sebulaa Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 witam wszystkich . wiem gdzie jest cały nie trafiony czołg , nimiecki , niemcy tak spiepszali że gubili czołgi, no i jeden został . jaka jest procedura wydobycia takiego fantu, i czy jest szansa żeby on został u tego co go znalazł , czy ktoś ważniejszy tym się zajmnie , pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz
barteks Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Procedura?No więc tak:po zgłoszeniu jakieś dwa- trzy lata oczekiwania, aby panowie z palnikami zrobili swoje, co powinno zmniejszyć koszty wydobycia (wiadomo, mniejsz masa);Po ewentualnej akcji wydobywczej kolejne dwa lata, żeby rdza zrobiła swoje, a to zmniejszy koszty konserwacji ( wiadomo, mniejsza pow.);a co do pozostania u znalazcy, to myślę, że jeżeli kopną Cię w d..ę, to możesz być zadowolony.Może gadam bzdury, ale tak odbieram polską dbałość o zabytki i o tworzenie kultury poznawczej" (że się na taki neologizm wysilę).Pozdrawiam.
ziomek11 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Procedurę reguluje ust. o ochronie zabytków...szczerze to znajac polskie realia watpie w to aby bez przychylnego nastawienia konserwatora zabytków, ludzi z muzeum/właściwego do Twojej okolicy/, policji, mediów lub mediów i policji uda Ci sie coś zdziałać.Widze to czarno...niestety, chyba ze zwrócisz sie o pomoc do braci...ale wtedy czołg o zgrozo moze ulecieć za Odrę w stercie złomu.Pamietaj Polska to nie USA w tym kraju moze dostać wyrok za zadzerwiałą rurę" wyzszy niz za kilka włamań...Jestem pesymista poniewaz znam ten temat...a jeszcze jedno pierwsze co potrzebne do wydobycia czołgu to:KASA!!!Ale powodzenia!
jaca2003 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Cóż to za jakaś nowa świecka tradycja ze w sezonie zimowym wylegają sie czołgi i to niemieckie i to kompletne i pewnie tygrys.Co do procedury to chyba kol barteks dokonał najlepszej prezentacji.Pozdrawiam
Garfield Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 barteks no co ty żyjemy w innych czasach komuna się skończyła. Teraz procedura jest następująca.1Przyjęcie zgłoszenia2Nocny nalot w domu zgłaszającego rekwiracja śmiercionośnych łusek i skoróp po granatach.3Wszystkie media piszą o zabujczym" Dostawcy mafi broni/psychopacie/niedorozwoju? krótko mówiąc zgłaszającym5Ciche potwierdzenie lokalizacji i stanu fantu4Znalezienie kupca z zagranicy (zachód)5Szumne wydobycie, prasa, TV, inne media, zachwyty nad stanem, zapowiedzi rychłej renowacji. Nikt nic nie wspomina o znalazcy6Ekipa wydobywcza po drodze kradnie wszystko co da się odkręcić/urwać7 3 miechy pojazd stoi pod plandeką jak by kto pytał to czekają na dokumentacje/fundusze z UE8 Pojazd po cihu opuszcza nasz kraj jako wagon eksportowych bóraków cukrowych. (opcja 2 wyjeżdza głośno na enowacje")9 Pan dyrektor muzeum kończy bódować dom z basenem, konserwator zabytków kupuje żonie i córce samochody(sam ma cały garaż z innych drobnych akcji)reszta uwikłaych kupuje małe samochody lub kontenery wódki10 W wypadku gdy odkrywca pojazdu ma jakieś wonty pokazuje mu się gazety z właściwymi artykułami (patrz punkt 3) lub zapowiada odwiedziny(patrz punkt 2) i w trakcie takowej przypadkiem wyrzuca się wykrywkę i co cenniejsze fanty przez okno pod koła przejeżdzającego tamtędy przypadkiem około 4 rano walca.11 Gdy prasa sobie o nim przypomni mówi się, że to był złom do niczego i wogóle, i udowadnia się jej że wymiana go na 3 łuski od mosina to był złoty interes.12 Imreza na której wszyscy zainteresowani gratuluja sobie interesu.pzdrGarfieldp.s Sorry ale ja w takie zguby już raczej nie wierze;)
sebulaa Napisano 23 Styczeń 2005 Autor Napisano 23 Styczeń 2005 dzięki chłopaki , nasze realnia nie pozwola na wydobycie może mój syn kiedyś tego dokona , pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi . a ten czolg jest w okolicach warszawy 35 km od stolicy i jeszcze tam sobie pobędzie szukajmy innych fantów
ziomek11 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Jeśli jest 35km od Wawy to racia" sie nim zajmą...szczerze to czekaj na lepsze czasy.... niestety!W tym czasie wyrabiaj układy, zbieraj kasę , załóz prywatne muzeum, kolekcje-coś w tym stylu wszystko legal kapujesz?Przepisy sa bezduszne a urzędnicy dobrze ich nie znają to może CIĘ pogrążyć tak wiec czekaj i go pilnuj
wons Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 był już wątek o wyciąganiu czołgu. Coś jakby jak wyciągnąć czołg", czy coś w tym stylu. Proponuję poszukać i poczytać. pozdr. i powodzenia. wonsy
U96 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 sebulaa myślę że już są ludzie co o nim wiedzą (może jesteś nie piewszy)- tzw.opiekunowie" i zaraz cię uciszą bo wchodzisz im w paradę.
jacenty2004 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Kocham ten kraj ....tylko On jakoś mnie nie kocha.
ziomek11 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Zgadzam się z U96 ze sa tacy co juz wiedza...sam wiem o jednym pojeździe, dodatkowo jest to potwierdzone w literaturze nie wspomionając o spr. w terenie...ale szkoda czasu zdaje sobie sprawe ze to dla mnie niemożliwe zeby go wyciagnać wyremontować a poźniej jeździć...o takim czymś szary człowiek-hobbysta moze tylko...marzyć istytucje maja to w ....ale jekby ktoś chciał go wyciagnąć na własną rękę to od razu zrobiłby sie szum-zjodziej by krzyczano kto mu pozwolił sa przepsy procedury!...a on tak sobie sam...tak więc sa takie pojazdy o których wiemy ze sa ale i my i oni nic nie robią żeby je pozyskać.My nie mamy srodków sił oni nie chca!
Magach7 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Wykopać cichaczem a następnie schować, ewentualnie może robić za współczesną rekonstrukcję z elementów wykonanych po 45 roku- chyba nie da się zbadać roku produkcji stali i w związku z tym potwierdzić oryginalności?
jacenty2004 Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Cichaczem to można żonę pod pierzyną ,a i to nie do końca bo też się pewnie świadkowie znajdą :)
DTH Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Hehehe, 35 km od stolicy? Jesli mowimy o ...hmm...ogolnie kierunku wschodnim, to faktycznie koledzy z tego watku maja racje,pare osob juz o nim wie:) To rzeczywiscie, wygladajaca na cala Pantera (wygladajaca, bo ma na pewno wieze, a co nizej nie wiadomo, ale podeszwa raczej jest, bo wieza raczej nie wisi w powietrzu).Miejsce nieszczegolnie przychylne do partyzanckich" akcji, wiec czekac teraz, kto pierwszy cos wytarguje za namiar od czynnikow wladzy.Chyba, ze wszyscy odpuszcza w oczekiwaniu na lepsze czasy, ale na to bym nie liczyl:))
KudłatyHD Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Ja mma namierzony czołg pod Wrocławiem ale to jest chyba rusek, i narazie nie próbuję go wykopywac saperką heheh.A tak poważnie to podejde któregoś dnia do Arsenału i się spytam czy są zainteresowani fantem:))Dodam, ze to nie jest czołg z cmentarza rosyjskiego, które stoją tam notabene dwa heheheehehheh
POLI Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Na cmentarzu stoją cztery czołgi T-34/85 i dwie armaty Zis-3.
greggg Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Troche z innej bajki... mam fajny namiar na powstańcza (Warszawa) rusznikarnie i mały magazyn, po cześci zweryfikowany pozytywnie:)) Powiem tyle że najciekawszy fant to PAK38 rozebrany na części i zasmarowany:)) A na pewno są i tam inne zabawki i pestki też oraz różne skorupki.Namiar mam od paru lat, od konkretnej zwiazanej z tą rusznikarnią osoby. Na nieszczęście jest to w centrum miasta tak więc wejscie na pałe odpada:(( próbowałem rozeznać temat tu i tam, ale jakoś z muzeami ciężko idzie... przyjadą saperzy i większość pojedzie na poligon..., a reszta przepadnie, a moga być tam naprawdę ciekawe rzeczy - polskie przedwojenne, konspiracyjnej produkcji, ruskie, niemieckie, zrzutowe.. a tu dupa zbita...Tak to niestety u nas jest:((Pozdrawiam!!! Greg
IRONRAT Napisano 23 Styczeń 2005 Napisano 23 Styczeń 2005 Tu i tam jeszcze coś jest. Niestety państwo nie ma pieniędzy (muzea też). Ich pracownicy walczą w wielu przypakach o własną egzystencję, a nie o eksponaty. Brakuje u nas takiego polskiego Littlefielda. Ironrat
KudłatyHD Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Faktycznie są cztery po obu stronach cmentarza:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.