acer Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Panie dr Faustus - Niejaki Witold Pilecki oraz Józef Cyrankiewicz byli w obozowym ruchu oporu.Proszę więcej poczytać a nie pisać rzeczy obrażających żyjących jeszcze więźniów.
wulfgar Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Jedyny obóz koncentracyjny który sie wyzwolił" rękami samych więźniów to był Buchenwald zdaje się.
satron1200 Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Witam , nie będę komentował postu Wulfgara . Apel do moderatora tego działu , Tezy" wyżej wymienionego użytkownika stanowią w Polsce przestępstwo , kłania się kodeks karny . Rozumiem , że forum ma charakter otwarty , jednak tolerowanie takich postów , sugeruje czytelnkowi , zrozumienie przez moderatorów dla Tego typu wybryków .
wulfgar Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Satron 1200: akurat zacytowalem tezy reprezentowane przez tzw.rewizjonistów w tej kwestii nawiazując do dyskusji więc zamknij najlepiej nas wszystkich.
satron1200 Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Kłamstwo Oświęcimskie jest czynem karalnym .
wulfgar Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 to wsadź niejakiego Paula Rassiniera - wiezien Buchenwaldu i Dory zakwestionowal jako pierwszy istnienie komór gazowych w obozach koncentracyjnych/ i prof. Roberta Faurissona z Lyonu. bo to ich tezy miedzy innymi. Cytoiwac ma prawo kążdy kogo chce. Zgadzać sie z nimi nie musze ale cytowac i czytać nikt nie zabroni ( jeszcze).
Boruta Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Jeśli cytujesz bez polemiki, to znaczy, że się zgadzasz z tymi tezami.Pozdrawiam
wulfgar Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 dyskutując o jakimś problemie starasz sie przedstawiać poglądy róznych ludzi na daną kwestię. Cytat ma charakter polemiki gdyż przedstawia poglad innych badaczy który niemusi i nie jest moim pogladem ale nie widze powodu żeby uznawać poprawnosc polityczna" za ceche wiodącą w badaniach historycznych powodujaca sekowanie jednych badaczy kosztem innych poprzez zamykanie ust. Ich tezy mozna obalać poprzez fakty i badania a nie cenzure.
MaRaS_ZG Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 jest cenzura na temat holokaustu,przeczytaj ksiazke Przedsiebiorstwo Holokaust" zreszta ona jest zakazana w PL,ale mozna sciagnac z zachodnich serwerow:)
grba Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 W niedzielę byłem na uroczystości rodzinnej i przy okazji porozmawiałem z moim wujem, który w czasie wojny mieszkał w okolicy Bełżca. Powiedziałem mu, że są ludzie którzy wątpią w palenie Żydów. Wuj zjeżył się. Opowiedział jak zdarzało się, kiedy był z ojcem w polu, że gęsta smrodliwa chmura dymu od strony Bełżca otoczyła ich; jak wymiotował w bruździe.Wszyscy wokół doskonale wiedzieli co dzieje się z ludźmi przywożonymi wagonami towarowymi do obozu. Mieli relacje „z pierwszej ręki”, od ukraińskich strażników żyjących świetnie ze sprzedaży ukradzionych trofeów bandzie hien i przepijających forsę z najgorszym sortem zdemoralizowanych kurew.Wspomniał o czterech pacyfikacjach, które przeżył. O zacieraniu śladów obozu… O procederze tzw. „siewów”, czyli przesiewaniu prochów sitami w poszukiwaniu złota i biżuterii. Tak moi drodzy, dla pewnego gatunku ludzi było to Klondike; z pozyskanego w ten sposób złota niektórzy potrafili zrobić sobie obrączki ślubne…
dr.faustus Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Z całym szacunkiem do Wuja" grba ...Sam nie widział...Świadkowie"przekazujący mają to do siebie,że przekazują i przedstawiają wszystko w sposób nieobiektywny.Palenie...palić zwłoki można...Dzisiaj tez się spala...np.kremacje w spitalach części ludzkiego ciała Świadkowie"-Ci akurat nie stanowią wiarygodnego źródła.choćby spreparowani dla potrzeb procesu norymberskiego wzajemnie wykluczający się w zeznaniach...Ale to temat rzeka...Co do cenzury...Wulfgar-masz rację :) Zastanawia mnie brak dystansu forumowiczów do wielu spraw.Obrazuje to charakter społeczeństwa polskiego,w większości hipokrytycznego,szowinistycznego,wręcz ortodoksyjnego w swych przekonaniach.Za swoje racje" byliby gotowi utopić w łyżce wody...Tymczasem dla zainteresowanych tematem i spojrzeniem z drugiej" strony,dotarcie do tych złych" xródeł nie powinno stanowić problemu.Zapoznać się z tematem proponuję wszystkim zacietrzewionym w swych ortodoksyjnych poglądach,a potem brać się do złośliwych i nienawistnych obraźliwych komentarzy.I tak to już niestety w Polsce jest,a to tylko jedno forum.Obrazuje to jak zróżnicowanym jest społeczeństwo w tym kraju.I tu nigdy nie będzie dobrze...Dlaczego?Bo Polak Polaka w łyżce wwody utopi w imię swojego...Zresztą sami to wiecie. Do MaRaSa_ZG - książka dobra :) Można na Allegro wyhaczyć...Wulfgar- sam widzisz nie tylko w tym wątku,polemnika nie jest łatwa do osiągnięcia,kiedy to grupa uzurpatorów jedynej prawdy" będzie szerzyć szowinizm,nie dopuszczając nawet do konstruktywnej krytyki ...Z ciekawostek,to w dniu dzisiejszym w mediach podali info własnie o Holokauście...I nie była ona z kategorii niektórych kolegów przyjętych wersji...a tak swoją drogą,to czy koledzy oglądali film 11 września-niewygodne fakty" ? - Polecam...Choć jak zwykle zaraz podniesie się larum...Dostępny ogólnie za ok.4 zł.Tylko po co kupować i ogladać skoro wszystko jest jasne-zamach...a jednak...Świadczy to o tym ,że są jeszcze na świecie jednostki,grupy,masy,wyznające inną wersję,przeciwną do oficjalnej...I na tym podłożu proponowałbym spojrzeć na temat naszego postu...Nie wierz wszystkiemu co zobaczysz i tylko w połowie temu co usłyszysz...."
yorik Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Grba tak się złożyło, ze byłem w Muzeum w Bełżcu tydzień temu. Najbardziej upiorne wrażenie robi ta cisza.
KRUSZYNA Napisano 16 Październik 2006 Napisano 16 Październik 2006 Tak mi teraz przyszło do głowy czytając wasze posty-kłamstwo powtórzone tysiąc razy staje się prawdą".Od wielu lat,praktycznie od końca wojny,widać ewidentną politykę wypaczania historii.Ma ona według mnie na celu odsunięcie,zmniejszenie,zrelatywizownie-odpowiedzialności niemców jako narodu za zbrodnie drugiej wojny światowej.Widać to ewidentnie w np.sprawiepolskich obozów koncentracyjnych",działalności pani Steinbach,negowania komór gazowych,krematoriów itp,itd.Co najśmutniejsze ludzie dają się nabierać na takie proste pułapki zakładane przez speców od socjologi i manipulacji.Przykład-podanie w wątpliwość holokaustu,podlane odpowiednio sosem o spisku,zatajaniu,ukrywaniu faktów,cenzurze.Wystarczą same wątpliwości,resztę robi stugębna plotka.Może pora panowie po prostu pomyśleć.Ja nie dyskredytuję tez ludzi wątpiących,ale samo wyrażenieobóz koncentracyjny"jest synonimem śmierci.pozdrawiamkruszyna
MaRaS_ZG Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 swego czasu ksiazka byla zakazan...i nikt tu nie udaje meczenikow" czy tropicieli teori spiskowych
grba Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Zakazana? Książka była i jest głośna. Dowiedziałem się o niej z omówienia i fragmentu opublikowanego w Rzeczpospolitej", który nie jest podziemną gazetką, tylko wielkim ogólnopolskim dziennikiem. Książkę nabyłem w dużej księgarni, stała w widocznym miejscu z reklamą zachęcającą do kupienia, a więc nie spod lady, nie od konspiracyjnego dystrybutora podziemnego samizdatu.
grba Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 PoprawkaZakazana? Książka była i jest głośna. Dowiedziałem się o niej z omówienia i fragmentu opublikowanego w Rzeczpospolitej", którA nie jest podziemną gazetką, tylko wielkim ogólnopolskim dziennikiem. Książkę nabyłem w dużej księgarni, stała w widocznym miejscu z reklamą zachęcającą do kupienia, a więc nie spod lady, nie od konspiracyjnego dystrybutora podziemnego samizdatu.
Boruta Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Ja wierzę w oficjalną wersję, że tam ludzi mordowali gazem, zresztą, jakbyście znali ludzi, którzy przeżyli wojnę, i posłuchali jak było, to w te bzdury wypisywane w ostatnich latach byście spuszczali w kiblu.Pozdrawiam
wulfgar Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 co to sa wersje oficjalne"? co to za pojęcie. Cos jest albo prawdziwe albo nie.wole wierzyć w wersje prawdziwe oparte na wszechstronych badaniach a nie oficjalne" danych faktów historycznych. Oficjalnie mówiono, że obroną westerplatte cały czas dowodził Sucharski a okazało sie że faktycznie Kpt. Dąbrowski a przecież cały czas opowiadano oficjalnie że...itd. więc co spuścić do kibla?
a.korbaczewski Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 1. Oficjalnie to się nawet zmienia liczba pomordowanych. OFICJALNIE spada co jakiś czas. Ale też tylko niektórzy mogą się na ten temat wypowiadać.2. Na obrazku widzę dym, może jak się ma lepsze zdjęcie poza dymem widać jeszcze cos innego.3. Jeśli widać stosy to może oznaczać, ktoś morduje rzuca na stosy i pali albo w obozie wybuchła epidemia tyfusu i trzeba spalić zwłoki. Skąd ludzie w tamtych czasach mieli mieć wyobrażenie o możliwościach takiego obozu. Raporty wydawały się niewiarygodne.4. Czy Bełżec to obóz zagłady?5. Grzesiuk wspomina że jak do jego obozu przyjechali więźniowie Oświęcimia to przeraziły ich warunki w jakich muszą żyć więźniowie w Gusen. Najbardziej znany obóz nie znaczy że najbardziej okrutny.
wulfgar Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 oficjalnie" jeszcze z 15 lat temu liczbe ofiar auschwitz okreslano na 4 mln. Obecnie samo muzeum po badaniach okresla je na około 1,5 mln ( jesli dobrze pamietam wypowiedż dyr muzeum Franciszka Pipera).
Boruta Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 To są wszystko manipulacje, może tylko zmiana ilości więźniów (ofiar) może nie być podważona. Obozy koncentracyjne były, zarządzali nimi Niemcy służyły do mordowania wrogów III Rzeszy. Koniec kropka.
a.korbaczewski Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 a nie było czasem tak że koncentracyjne to do izolowania wrogów, obozy pracy do pracy a zagłady do mordowania? przynajmniej w założeniu. bo jak napisal wybitny historyk Norman Davis ylko liczba ofiar holokaustu i pierwszej wojny swiatowej zostały ostatecznie udowodnione"
wulfgar Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 a masakra ormian przez turków w 1915? Oficjalnie" twierdząc że to zrobili Turcy mozna narazić sie na konflikt dyplomatyczny.
grba Napisano 17 Październik 2006 Napisano 17 Październik 2006 Mój dziadek był Zwangsarbeiterem we Flugzeugwerke Mielec. Można z tego faktu wywnioskować, że miał przyjemną pracę w niemieckim przemyśle lotniczym, że poznawał samolotowy high tech… tymczasem była to filia KZ Krakau-Płaszów, z której na szczęście dla mnie uciekł, bo wielu przywiezionych razem z nim umarło.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.