bodek15 Napisano 20 Styczeń 2005 Share Napisano 20 Styczeń 2005 o jaki poradnik chodzi proszę o tytuł i autora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U96 Napisano 20 Styczeń 2005 Share Napisano 20 Styczeń 2005 Z okładkiH.Dv.316Pionierbienft aller Waffen"(UN.Pi.D.)vom 11.2.1935Rachbrud 1936Die Dedblatter 1-19 finb eingearbeitetBerlag F.G Mittler & Gohn/Berlin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HU13ERT Napisano 20 Styczeń 2005 Share Napisano 20 Styczeń 2005 Moja opinia moze nie jest opinia eksperta ale ziemianki rosyjskie dochodzily nawet do 50m długości i 7-8 szerokości...kształt prostokąta, po wyjsciu z jednej i drugiej strony(takie masowe). Te mniejsze z doswiadczenia wiem,ze mialy zazwyczaj wejscie z rogu(radzieckie) albo posrodku(wowczas niemieckie albo polskie).Teoria ta od 6 lat mi sie sprawdza ale nie mozna zapominac ze strony walczace korzystaly ze swoich umocnien/ziemianek no bo po co kopac jedną na drugiej.To jesli chodzi o piechocińskie ziemlianki. Okopy wlasciwie sie nie roznily od siebie...warto patrzec na przedpiersia(na ktora strone jest nasyp)i wiedziec jak stal front...wowczas bedzie wiadomo czyje to. No a co do tego giganta:podobne nazywamy z kolegą końskimi" bo dziadek opowiadal ze wlasnie w takich staly konie. Potwierdza sie to bo czesto znajduje w nich podkowy..klamerki od uprzęzy munsztuki i inne. Ale nie znaczy to wcale, ze i tamten dołek"sluzyl koniom. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 Chyba raczej Pionierdienst...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U96 Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 Przepraszam za wszelkie literówki :-}, miałem problem z rozszyffrowaniem liter i improwizowałem.z szacunkiem Adam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
U96 Napisano 21 Styczeń 2005 Share Napisano 21 Styczeń 2005 a tu w orginale:http://www.germanmilitaria.com/Heer/photos/H52950.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Monti Napisano 21 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 21 Styczeń 2005 Witamdzięki wszystkim za pomoc.U96,dałoby się to zeskanowac ? :) i przesłać.pozdrawiam Monti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek15 Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 U96 czy widzę że ten poradnik jest związany z budową umocnień ziemnych. Jeśli można coś takiego dostać w języku polskim proszę napisz gdzie można kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Ja też czekam na info, gdzie to możnaby było dostać. Ewentualnie skany i w ostateczności kserówkę.pozdr. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek15 Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 a może ktoś ma jakieś pozycje książkowe ze sposobem okopywania się zarówno w czasie I jak i II wojny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comet.pl Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Okop na czołg.pozdr, comet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comet.pl Napisano 22 Styczeń 2005 Share Napisano 22 Styczeń 2005 Dla zainteresowanych wykonywanie okopu do strzelania w postawie leżąc za pomocą łopatki piechoty: 20-25 min.do strzelania w postawie klęczacej 30-45 min.do strzelania w postawie stojącej 60-90 min.comet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Do listy robót i kostrukcji ziemnych omawianych w tym wątku należałoby jeszcze dodać stojanki dla samolotów. Wielkość dostosowana do wielkości stacjonującego tam samolotu. Wysokość obwałowania ok. 1-1.5, oczywiście z przerwą z jednej strony na wprowadzenie maszyny.Ironrat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek15 Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Ironrat czy możesz podać tytuł tej pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
IRONRAT Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Niestety nie mogę podać, gdyż bazuję tu na własnej wiedzy na ten temat. Widziałem nie raz takie konstrukcje, a i od weteranów lotnictwa latających w czasie IIWŚ troszeczkę się nasłuchałem.IronratPS. Chyba, że pytanie było skierowane do cometa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek15 Napisano 24 Styczeń 2005 Share Napisano 24 Styczeń 2005 pytanie było do wszystkich którzy mają jakieś prace i informacje na ten temat. Pozdawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 25 Styczeń 2005 Share Napisano 25 Styczeń 2005 Przepraszam jeślei się powtórze bo nie czytałem całego wątku. Jest polskie opracowanie Centrum Wyszkolenia Piechoty pt. Umocnienia polowe przy doraźnem umacnianiu pola walki" mjr. Karol Domes i kpt. Józef Arabski Rembertów 1934Generalnie jest tam wszystko o umocnieniach polowych.Pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek15 Napisano 26 Styczeń 2005 Share Napisano 26 Styczeń 2005 doo7 a czy na wolnym rynku można dostać tą pozycję? Czy tylko w jakiś bibliotekach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d007 Napisano 26 Styczeń 2005 Share Napisano 26 Styczeń 2005 Bodek15: obawiam się, że na wolnym rynku dostanie się do tej pozycji będzie raczej niemożliwe. Pozostają jedynie biblioteki. Ja czytałem egzemplarz pożyczony od kumpla, nawet nie wiem skąd to miał, jednak było to już kilkakrotnie zkserowane.pozdrawiam d007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziomek11 Napisano 27 Styczeń 2005 Share Napisano 27 Styczeń 2005 Witam!Swego czasu będąc w Pelcie znalazłem tam książeczkę dot. niemieckich umocnień polowych. Przeglądałem ja krótko, ale dopiero po jej przejrzeniu stwierdziałem, że to co znalazłem w lesie k. Piły to stanowiska paków i flaków, którch rozmieszczenie zaczęło tworzyć jedną sensowną całość .Niestety jej cena była powalająca ok. 150 zł gdyż było to chyba wydawnictwo angielskie lub niemieckie, tego dobrze nie pamietam.Duża część schematów prawdopodobnie pochodziała z niemieckich instrukcji wojskowych. Materiały takie mozna znaleźć w Cent. Bibliotece Wojskowej w Wa-wie, napewno mają takze coś z tego tematu na Wacie. Niewiem jaka jest procedura pozycznia zbiorów cywilom, ale spróbować można tym bardziej ze na Wacie od kilku semestrów zorganizowano studia dla cywilów.Co polskich źródeł to wszelkie inf. dot. kostrukcji inż-sap. zawierają wojskowe podreczniki np. Podrecznik żołnierza wojsk zmechanizowanych " wyd. p. wrocławski zmech. Tytuł może troche przękręciłem, poniewaz w monie" byłem dobrych parę lat temu, ale pare" takich dołków z w/w ksiażeczki sam wykopałem-w rzeczy samej na czas- i często z machą na twarzy po przebiegnęciu paru metrów".Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario43 Napisano 7 Luty 2005 Share Napisano 7 Luty 2005 WitamCzy ktoś z kolegów posiada jakieś zdjęcie niemieckiego żołnierza siedzącego w okopie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario43 Napisano 8 Luty 2005 Share Napisano 8 Luty 2005 No jasne nikt takiego nie posiada ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 3 Luty 2006 Share Napisano 3 Luty 2006 prosze cie bardzo zolnierze w okopach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.