Skocz do zawartości

Nazewnictwo pojazdu z 10 BK

pzl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 58
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jestem pod wrazeniem. Artykuly o organzacji tak jak powinny byc. Az sie chce zlapac za robienie modeli armii Dunskiej - juz samochod pancerny mam:) Na przyklad te pociagi wozkow cignione jednym konikiem:). Dzieki
  • 3 years later...
Napisano
Temat stary, ale jary, zwłaszcza, że model ICM niemieckiego Kruppa bardzo ładny (dziś nabyłem) i zachęca do przerobienia naszego!

Mam parę pytań: czy mi władzę w oczach odebrało, czy ten rysunek aszego" Kruppa wygląda nieco inaczej, niż nasz Krupp na zdjęciach? Tzn. że jest marny?

Czy przednie błotniki są takie same, jak w wozie niemieckim, czy szersze?

Co on ma z tyłu? Bagażnik? Na zdjęciu z 2005-01-20 23:29:00, a raczej jego odpowiedniku w książce Tarczyńskiego widać, że za samochodem kuca żołnierz i coś robi: myje? coś ładuje? Dość wyraźnie widać, że tam coś wystaje.
Napisano
Czy nie jest to po prostu inny pojazd stojacy za Kruppem? Ale sie nie upieram.

Czy 'nasze' Kruppy byly niemieckie czy wegierskie? W tym moze byc wyjasnienie niektorych zagadek.
Napisano
Fotka Pana Adama (wspaniała, dzięki stukrotne!!!) rozwiała wątpliwość Chrisa (mniejszą, że to element samochodu stojącego z tyłu, większej, czy Niemiec, czy Węgier, nadal nie rozwiała), natomiast niestety moja wątpliwość nadal wisi w powietrzu... Co on tam ma? Przy czym majstruje żołnierz? Najprawdopodobniejszy byłby jakiś rodzaj bagażnika. A może radio? Koło zapasowe raczej nie.
Napisano
A mnie to raczej nachyla w druga strone bo jezeli to ma byc czescia Kruppa to powinno znajdowac sie pod cieniem rzucanym przez zlozony dach a jest za nim. Pozatym jakby majaczy przed obiektem naszego zainteresowania zughaken, wiec bagaznik na mniej niz polowe szerokosci pojazdu?

Radio na pewno nie bo te byly montowane na innych pojazdach typu furgon zamkniety (PF 508 I, 508 III, 508/18, 618).
Napisano
Jakimś cudem do polski dotarły właśnie węgierskie Kruppy.
I to przy czym majstruje" żołnierz, to jednak bagażnik.
Po prostu rysunek węgierskiego Kruppa, prezentowany w tym wątku nie dotyczy wersji eksportowej a wersji produkowanej dla Węgrów.
Wersja eksportowa wygląda, że miała dodatkowe bagażniki.
Napisano
Od burty pojazdu to coś" jest oddalone mniej więcej tyle, co grubość błotnika. Czyli nie tak bardzo. Cień jest całkiem jak trzeba. Bo ja nie piszę o rzeczy nad rękami żołnierza (to faktycznie dalszy samochód) tylko o tym do wysokości jego uniesionych rąk.

Cieciwa, z tym węgierskim Kruppem, to dużą satysfakcję Gebhardtowi sprawisz, jak potwierdzisz, np. fotką, że to węgierski eksportowy Krupp. Masz coś takiego? Dawaj!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie