Skocz do zawartości
  • 0

oznaczenia na samolocie

Lobo26

Pytanie

Napisano
Witam
zastanawiam się czy na podstawie liter na samolocie mozna dojść z jakiego pułku był. albo gdzie takich informacji w sieci szukać???

na fotografii jest He-115 o numerze: C C K W

jakieś pomysły ???

Pozdrawiam
Lobo26

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ojojoj Panowie!
To, zgodnie z zasadami oznaczania, powinien być układ "litera cyfra lub "cyfra litera." - otóż tak, ale wyłącznie w przypadku, gdy samolot należał do konkretnej jednostki. A jeśli nie należał, to jest to Stammkennzeichen w układzie dwie litery + dwie litery.

Pzdr

Grzesiu
Napisano
Lobo, wrzuć fotkę bom sam ciekaw.
Do-26??? Nie sądzę, podobno powstało tylko 6 egz., z czego 2 cywilne i 4 w transportowej eskadrze transoceanicznej Luftwaffe (oznaczenia P5+..)

Jednostkę można rozpoznać po 2 znakach umieszczonych przed krzyżem.

Tak więc to raczej na pewno inny samolot. Ale i tu jest problem, bo w oznaczeniu przynależności przed znakiem +" powinna być kombinacja litera-cyfra lub cyfra-litera. Przypatrz się dobrze. Do C-cyfra" w ogóle mi żaden wodnosamolot/latająca łódź nie pasuje.
Napisano
Jeśli to ten z gazety (bo pamiętam te litery CCKW) to było po tygodniu sprostowanie ze to nie He 115 tylko Do 26. Chcesz się dowiedzieć skąd on tam przyleciał w 45?
To ciekawy wątek. Pozdrawiam L.
Napisano
Witam
zastanawiam się czy na podstawie liter na samolocie mozna dojść z jakiego pułku był. albo gdzie takich informacji w sieci szukać???

na fotografii jest He-115 o numerze: C C K W

jakieś pomysły ???

Pozdrawiam
Lobo26
Napisano
Panowie, pls, zróbcie skana, najlepiej jedną fotkę całej maszyny, a drugą (w wysokiej jakości) tylko zbliżenia fragmentu kadłuba z numerem, by się wyrobić w ograniczeniach < 650x600pix && < 100kB.
Napisano
Owszem Luger to ten artykul z glosu. mam obydwa artykuly. ciekawi mnie skąd byl ten samolot.

Beaviso raczej nie maskującym , powiem ze to wodnoplatowiec i zdjęcie wykonano w Nest (Unieście k/Koszalina).
Napisano
Można,
Podaj jeszcze raz dokładnie odczytane symbole i umieść we właściwym miejscu znak krzyża +", np. T6+BK.
Do tego co podałeś nic zbliżonego mi nie wychodzi. Czy maszyna jest w malowaniu maskującym?

pozdr., M.
Napisano
Dzięki za skany.
Kurczę, faktycznie trudno rozpracować te dwa najważniejsze znaki! To, zgodnie z zasadami oznaczania, powinien być układ litera cyfra" lub cyfra litera". A wszelkie domysły nie pasują do jednostek, które eksploatowały He-115.

pozdr., M.
Napisano
Muszę dokonac samokrytyki> odnalazłem dziś wspomniany artykuł ze zdjęciem i to ja się pomyliłem. W pierwszej części zdjęcie było błędnie podpisane jako Dornier 26 a w sprostowaniu poprawiono na Heinkel 115 umieszczajac jednocześnie w celach porównawczych zdjecia Do 26 i He 115. Niestety nie posiadam skanera ale postaram się to zeskanowac jeśli Lobo nie będzie szybszy. A oznaczenie prawdopodobnie jest: CE+KW lub CL+KW. Krój drugiej litery raczej wyklucza że jest to C. Pozdrawiam L.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie