Skocz do zawartości

Egzotyczne fanty..

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.
Ostatnie wykopalisko mojego kolegi zainspirowało mnie do napisania tego wątku..
Łyżkę wykopał miesiac temu przy domowym ogródku(dom poniemiecki,chociaż to o niczym nie świadczy). Łyżka była zawinięta w totalnie już przegniłą szmatkę...
A jakie Wy, szanowni koledzy macie w swej historii wykopaliskowej, dziwactwa z krańców świata..?

Napisano
Musze cię rozczarować co do maczety, to produkcja z lat 80. Były dwie wersje, taka jak Twoja i druga z zagiętym ostrzem. Obie były robiobe w polskich hutach, nie pamiętam w jakiej, część z nich miała właśnie tłoczone napisy, że niby zostały wykonane w Ghanie. Mam ok 4 szt takich to żaden rarytas. Sorka :)))
Napisano
ta moneta to cos jakby dirchem arabski, znajduje sie tego troche na naszych zemiach w skarbach wczesnośredniowiecznych, ale to tylko moja OPTYMISTYCZNA ocena, niech sie może wypowiedza znawcy tematu
Napisano
chociaż z drugiej strony to ta moneta na szczególnie starą nie wygląda, tamte były czyba srebrne i mniej dokładnie stemplowane, tak czy owak fant fajny i egzotyczny
Napisano
Tamaczeta jest na 99% z lat 70-tych i made in Poland robiona na eksport do Ghany. Kilka sztuk zostało w polsce. Mój dziadek uczestniczył w ich produkcji :-)
Napisano
Egzotyczna moneta to tureckie 10 para Abdul Aziza (1861-1876)

http://www.rustypennies.com/catalog/turkish_coins.html
Napisano
Wielkie dzięki za identyfikacje monetki! Do tej pory byłem przekonany, że zgubił ją zbłąkany turysta. Nie przypuszczałem nawet, że może być to coś starszego.
Pozdrawiam
Michał
Napisano
Witam.
Te maczety w latach osiemdziesiatych, walaly sie po calej Hucie Warszawa :-)Moj Ojciec ktory tam pracowal, przyniosl cztery takie do domu.Z tego co mowil, to przyjechaly na przetopienie bo wiekszosc miala glebokie wzery rdzy.
Pozdrawiam
  • 11 months later...
Napisano

Tugra – emblemat sułtana Abdula Aziza panującego w latach 1861-76; w kilka dni po abdykacji na rzecz bratanka Murada V zamordowany. Oskarżany o uleganie Rosji.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie