Skocz do zawartości

O jeden most za daleko w Poznaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No tak, zapomniałem o najważniejszym.
Sama inscenizacja odbędzie się w poniedziałek, 15 sierpnia o godzinie 12:00.

Rozkład dnia dla uczestników inscenizacji:

poniedziałek, 15 sierpnia
II dzień Festynu

07:00 - pobudka,
07:30 - śniadanie,
09:00 - apel i odprawa,
09:30 - wymarsz z Miejsca Zgrupowania na teren Festynu i przygotowanie do inscenizacji,
12:00 - rozpoczęcie inscenizacji,
13:30 - defilada uczestników inscenizacji
przed zgromadzoną publicznością,
14:00 - ekspozycja plenerowa,
piknik z „ożywioną historią”,
18:00 - powrót do miejsca Zgrupowania,
18:30 - zdawanie pobranego sprzętu,
19:00 - apel kończący.
  • Odpowiedzi 200
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam,

Informuję, iż w poniedziałek tj. 8.08.2005 wysłałem do dowódców niemieckich grup rekonstrukcyjnych i ich sztabów, komplet wszystkich danych zwiazanych z inscenizacją. Wszelkie wynikłe w związku z tym pytania, proszę przesłać na majego maila, willi.aa7@poczta.onet.pl

Pozdrawiam
Willi
Koordynator Wojsk Niemieckich na inscenizację 15.08.2005
Napisano
wszystko to bardzo piekne i optymizmem napawające , ale czy ktoś rozwazył scenariusz utopienia się paru forsujących w nurtach enu"? rekonstrukcja , rekonstrukcją ale pierwszy poległy to bedzie dopiero frajda dla prasy.........
Napisano
Ależ oczywiście, że taka ewentualność została wzięta pod uwagę i to na długo przed tym, zanim impreza weszła w fazę realizacji.
Stąd poczynine zostały wszelkie kroki, aby taki przypadek nie miał miejsca, chocby wspomnieć badanie dna Warty w miejscu przeprawy echosondą, oczyszczenie z przeszkód, ratownicy...
Napisano
no cóż, pozostaje mi życzyć wiele szczęścia kolegom w ich dziele , chociaż ratownik jak wiemy nie gwarantuje tego ,że ktoś płynąc w pełnym opożądzeniu nie wypanie za burtę, oraz tego ,że zdąży do niego dopłynąć zanim w/w delikwent pójdzie na dno , a wtedy nawet badanie dna mu nie pomoże. Może sieję defetyzm ale mam wrażenie śledząc posty, że ktoś nie zastanowił się ile czasu utrzyma się n a wodzie gość w tzw. gaciach a ile gość w pełnym oporządzeniu i hełmie. obym sie mylił....
Napisano
Zero66 - zastanowił sie zastanowił sie i nawet były przeprowadzone próby z kąpaniem w pełnym oporządzeniu ludzie sa po treningach specjalistycznych i tylko tacy sie przeprawiają od ponad miesiąc tydzień w tydzień ćwiczymy te przerwy i to we wszystkich wariantach wiec spokojnie akurat na bezpieczeństwo kładziemy szczególny nacisk. nikt z marszu do pontonu nie wejdzie. Poza tym będziemy mieli jeszcze motorówki z ratownikami i wodołazami. wodołazami cegła to i nawet w drewnianym kościele może spaść na głowę.

Pozdrawiam

Schrek
Napisano
witam
czy moze ktos z Szanownego Grona jedzie przez Chojnice na impreze do Poznania ?? Mam do zabrania spory element do rekonstrukcji Panzerjager'a
moze ktos pomoze ?? oto moje mail hans85@o2.pl

pozdro
Hans85 (Pomerania 1945)
Napisano
Szkoda że mogę tam być. Właśnie oglądałem relację w TVP. Świetna promocja rekonstruktorstwa! Co prawda widziałem paru Niemców i Polaków z kałaszami ;) ale szacunek panowie! Do tego sprzęt: Jagtpantera na bazie Su-100 (bardzo fajna), jeepy, kettenkrad, kubelwageny...
Napisano
W Teleekspresie była ok 1 min. relacja z inscnizacji - dynamika pokazanych fragmentów była spora co robiło wrażnie.
Jagdpanter też był pokazany ... super
Napisano
,,Veni ,vidi ,vici''
Vici po raz pierwszy!Co tu napisac!Chcialbym podziekowac organizatorom i wspoltowarzyszom broni po jednej i drugiej stronie pola bitwy!Moim zdaniem pomimu drobnych incydentow ,atmosfera byla niesamowita i sprzyjajaca...!Pozdrawiam wszystkich uczestnikow!
P.S.Wrzucajcie zdjecia
Napisano
a oto jagdpanter z podkarpacia:)chłopaków z GRH Galicja" http://www.odkrywca-online.pl/picsforum10/1_14.jpg oraz http://www.odkrywca-online.pl/picsforum10/1_15.jpg
Napisano
POPROSTU COS WSPANIAŁEGO.BYŁEM WALCZYŁEM I NIESAMOWICIE SIE BAWIŁEM.WIELKIE UZNANIE DLA WSZYSTKICH KTÓRZY POMAGALI W ORGANIZOWANIU TAK WIELKIEJ IMPREZY.
ALE NAJBARDZIEJ UTKWI MI W PAMIĘCI NIESAMOWITY MIAROWY STUKOT NIEMIECKICH BUTÓW PODCZAS PRZEMARSZÓW PRZEZ MIASTO.
NAWET TEN DROBNY INCYDENT" NIEZMIENIE MOJEGO ZDANIA O TEJ IPREZIE.
MAM NADZIEJE ŻE ZA ROK SPOTKAMY SIE WSZYSCY W TYM SAMYM MIEJSCU.
Napisano
http://www.tutej.pl/content/view/730/180/ Żebyśmy nie wpadli w samozadowolenie!

Faktycznie bitwa nad Wartą była w porzo. Jednak większość ludzi min. ci na mostach, a bez lornetek, nie widzieli wiele, a nie słyszeli nic... Działania na drugim brzegu rzeki - tam gdzie samolot - były zupełnie nieczytelne i niepotrzebne. Jeżeli ktoś nie słyszał z megafonów co się dzieje to i tak nie zrozumiał o co tam chodzi. A przecież poprzednią imprezę nad Maltą udało się i nagłośnić i pokazać wszystkim widzom! I tam nie było przestojów w akcji, a komentarze wygłaszał przygotowany, profesjonalnie przygotowany ekspert. Tego tutaj zabrakło, a można było przecież podpatrzyć rozwiązania z Malty... następnym razem było lepiej... Może uda się zrobić zimową rekonstrukcję na 23 lutego - wyzwolenie Poznania? Cytadela doskonale nadaje się do tego celu...
Napisano
Niestety nie udało mi sie obejrzeć tej rekonstrukcji na TVP3, ponieważ mam extra polsat cyfrowy i moją telewizją regionalną jest Warszawka a nie Poznań :((
Jeżeli ktoś z kolegów rekonstruktorów nagrał to, to chętnie bym to sobie obejrzał.
Proszę przesłać na mojego mejla dane do przelewu,a przeleję pieniązki za ewentualną kasetę lub płytkę dvd wraz z kosztami wysyłki.
Bardzo mi na tym zależy

Pozdr.
Danielcio

hermannvonsalza@tlen.pl
Napisano
Witam.
Byłem w Poznaniu i moim zdaniem impreza udała się w 100%.
Walczyłem wraz innymi kolegami z wehrmachtun po drugiej stronie Warty i świetnie się bawiłem mimo tak krótkiego epizodu w tej walce.
Pozdrawiam wszystkich świetnie bawiących się na tego typu imprezach.
Paweł

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie