaczy ze mogą wyczyścić cały dom ze wszystkich starych przedmiotów?
A co np. z kolekcją bagnetów które nigdy nie widziały ziemi?
Czy ją także mogą zakwalifikować jako przedmioty pochodzące pośrednio z wykroczenia??
Jak daleko taka kwalifikacja może sięgnąć???

Vincent Vega - miałem na mysli tych którzy w sobote kopia we wspomnianych miejscach (stanowiska archeo).Co do zsyłania na sybir to nie wiem gdzie to w moim poście wynalazłeś.Generalnie masz rację,że jesli chcesz coś sprzedać to Twoja sprawa.ja szczęśliwie nie muszę sprzedawać tego co znajdę, ale rozumiem tych którzy muszą...Przykro mi, że poczułeś się osobiście dotknięty:-))Przeczytaj co było napisane wyżej - dobrzy poszukiwacze - źli archeolodzy...

uzupełnienie-jeśli ktoś szuka wyłącznie dla zarobku to najczęściej:
-historia przedmiotu jest mu obojetna
-miejsce znaleziska także (może to byc stanowisko, obiekt zabytkowy)
-stan w jakim pozostawia po sobie miejsce
-nie buduje kolekcji więc zubaża dziedzictwo historii kraju"
LICZY SIĘ ILE DOSTANIE KASY ZA FANT
Innaczej wyglada sytuacja,w której sprzedaż jest wymuszona np koniecznośćią utrzymania rodziny, lub sprzedaje się zdublowane przedmioty by kupic inne do kolekcji itd.
Ja pisałem o sytuacji w której ktoś myśli wyłącznie o kasie i niewazny jest dla niego sposób pozyskania fantu...

Ponieważ wątek się trochę wypalił, mam pytanko z innej beczki i proszę o podzielenie się doświadczeniem.
Będąc na wyprawie co zbieracie a co nie warte jest waszym zdaniem zachodu?
Jedni pokazują butelki, inni kapsle, inni jakieś druty...dosłownie wszystko.
Czasem odnoszę wrażenie że jest to akcja sprzątanie świata". Czy bierzecie ze sobą taczki?
Przepraszam, ale poszukiwacz z małym doświadczeniem pyta zawodowców, a dodam iż pytam dlatego, iż niekiedy wpadają tu różne fotki i dopiero zdaję sobie sprawę, że niekiedy było to to, obok czego przeszło się obojętnie...
Pozdrawiam.

W sumie jak oglądasz zdjęcia to pochodzą one od kilku osób
więc wydaje Ci się, że jest tego bardzo dużo, a prawda
jest taka że czasami sie nic nie znajdzie.
Ja zbieram wszystko co historyczne :-)"(ale bez przesady)
i w ogóle nie rozumiem jak szukając np MP 40 mógłbym zostawić puszkę od machy leżącą obok ?????????
A tak szczerze to w większości biorę wszystko co znajdę i później już w domu dokonuję segregacji - oczywiście ramy rowerowe i obudowy pralek w grę nie wchodzą :-)

Pozdrawiam :-)

Dzięki Romo!
Kiedyś (jak się nie interesowałem) idąc przez las, o mało nie przewróciłem się przez wystającą z ziemi jakąś dziwną blacho-druto-sprężynę...
Dziś wiem, że to była stara zardzewiała taśma od amunicji ehhhhh....szkoda co?
Nie pytajcie gdzie to było, bo zabij mnie...byłem małym chłopakiem i nie pamiętam.
A o pozwijanych drutach tzw. czujkach czy jakoś tak z I Wojny światowej nie wspomnę...
A jeszcze wymachiwałem takim płaskim drutem miedzianym lub brązowym, dość regularnie poskręcanym i gdzieś go tam majtnąłem, a ostatnio bedąc na Allegro widziałem taką niby bransoletę właśnie z identycznego poskręcanego drutu...Kurcze ile fantów przeszło obok nosa...ehhhhhh...
O hełmach robiących za miski dla psa nie wspomnę...
Czy olaliście kiedys coś, a kiedy wiedzieliście, że było warte zachodu było już za późno?
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie