Skocz do zawartości

BZURA 2005 nadchodzi

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 69
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
W tym roku planujemy formułe otwartego zlotu - gdzie każda z ekip sama dba o siebie. Na terenie zlotu postawimy namioty lub znajdziemy miejsce dla postawienia namiotów grup i zapewnimy materiały do budowy (drewno), piasek etc.
Posiłki będa robione we własnym zakresie lub będzie możliwośc ich zakupu w kuchni polowej.
naszym najwazniejszym celem jest znalezienie pieniedzy na wynajęcie 150 kb Mausera na ślepą ammo, tak żeby każdy kto przyjeżdża w kompletnym mundurze miał szanse postrzelania.zalęży nam na dużym zintensyfikowaniu realiów pola walki, poprzez zdynamizowanie go, zwiększenie ilości środków pozoracji i pirotechnicznych.
Wpisowe na bitwę wynosić będzie 20 zł przeznaczone na transport uczestników i zakupienie materiałów na budowę obozu.

Odwiedziłem Bzurę 2004 jeszcze jako widz i cywil, ale pasjonat historii i militariów. Pozwolę sobie w tym miejscu powiedzieć to czego nie udało mi się przekazać organizatorom - wcale nie tak łatwo było ich zlokalizować. Zadbajcie w tym roku o modelarzy, miłośników pojazdów itp. W programie Bzury 2004 było ujęte, że od godziny 11 można będzie podziwiać pojazdy - i owszem stały za barierką, ale ochroniarz za jasną cholerę nie chciał mnie wpuścić żebym mógł sobie obfotografować wz.34 na którego miałem wielką ochotę. Po bitwie wz. 34 zwinął się za ogrodzenie kościoła i tyle go widzieli. Jak zapytałem szofera czy będzie możliwość przyjrzenia się z bliska to usłyszałem, że wóz stał tyle godzin to mogłem sobie nawet dotknąć. No to jak wreszcie błędne koło czy burdel (przepraszam ale jeszcze mnie trzęsie na wspomnienie tego wszystkiego). Nie miałbym nic przeciwko jakiejś akredytacji czy jak to zwał, ale nie byłem tylko zwykłym oglądaczem widowiska, a podejrzewam, że nie byłem jedyny. Tyle moich uwag, a zrobicie z tym co chcecie, mniei tak tam pewnie nie będzie bo mam inne zadania na wrzesień, ale to już zupełnie inna historia, jak mawiał klasyk

Cholera..... aż mi głupio.
Z drugiej strony po inscenizacji miałem jeszcze tyle na głowie, że jak najszybciej chiałem odstawić pancerkę za płot i zająć się czyms innym.
Najmocniej przepraszam.

A co do roku bieżącego - tak, chcemy zmiany formuły pokazu sprzetu, pojazdów, broni, ale wymaga to od nas spełnienia kilku warunków, a raczej zupełnej zmiany zasad działania organizacyjnego.

Przede wszystkim KO organizacyjny pod wodzą Jazlowiaka zrezygnował z miejscowej" ochrony w postaci członków OSP z okolicy. Był to błąd straszny z wielu powodów.
W tym roku przy każdym pojeździe bedzie wyznaczony ochroniarz ( i pewnie nie jeden), którego celem bedzie uchronienie zabytku od dewastacji, natomiast nie bedzie bronił do niego dostepu choćby dla fotoamatorów.
Problem drugi to dyspozycyjność właścicieli badź dysponentów pojazdów i uzbrojenia. Z tym bywa różnie. Przykładem jest ... napisze, że jedna z głównych atrakcji poprzedniej inscenizacji, której kierowca i dysponent jednocześnie pojawił sie 30 minut przed planowaną iscenizacją. Jak więc mogła się pojawic kilka godzin wcześniej na pokazie.

Ale pracujemy nad tym, pracujemy.............

pozdrawiam

Jacek akagi" Haber
nieszczęsny szofer wz.34

A czemu czeskie US army to za dużo?

Bzura staje sie imprezą rekonstrukcyjną w szeroki spektrum. Owszem , główna inscenizacja dotyczy Bitwy i 1939 roku, ale impreza jest także spotkaniem dla rekonstruktrów, a my chcemy dać od tego roku możliwośc prezenbtacji sie chetnym grupom przed główną inscenizacją.
jezeli nie koliduje to z wymogami bezpieczeństwa, naszego scenariusz, etc. to dlaczego nie.......

Paweł napisał tylko o pewnych zgłoszeniach. Bo takich jedynie sondujących możliwość przyjazdu zapytań jest o wiele wiecej - ja sam otrzymałem z Ukrainy, Litwy i Wlk. Brytani. I raczej nie sa to grupy a'la 1939.

Polsmol - a co tu ustalać?? przeciez nikomu nie bedzie to przeszkadzać...
Inscenizacja to inscenizacja - a czy przed, czy po spotkamy kogoś w innym mundurze to chyba bez róznicy - ja to odczytuje tez jako chęć oddania hołdu naszym żołnierzom przez inne grupy - chyba jest to raczej powód do dumy, a nie do kolejnych dyskucji...

pzdr
michał

Tak naprawdę to chodzi o podejście do całej sprway. Nie mam nic przeciwko innym grupom i ich obecności w charakterze dodatkowej atrkcji.
Jadnak Bura jest imprezą wrześniową i powinniśmy dążyć do podniesienia jakości prezentacji aby polski widz mógł wynieść z tamtąd wiedzę o kampanii która wśród ogółu jest mocno fragmentaryczna.

Ściąganie innych grup może odwrócić uwagę od tego problemu.
Pozatym mam jeszcze w pamięci szarżę na czołgi (w galowych mundurach oczywiście) na Bzurze 2003 i kometarz organizatora o, ale publicznosci się podobało".

Polsmol ma rację, sprowadzenie US Army to totalna porażka...
Impreza z roku na rok robi się coraz atrakcyjniejsza i zamiast załatwiania międzynarodowych GRH warto by dopracować to co dotyczy tematu wrześniowego.
Naprawdę zrobi się z tego międzynarodowy zlot GRH...
Jeden wystarczy! (Glinnik)

A dzieci będą w szkołach rozpowiadać jak to us army uratowało armię Poznań" przed klęską he he

Pzdr
Anaba

Moje 5 groszy.
Jak umiedzynarodawiac, to lepiej wstawic na stronach reenactingu np w UK informacje o imprezie, wlacznie z linkiem do tanich linii lotniczych. Wtedy moze i przyjada, tyle iz trzeba by zapewnic przynajmniej informacje o dodatkowych rzeczach, typu zwiedzianie takich czy innych miejsc w Polsce.
Dodawanie US Army, a nawet Slowakow na Bzure to dziwny pomysl.

Hm, a co zrobić jak sami sie zgłaszają i chca na własny koszt przyjechać, chca się pokazać( bo tak to własnie ma miejsce)
Kurde, przecież po to to robimy, aby zainteresować kmiotka spod supermarketu historią.

Żeby sie z Pawłem nie powtarzać - wszystkie uwagi o imprezie sa brane pod uwagę.

pozdrawiam

tez jestem zdania ze bzura powinna byc impreza typowo wrzesniowa poniewarz to daje klimat i nie tylko , a zlot grup to juz zupełnie inna sprawa.
no i nie mowiac o tym ze znow termina bzury pokrywa sie z terminem arnhem ;-)

Schrek

Co do terminu:
Ci co nie zauważyli o co chodzi w tym, że Bzura jest zawsze w 3 tygodniu września - niniejszym informuję, iż:
1. w pierwszy weekend września są Krojanty.
2. w drugi weekend września jest Wielka Parada Kawalerii w Wilanowie i Dożynki Prezydenckie w Spale (zawsze w tych imprezach uczestniczy Szwadron WP);

Zdaję sobie sprawy z powagi obchodów Arnhem i tego, że wyjazd do Holandii jest najważniejszym elementem programu grup 1 SBS, bo to było miejsce gdzie brygada walczyła bojowo.
Jesli mielibysmy taka możliwość trzeba spróbować zrobić bezpośrednia transmisję z Holandii do Polski i odwrotnie. Myślę, ze wszyscy byliby ogromnie ciekawi:-)

Witam.

A co sądzicie o tym by :
gdy na rekonstrukcję tematyczną np. '39 przyjedzie jakaś grupa odtwarzająca inne realia (zbliżone np. koniec 2 wojny)- powierzyć jej jakiś epizod lub wykorzystać jako statystów (za ich zgodą)- wszyscy wezmą udzial w rekonstrukcji, a widzowie będą zadowoleni widząc różnorodność jednostek(można ich pokazac jako łączników, saperów,freikorps itp.)
Wydaje mi się, że ludzie nie muszą znać (i nie znają) rodzajów umundurowania, kolorów bluz,wyposażenia odpowiadającego danemu okresowi.
Robimy to w końcu nie tylko dla siebie lecz by pokazać coś innym. O wszystkich odchyłkach od realii historycznych oczywiście powinniśmy powiadomić widzów (np.przez naglośnienie).

Jest to tylko mój pomysł proszę nie wiązać go z jakąkolwiek rekonstrukcją.

1. w pierwszy weekend września są Krojanty.
2. w drugi weekend września jest Wielka Parada Kawalerii w Wilanowie i Dożynki Prezydenckie w Spale (zawsze w tych imprezach uczestniczy Szwadron WP);

Jednak to są imprezy kawaleryjskie a nad Bzurą walczyła głównie piechota.

No i dlaczego nikt nie rozważa terminu sierpniowego? Paradoksalnie może to pomóc w uzyskaniu bliższych historycznie realiów września ze wzgledu na pogodę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie