searcher Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2005 Witam.Ostatnie wykopalisko mojego kolegi zainspirowało mnie do napisania tego wątku..Łyżkę wykopał miesiac temu przy domowym ogródku(dom poniemiecki,chociaż to o niczym nie świadczy). Łyżka była zawinięta w totalnie już przegniłą szmatkę...A jakie Wy, szanowni koledzy macie w swej historii wykopaliskowej, dziwactwa z krańców świata..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2005 A oto łyżka w całej okazałości..Może ktoś coś mógłby dodać a propos tej łychy.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2005 I tym razem moje znalezisko...ze złomu. Maczeta z Ghany?!Moim zdaniem przedwojenna.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2005 Maczeta w całości..Pozdrawiam searcher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUinHell Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 Musze cię rozczarować co do maczety, to produkcja z lat 80. Były dwie wersje, taka jak Twoja i druga z zagiętym ostrzem. Obie były robiobe w polskich hutach, nie pamiętam w jakiej, część z nich miała właśnie tłoczone napisy, że niby zostały wykonane w Ghanie. Mam ok 4 szt takich to żaden rarytas. Sorka :))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 14 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 14 Styczeń 2005 Luzik..Przynajmniej wiem co i jak..Dzięki CUinHell..pozdroP.S.: A mógłbyś zamieścić fotki..Z góry dziękisearcher Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CUinHell Napisano 14 Styczeń 2005 Share Napisano 14 Styczeń 2005 spoko, oczywiście jak nie zapomne to w poniedziałek będą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawias Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 Monetka trafiona w lesie. Może ktoś ma jakiś pomysł co to za jedna? Nie wygląda na tutejszą :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawias Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 i rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julianni Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 a czy to dzial identyfikacja ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawias Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 Można to nazwać egzotyczną identyfikacją :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
searcher Napisano 15 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 15 Styczeń 2005 :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
julianni Napisano 15 Styczeń 2005 Share Napisano 15 Styczeń 2005 searcher co do Twojej maczety:http://www.allegro.pl/show_item.php?item=39746052 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 ta moneta to cos jakby dirchem arabski, znajduje sie tego troche na naszych zemiach w skarbach wczesnośredniowiecznych, ale to tylko moja OPTYMISTYCZNA ocena, niech sie może wypowiedza znawcy tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iglanadon Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 chociaż z drugiej strony to ta moneta na szczególnie starą nie wygląda, tamte były czyba srebrne i mniej dokładnie stemplowane, tak czy owak fant fajny i egzotyczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kawon30 Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 A ja trafiłem coś takiego.Nie wiem co to jest,ale wygląda jak ozdoba noszona przez sułtana na turbanie w filmach rysunkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 16 Styczeń 2005 Share Napisano 16 Styczeń 2005 Tamaczeta jest na 99% z lat 70-tych i made in Poland robiona na eksport do Ghany. Kilka sztuk zostało w polsce. Mój dziadek uczestniczył w ich produkcji :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 17 Styczeń 2005 Share Napisano 17 Styczeń 2005 Egzotyczna moneta to tureckie 10 para Abdul Aziza (1861-1876)http://www.rustypennies.com/catalog/turkish_coins.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zawias Napisano 18 Styczeń 2005 Share Napisano 18 Styczeń 2005 Wielkie dzięki za identyfikacje monetki! Do tej pory byłem przekonany, że zgubił ją zbłąkany turysta. Nie przypuszczałem nawet, że może być to coś starszego.Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Hill Napisano 19 Styczeń 2005 Share Napisano 19 Styczeń 2005 Witam.Te maczety w latach osiemdziesiatych, walaly sie po calej Hucie Warszawa :-)Moj Ojciec ktory tam pracowal, przyniosl cztery takie do domu.Z tego co mowil, to przyjechaly na przetopienie bo wiekszosc miala glebokie wzery rdzy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipe75 Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 Jak egzotyka to egzotyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipe75 Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 Inna strona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipe75 Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 I ta egzotyczna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 Moneta turecka 10 Para z roku 1277 AH (ery muzułmańskiej) tj. 1868 n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grba Napisano 4 Styczeń 2006 Share Napisano 4 Styczeń 2006 Tugra – emblemat sułtana Abdula Aziza panującego w latach 1861-76; w kilka dni po abdykacji na rzecz bratanka Murada V zamordowany. Oskarżany o uleganie Rosji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.