Darda Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Napisano 21 Styczeń 2005 Mam prośbę – czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby podać, jakie jednostki stacjonowały w Łodzi pod koniec roku 1920 i w 1921? Mam problem z określeniem przydziału żołnierza z tego zdjęcia. Zdjęcie wykonane zostało w zakładzie fotograficznym przy ulicy Zakątnej 28 (dziś to chyba Pogonowskiego – nie znam Łodzi, więc nie jestem pewien). Domyślam się, że zakład ten był w pobliżu koszar, bo chyba nie jeżdżono na drugi koniec miasta, by zrobić sobie pamiątkową fotkę.Intryguje mnie też rozpięty guzik przy kurtce – przy tak starannie upozowanym zdjęciu raczej mało prawdopodobne jest niedbalstwo, było więc to chyba celowe.Pozdrawiam, Darda
Mel Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Witam! Sprubój tutaj. http://www.wam.lodz.pl/html/trad/wojsko.htmlPozdrowienia Mel.
sqh Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Trudno jest coś przesądzić na podstawie lokalizacji tylko zakładu fotograficznego, gdyż w zachodniej części miasta kwaterowało sporo jednostek wojskowych, np. 31. pp - ul. Konstantynowska (Legionów) 60/62/64, 10. pap - ul. Św. Jerzego 10, 4. pac - ul. 6 Sierpnia 84/86, 4. Okręgowa Składnica Sanitarna - ul. Konstantynowska 81/83/85, 4. Szpital Okręgowy - ul. Pańska (Żeromskiego) 113, 4. Wojskowe Więzienie Śledcze - ul. Gdańska 13/17...
polsmol Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Obuwie wskazuje na piechotę choć w latach dwudziestych mogło z tym być różnie.
Sosab Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Cześć!Napisz na priva!Mój przyjaciel włąśnie pisze prace na temat jednostek w garnizonie łódzkim!Juz kończy!PozdrawiamSosab
bolas Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 w okresie w kotrym prawdopodobnie wykonano to zdjecie łódzkie pułki dopiero wracały z frontu wschodniego - prawdopodobnie to po prostu mieszkaniec Łodzi który chciał sobie zrobić zdjęcie. Po mundurze można stwierdzić ze to coś miedzy 1919-23. A w okresie miedzywojennym w Łodzi mieliśmy sporo jednostek z 10 DP - stacjonowało tu jej dowództwo a także cały 28 pSK i do chyba 1937 roku cały 31pSK, którego dwa bataliony i dowództwo przeniesiono póżniej do Sieradza. Poza piechotą w Łodzi stał też 4 pac i 10 pal. W pobliskim Zgierzu sformowano w latach trzydziestych 10 batalion pancerny wyposażony w tankietki TK-3. Wraz z 31pSK do Sieradza przeniesiono także saperów 10 DP.
Darda Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 Dziękuję za wskazówki - wprawdzie nie udało mi się jeszcze określić przydziału tego plutonowego, jednak kilka hipotez dzięki Wam wyeliminowałem. Wiele wskazuje na jeden z pułków strzelców kaniowskich, choć prawdę mówiąc akurat na 30-ty (to jeszcze tylko domysły), który, jak rozumiem, w Łodzi w 1921 nie stacjonował.Mam jeszcze jedno pytanie – co też przedstawia ten fragment zdjęcia? Wiem, że to nie forum „identyfikacja”, ale chyba Bocian wybaczy mi, że nie chcę rozbijać spoistości wątku.Pozdrawiam, Darda
Kobieras39 Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 http://www.grosz.numizmatyka.com.pl/1.htmlciekawostka:)
Darda Napisano 25 Styczeń 2005 Autor Napisano 25 Styczeń 2005 Kobieras39, bardzo dziękuję z ciekawy link do wykazu łódzkich jednostek, sporządzony według ich aktywności gospodarczo - spółdzielczej. Niestety, zagadki nadal nie rozwiązałem, bo żeton spółdzielczy to to raczej na pewno nie jest:)Pozdrawiam, Darda
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.