Skocz do zawartości

Dlaczego uważacie że niemiecka armia była najlepsza?

proteus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
wyniki mini sondy sa jednoznaczne. najlepsza był armia niemiecka. później polacy to logiczne bo w koncu to nasi ... dalej japonczycy... wszyscy pozostali dostali mniej glosow razem niz sami japonczycy... ja tego nie rozumiem... moze ci co glosowali na niemcow czy japonczykow mi wyjasnia dlaczego niemcy byli najlepsza armia oprocz tego ze mieli ladne mundury?
Napisano
Ciekawe pytanie. Dla mnie niezrozumiale jest..no nie uwielnbienie,ale na pewno popularnosc Wehrmachtu. Armia jak każda inna,tak samo mordujaca jeńców, popełniająca zbrodine na ludności cywilnej,tak samo walcząca,na pewno nie-niepokonana,bo armii bez porazki po prostu nie ma .Armia niemiecka,pomimo iż zbudowana na gruncie Reichswehry,w toku wojny przeobrazila sie w zdemoralizowana,lub sfanatyzowana zbieranine niedobitkow. Takim jednostkom najłatwiej było z gorliwoscią wypełniać rozkaz o roztrzeliwywaniu dezerterow i wszystkich innych domniemanych rogów rezimu.Jak to było ładnie nazwane na stonie grupy rekonstrukcji Grossdeutchland z Poznania-...wybralismy armię morderców..."-choc jest generalizowanie ma w sobie ziarno prawdy.Nie chcialbym żeby srodowisko rekonstruktorow niemieckich jednostek poczuło sie urażone.Teraz jest free for all,i nie widze nic zdroznego w rekonstruowaniu Wh,Lw,Km.Ale dop wszystki wielbicieli niemczyzny-troche krytycyzmu panowie,świetny mundur to nie wszysko.
Pozdrawiam
ELM_US
Napisano
Cóż, po owocach ich poznacie.
Jakoś po tej najlepszej armii niewiele zostało.
No a elitarność, szczególnie elitarni byli dziadkowie z Volssturmu i dzieciaki z HJ.
Napisano
Była była najlepsza.Najlepiej mordowała najlepiej brała w d....Najlepiej również rabowała.A gdy przyszło co do czego to się okazało ze słuzyli w niej sami kucharze telefoniści sanitariusze weterynarze.I nie było nikogo ktoby się przyznał że słuzył w SS.
Pozdrawiam
Napisano
Tak mi się wydaje, że żadna armia nie jest wolna od zarzutu mordowania jeńców na przykład. Ktoś zna może jakąś? Czekam na przykłady.

Krzysiek
Napisano
Nie chodzi o to czy któraś armia mordowała jeńców ale chodzi o skalę.dodatkowo w 10 przykazaniach niemiaszki mieli ze cywil jest nietykalny stosujemy zasady rycerskosci do pokonanego wroga dobra kulturalne trzeba chronić itp.A żeczywistosc okazała się trochę inna.
Fakt niemiaszki doruwnywali sowietom ale chyba byli w tej kwesti naprawde najlepsi.Toz to oni wymyślili oddziały które szły za frontem i robiły porzadek na zapleczu z wrogami rzeszy.Ruskie uczyli się dopiero od nich.No i wsród ruskich jeńców wystepowali i oficerowie i komisarze natomiast u niemiaszków jak wcześniej pisałem sami kucharze i sanitariusze.
Pozdrawiam
Napisano
Nie tylko Ruscy. Jeńców zabijali także Brytyjczycy, Amerykanie, Kanadyjczycy, Polacy... wszyscy.

Bardzo, bardzo podobnie było z grabieżą. Oczywiście, armia niemiecka była przedłużeniem i zbrojnym ramieniem zbrodniczego reżimu (podobnie jak sowiecka z resztą), ale nazywanie wszystkich żołnierzy mordercami, to lekka przesada.

Tak samo jak Twoje Jaca informacje o tym, że Niemcy nie przynawali się do stopni po wzięciu do niewoli. Przecież wiesz, że to nie jest prawda... po co to pisać? Poprawia Ci to nastrój?

K.

Napisano
Kiedyś udało mi sie porozmawiać z kilkoma ludzikami którzy zaliczyli wojenkę.Najpierw Pan por.z pod Kocka(nazwisko nieistotne człowiek już jest na Wiecznej Warcie).Opowiadał jak ostatniego dnia bitwy zdobyli klasztor w Woli to w załodze nie było ani oficera ani obsługi km-ów tylko telefoniści kucharze itp.I kazdy ze zdjęciem żony dzieci rodziny w łapce i każdy błagał o litośc bo polacy jeńców nie brali.To samo z ludzikami od Andersa czy np mój Dyr technikuma który całą wojnę przeszedł u Maczka.Wszyscy byli pod tym względem zgodni.
Co do samego tematu rozwalanie jeńców to chyba niemiaszków jednak nikt nie prześcignął?
(Uf 1000 pekł teraz bedzie z górki)
Pozdrawiam
Napisano
Super. Czyli masz kilka relacji o tym, że nie przyznawali się do stopni...

Wiesz, że polscy oficerowie wzięci do niewoli przez ACz jako pierwsi zrywali sobie naramienniki z oznaczeniami stopni?

Wiesz, że Rosjanie z zasady nie brali jeńców? No chyba, że ponad setkę za jednym zamachem... trudno wszystkich rozwalić od ręki..

Relacje które przytoczyłeś o niczym nie świadczą. Wiadomo, że tak się zdarzało... ale w większości przypadków podawali stopień i jednostkę. Co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. Mimo tego, że np. na froncie wschodnim poddawali się przeciwnikowi który nie podpisał konwencji o traktowaniu jeńców i każdy jeniec trafiał na wczasy na Syberię.

Pozdrawiam
Krzysiek

Napisano
Witam!!!

Widze ze wiele osob tak jak ja nie rozumie pytania ajlepsza" :)
Jesli chodzi o armie najnowoczesniej wyposazona, najlepeiej wyszkolona, majaca najlepszych dowodcow w czasie II WŚ, wtedy powiem bez zawachania ze armia niemiecka.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Witam.
Do vonadamski

Widzę, że cierpisz również na podobną przypadłość (o którą oskarżasz przedmówców). Pytanko w sondzie jest jasno sformułowane - Która armia podczas ww2 była według Ciebie najlepsza pod względem wyszkolenia, morale i waleczności" i raczej nie chodzi w nim o najlepsze wyposażenie i najlepszych dowódców.

I na koniec mam pytanko. Co świadczy o tymże wielce gloryfikowanym niemieckim morale? Może ładowanie seriami po drogach pełnych cywilów we wrześniu 39 przez niemieckich lotników? Może zrównanie Warszawy z ziemią? I nie chodzi mi tutaj o jakiś tam nalot czy naloty podczes obrony Warszawy (abyś nie miał kontrargumentu w postaci nalotów alianckich na miasta niemieckie) ale o jej celowe wyburzanie budynek po budynku.

Polecam na przyszłość więcej rozsądku w ferowaniu wyroków.

Pozdrawiam,
Łukasz.
Napisano
Fakt. Jedna totalna bzdura.

Nawet gdyby zastanowić się nad porównywaniem różnych armii (wiadomo, że też będzie pyskówka), to porównywanie wszystkiego jednocześnie jest bez sensu.

Można by się pobawić na zasadzie: która armia dokonała największej ilości zbrodni... albo coś podobnego... wtedy ma to większy sens.

Pozdrawiam
Krzysiek
Napisano
Na wesoło.
Tak mi się wydaje, że żadna armia nie jest wolna od zarzutu mordowania jeńców na przykład. Ktoś zna może jakąś? Czekam na przykłady. "

Od razu podaję. Armia Zbawienia.

Ironrat
Napisano
IRONRAT a co powiesz na temat Armi Mocherowych Beretów?
Pozdrawiam
PS jesli szukac najlepszej armi to chyba konkretnie do wydarzeń np 1939- jaka armia
1940- jaka armia
itp itd
Napisano
Teraz już na poważnie. Miałem sąsiada. Zmarł w wieku ponad 80 lat. Walczył na kresach i dostał się do niewoli razieckiej. Był oficerem. Coś go tknęło, zerwał swoje pagony, upaprał sobie ręce i przy pierwszej okazji przeskoczył ze swojej kolumny do kolumny podoficerów i zwykłych żołnierzy. Za jakiś czas, któryś z Rosjan złapał go i mówi mu, ty wyglądasz na oficera, z powrotem do kolumny oficerskiej. Pan odczekał godzinę i powtórnie zminił kolumnę. Dzięki temu nie wylądował w Katyniu i przeżył wojnę.
Ironrat
Napisano
Jaca, Armia Mocherowych Beretów wogóle jeńców nie bierze. U nich masz przerąbane za życia i po śmierci.

A wracając do tematu, to jest to prowokacja. Skończy się na biciu piany, lub pyskówce.
Proponuję najpierw zdefiniować pojęcie ajlepsza" i wszelkie kryteria oceny. Inaczej pytanie jest bezprzedmiotowe.
Ironrat
Napisano
Witam. Armia Niemiecka pokonała armie Polską Norweską Holenderską Belgiską Francuską korpus ekspedycyjny Brytyjski armie Jugosłowjską Grecką. Zadała ogromne straty Rosjaną także Amerykanie dostali niezłe baty. Myśle że to niezły wynik. Pozdrawiam.
Napisano
P.S. według mnie w całej historii były tylko 4 armi zdolne wygrywac i zdobywać olbrzymie obszary terenu: wojska Aleksandra Macedońskiego, Legiony rzymskie, armia Napoleona i oczywiście armia niemiecka. I kazdą armię powinno sie oceniać po osiaganych wynikach. Wtedy armia polska z 39 roku znalazła by się w ogonku wraz z francuską
Napisano
To jakaś polska schiza , wszystko co zwiazane z armią niemiecką jest najlepsze.

Najlepsi są wygrywający, przegrani zawsze są w efekcie gorsi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie