BLACK JACK Napisano 2 Luty 2005 Autor Napisano 2 Luty 2005 Tu macie kolejną zagadkę. Zdjęcie mówi" o roku 1945 i zakładach Blohm und Voss w Wenzendorf, ale do czego zagląda pan żołnierz?BJ
BLACK JACK Napisano 2 Luty 2005 Autor Napisano 2 Luty 2005 ... a tu powiększenie, chociaż nie najlepsze, ale zawsze!BJ
cieciwa Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Wydaje mi sie [ale moge sie mylic] ze to jakas odmiana bomby szybujacej ..podobnej do tej jaka zatopila wloski pancernik Roma"
bodziu000000 Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Może to być jakaś odmiana Blohm & Voss 246 Hagelkorn".PzdrBodziu
Grzesio Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Odmiana Bv 246 to może aż nie, choć rzeczywiście tył kadłuba podobny, to różnic jednak za wiele - za nisko położone skrzydła (a raczej dziura na dźwigar), brak głowicy bojowej - w końcu to, co widzimy, to przedział układu kierowania, normalnie mieściły się tam serwomechanizmy etc. Zwróćcie też uwagę na pręt wystający z tyłu kadłuba - to chyba jednak jest jakaś makieta funkcjonalna, wykonana może istotnie z użyciem tylnej sekcji kadłuba hagelkorna.PzdrGrzesiu
IRONRAT Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Należy również pamiętać o niemieckich próbach z latającymi zbiornikami (co prawda na Me-262).Ironrat
BLACK JACK Napisano 2 Luty 2005 Autor Napisano 2 Luty 2005 Na zbiornik to wydaje sie za mikre, jak dla mnie.BJ
IRONRAT Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 Kształt tego czegoś ze zdjęcia nie pasuje, ani do hagelkorna, ani zbiorników testowanych na Me-262. Myślę, żę jest to jakaś makieta, ale czy bomby, pocisku czy też zbiornika??Ironrat
Grzesio Napisano 2 Luty 2005 Napisano 2 Luty 2005 No, zbiorniki testowano też na Ar 234, choć z założenia wszelakie hole sztywne były domeną DFS.Ale to tu to na pewno makieta - zobaczcie, że tył kadłuba jest de facto lity, no może przedzielony na pół wzdłużną wręgą. Ale tym niemniej bardzo ciekawa rzecz.PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.