Lobo26 Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Witamzastanawiam się czy na podstawie liter na samolocie mozna dojść z jakiego pułku był. albo gdzie takich informacji w sieci szukać???na fotografii jest He-115 o numerze: C C K W jakieś pomysły ???Pozdrawiam Lobo26
Grzesio Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Ojojoj Panowie!To, zgodnie z zasadami oznaczania, powinien być układ "litera cyfra lub "cyfra litera." - otóż tak, ale wyłącznie w przypadku, gdy samolot należał do konkretnej jednostki. A jeśli nie należał, to jest to Stammkennzeichen w układzie dwie litery + dwie litery.PzdrGrzesiu
Lobo26 Napisano 16 Styczeń 2005 Autor Napisano 16 Styczeń 2005 Witamna samolocie jest C C(lub E) + K Wjak odpale skaner to je wrzucę pozdrawiam
Grzesio Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 A z tym pytaniem to już proponuję zwrócić się tutaj: http://forum.12oclockhigh.net/ , do działu Luftwaffe. :-)PzdrGrzesiu
beaviso Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Lobo, wrzuć fotkę bom sam ciekaw.Do-26??? Nie sądzę, podobno powstało tylko 6 egz., z czego 2 cywilne i 4 w transportowej eskadrze transoceanicznej Luftwaffe (oznaczenia P5+..)Jednostkę można rozpoznać po 2 znakach umieszczonych przed krzyżem.Tak więc to raczej na pewno inny samolot. Ale i tu jest problem, bo w oznaczeniu przynależności przed znakiem +" powinna być kombinacja litera-cyfra lub cyfra-litera. Przypatrz się dobrze. Do C-cyfra" w ogóle mi żaden wodnosamolot/latająca łódź nie pasuje.
luger Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Jeśli to ten z gazety (bo pamiętam te litery CCKW) to było po tygodniu sprostowanie ze to nie He 115 tylko Do 26. Chcesz się dowiedzieć skąd on tam przyleciał w 45?To ciekawy wątek. Pozdrawiam L.
Lobo26 Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Napisano 15 Styczeń 2005 Witamzastanawiam się czy na podstawie liter na samolocie mozna dojść z jakiego pułku był. albo gdzie takich informacji w sieci szukać???na fotografii jest He-115 o numerze: C C K W jakieś pomysły ???Pozdrawiam Lobo26
luger Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Zdjęcie jest tak zrobione że płat zasłania częściowo oznaczenia i można się ich jedynie domyślać.
beaviso Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Panowie, pls, zróbcie skana, najlepiej jedną fotkę całej maszyny, a drugą (w wysokiej jakości) tylko zbliżenia fragmentu kadłuba z numerem, by się wyrobić w ograniczeniach < 650x600pix && < 100kB.
Lobo26 Napisano 17 Styczeń 2005 Autor Napisano 17 Styczeń 2005 Owszem Luger to ten artykul z glosu. mam obydwa artykuly. ciekawi mnie skąd byl ten samolot.Beaviso raczej nie maskującym , powiem ze to wodnoplatowiec i zdjęcie wykonano w Nest (Unieście k/Koszalina).
beaviso Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Można,Podaj jeszcze raz dokładnie odczytane symbole i umieść we właściwym miejscu znak krzyża +", np. T6+BK.Do tego co podałeś nic zbliżonego mi nie wychodzi. Czy maszyna jest w malowaniu maskującym?pozdr., M.
luger Napisano 17 Styczeń 2005 Napisano 17 Styczeń 2005 Znam nawet tzw. pilota" który napisał sprostowanie. Owszem lata ale na symulatorach na PC :))
beaviso Napisano 21 Styczeń 2005 Napisano 21 Styczeń 2005 Dzięki za skany.Kurczę, faktycznie trudno rozpracować te dwa najważniejsze znaki! To, zgodnie z zasadami oznaczania, powinien być układ litera cyfra" lub cyfra litera". A wszelkie domysły nie pasują do jednostek, które eksploatowały He-115. pozdr., M.
wojna1939 Napisano 19 Styczeń 2005 Napisano 19 Styczeń 2005 Chwała,na prośbę Lugera rzeczone zdjęcie ...
Lobo26 Napisano 19 Styczeń 2005 Autor Napisano 19 Styczeń 2005 oho widze ze mnie Mariusz wyprzedził z tym zdjeciem ;)pozdrawiam Tomek
luger Napisano 18 Styczeń 2005 Napisano 18 Styczeń 2005 Muszę dokonac samokrytyki> odnalazłem dziś wspomniany artykuł ze zdjęciem i to ja się pomyliłem. W pierwszej części zdjęcie było błędnie podpisane jako Dornier 26 a w sprostowaniu poprawiono na Heinkel 115 umieszczajac jednocześnie w celach porównawczych zdjecia Do 26 i He 115. Niestety nie posiadam skanera ale postaram się to zeskanowac jeśli Lobo nie będzie szybszy. A oznaczenie prawdopodobnie jest: CE+KW lub CL+KW. Krój drugiej litery raczej wyklucza że jest to C. Pozdrawiam L.
Pytanie
Lobo26
zastanawiam się czy na podstawie liter na samolocie mozna dojść z jakiego pułku był. albo gdzie takich informacji w sieci szukać???
na fotografii jest He-115 o numerze: C C K W
jakieś pomysły ???
Pozdrawiam
Lobo26
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.