Skocz do zawartości

Garnizon Łódź - lata dwudzieste

Darda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam prośbę – czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby podać, jakie jednostki stacjonowały w Łodzi pod koniec roku 1920 i w 1921? Mam problem z określeniem przydziału żołnierza z tego zdjęcia. Zdjęcie wykonane zostało w zakładzie fotograficznym przy ulicy Zakątnej 28 (dziś to chyba Pogonowskiego – nie znam Łodzi, więc nie jestem pewien). Domyślam się, że zakład ten był w pobliżu koszar, bo chyba nie jeżdżono na drugi koniec miasta, by zrobić sobie pamiątkową fotkę.
Intryguje mnie też rozpięty guzik przy kurtce – przy tak starannie upozowanym zdjęciu raczej mało prawdopodobne jest niedbalstwo, było więc to chyba celowe.

Pozdrawiam, Darda

Napisano
Trudno jest coś przesądzić na podstawie lokalizacji tylko zakładu fotograficznego, gdyż w zachodniej części miasta kwaterowało sporo jednostek wojskowych, np. 31. pp - ul. Konstantynowska (Legionów) 60/62/64, 10. pap - ul. Św. Jerzego 10, 4. pac - ul. 6 Sierpnia 84/86, 4. Okręgowa Składnica Sanitarna - ul. Konstantynowska 81/83/85, 4. Szpital Okręgowy - ul. Pańska (Żeromskiego) 113, 4. Wojskowe Więzienie Śledcze - ul. Gdańska 13/17...
Napisano
Cześć!
Napisz na priva!
Mój przyjaciel włąśnie pisze prace na temat jednostek w garnizonie łódzkim!
Juz kończy!
Pozdrawiam
Sosab
Napisano
w okresie w kotrym prawdopodobnie wykonano to zdjecie łódzkie pułki dopiero wracały z frontu wschodniego - prawdopodobnie to po prostu mieszkaniec Łodzi który chciał sobie zrobić zdjęcie. Po mundurze można stwierdzić ze to coś miedzy 1919-23. A w okresie miedzywojennym w Łodzi mieliśmy sporo jednostek z 10 DP - stacjonowało tu jej dowództwo a także cały 28 pSK i do chyba 1937 roku cały 31pSK, którego dwa bataliony i dowództwo przeniesiono póżniej do Sieradza. Poza piechotą w Łodzi stał też 4 pac i 10 pal. W pobliskim Zgierzu sformowano w latach trzydziestych 10 batalion pancerny wyposażony w tankietki TK-3. Wraz z 31pSK do Sieradza przeniesiono także saperów 10 DP.
Napisano

Dziękuję za wskazówki - wprawdzie nie udało mi się jeszcze określić przydziału tego plutonowego, jednak kilka hipotez dzięki Wam wyeliminowałem. Wiele wskazuje na jeden z pułków strzelców kaniowskich, choć prawdę mówiąc akurat na 30-ty (to jeszcze tylko domysły), który, jak rozumiem, w Łodzi w 1921 nie stacjonował.
Mam jeszcze jedno pytanie – co też przedstawia ten fragment zdjęcia? Wiem, że to nie forum „identyfikacja”, ale chyba Bocian wybaczy mi, że nie chcę rozbijać spoistości wątku.

Pozdrawiam, Darda

Napisano
Kobieras39, bardzo dziękuję z ciekawy link do wykazu łódzkich jednostek, sporządzony według ich aktywności gospodarczo - spółdzielczej. Niestety, zagadki nadal nie rozwiązałem, bo żeton spółdzielczy to to raczej na pewno nie jest:)
Pozdrawiam, Darda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie