Passy Napisano 15 Kwiecień 2005 Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Wspaniale.Czy masz jakieś wiadomości o tych polnych mogiłach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 15 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2005 nie mam inne ;-) ale jak pamietam to musimy jechac za miasto i gdzies w lesie zaplimy znicze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passy Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 Kiedyś w Toruniu poznałem poszukiwacza,który tak długo naprzykszał się władzom,aż doprowadził do ekshumacji około 40 poległych polskich żołnierzy i przeniesieniu ich na cmentarz.Mówił,że to była droga przez mękę".Nikt nie chciał mu w tym pomóc.Urzędnicy nie mogli na Niego patrzeć,bo zakłócał ich święty spokój".Ale nie dał się zbyć i dopiął swego.Radził,aby postępować tak samo.Całą zasługę przypisały sobie na końcu oczywiście miejscowe władze.Inaczej postępują Niemcy.Oni mają jakąś fundację,która założyła wzdłuż Odry szereg cmentarzy i przewożą tam szczątki swich żołnierzy z terenu Polski.Zwiedzając kiedyś w okolicach Malborka ruiny zamku krzyżackiego opowiedziano mi taką historię:W 1945r. Niemcy roztrzelali pięciu swoich dezerterów i pochowali ich na terenie miejscowego majątku.Na terenie tego majątku podczas prac remontowych zabudowań gospodarczych natknięto się na cmentarzysko pogańskich Prusów.Oczywiście prace wstrzymano i powiadomiono archeologów.Archeolodzy cmentarzysko zbadali.Zabrali pozostałości materialne:naczynia,ozdoby itp. oraz część szkieletów,a pozostałe kości pozamiatali do worków i pozostawili aktualnemu właścicielowi.Biedak nie wiedział co z tym fantem zrobić.Miejscowy proboszcz nie chciał ich pochować,bo to poganie.I tak kości biednych pogan przeleżały kilka lat w oborze.Kilka lat temu przyjechali Niemcy po swich żołnierzy.Był z nimi jeden starszy Niemiec,uczestnik tych wydarzeń z 45r.Bezbłędnie wskazał miejsce,gdzie byli pochowani.Przeprowadzili ekshumację i zabrali szczątki rozstrzelanych.Gdy odjeżdżali właściciel majątku nieśmiało spytał się,czy nie zabraliby też kości pogańskich Prusów,bo tu ich nikt nie chce pochować.Ależ oczywiście-odpowiedzieli-to wszystko są LUDZIE.I zabrali pochować na swoim cmentarzu.Morał dopowiedz sobie sam.Passy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 Cześć,Passy co do map z terenu jutrzejszego wyjazdu to nie ma szczegółów dotyczących tego miasta. Szczegóły w mailu.Żeczę powodzenia i zapalcie też ode mnie świeczkę na mogiłach.Za tydzień z chęcią pojadę na wypad o którym mówiliśmy wcześniej.Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passy Napisano 16 Kwiecień 2005 Share Napisano 16 Kwiecień 2005 Dzięki za maila.Za tydzień ja nie mogę,bo jadę na święto pułkowe(11 PUL) do Ciechanowa.Być może pojedzie ze mną Omi.Jeżeli tak ,to będę miał kierowcę i fotografa.Passy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 16 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 16 Kwiecień 2005 Oj raczej pojedzie no i będziesz miał fotografa i kierowce :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 18 Kwiecień 2005 Share Napisano 18 Kwiecień 2005 Witam do Omi30 czy ktoś z Ostrowa Wlk. do Łodzi na motobajzel majowy? Bo może zrobimy to czo nie udało nam się w lany poniedziałek. Odpowiedz napisz na prv.Pozdr. kolegów po szpadlu z Ostrowia Wlk. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 18 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2005 oki kontakt na gg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 20 Kwiecień 2005 Share Napisano 20 Kwiecień 2005 Omi nie dotrę do Odolanowa bo zlot jest 1-3 maja a ja w tym czasie jestem w drugim końcu Polski.Pozdr. MJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 20 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 20 Kwiecień 2005 ja tez,bede nad morzem.No cóż skoro wymyslili taki dziwny termin to nie nasza wina;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 24 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2005 Passy sprawdz poczte ,pisownia taka sama jak naoisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 26 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2005 co pwiecie panowie na spotkanie w odolanowie w sobote ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 27 Kwiecień 2005 Share Napisano 27 Kwiecień 2005 Cześć,Odolanów powiadasz....hmmmm może być ciekawie. Chyba przyjadę.Jeszcze potwierdzę.Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passy Napisano 27 Kwiecień 2005 Share Napisano 27 Kwiecień 2005 Witam.Ja nie będę,bo jadę na Hel.Spotkamy się za dwa tygodnie.Passy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Passy Napisano 28 Kwiecień 2005 Share Napisano 28 Kwiecień 2005 Mariusz,dziękuję za materiały.Jeżeli będziecie w Odolanowie,to zróbcie parę zdjęć także dla mnie.Tomek-żałuj,że nie pojechałeś do Ciechanowa.Takiego napitku jeszcze nie próbowałeś.Mogę Ci podać przepis:10% ostrogi,10% szabli,10% kulbaki,40% wodyoraz 30% nasienia jednorocznego ogiera(przepis z etykiety).Pozdrawiam.Passy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 28 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 28 Kwiecień 2005 No niezły przepis;-) a co do spotkania w Odolanowie na która sie umawiamy? ja w sobote pracuje do 15 wiec ????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 29 Kwiecień 2005 Share Napisano 29 Kwiecień 2005 Cześć,Hmmm, jeżeli przychodzisz ok. 15, to może jedźmy w niedzielę. Magad mówi, że pojedzie w niedzielę na działkę, a ja mam wolne. Tylko wobec wyjazdu Magdy pozostaje kwestia transportu. Spróbuję pogadać z Dyktą, może pojedzie, to zabiorę się z nim. A tak w ogóle, to tylko my dwaj (no może trzej) jedziemy, a gdzie reszta?PozdrawiamMariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 29 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2005 Koledzy w niedziele to ja będe śmigał po Malborku,mi pasuje w sobote o 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dykta Napisano 29 Kwiecień 2005 Share Napisano 29 Kwiecień 2005 Ja będę w Odolanowie. Myślę że transport uda mi się załatwić, ale to potwierdzę ok. południa. Do zobaczenia,Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick1 Napisano 30 Kwiecień 2005 Share Napisano 30 Kwiecień 2005 a mnie sie nie uda w sobote i w niedziele :( mam nadzieje ze na nastepny wypad sie zalapie. Tak to jest. Moja lepsza polowa zarzadzila smazenie sie i nie moge sie wymigac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
omi30 Napisano 30 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 30 Kwiecień 2005 Mick nie masz czego załowac ,zlot chyba najgorszy jaki widziałem :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 1 Maj 2005 Share Napisano 1 Maj 2005 .......i ostatni :( pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MILITARY Napisano 1 Maj 2005 Share Napisano 1 Maj 2005 DO OMI- KRYTYKOWAĆ TO KAŻDY POTRAFI POWIEDZ CO TY I TWOI KOLEDZY MOGLIBYŚCIE ZAPREZENTOWAĆ INNYM, CZY POSIADACIE JAKIEKOLWIEK EKSPONATY (WARTE UWAGI) LUB POJAZDY MILITARNE?? JESTESCIE GRUPĄ MALKONTENTÓW BEZ PRZESZŁOŚCI I OSIĄGNIĘĆ, I PODEJRZEWAM ZE I BEZ PRZYSZŁOŚCI !!!!!!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mariusz Napisano 1 Maj 2005 Share Napisano 1 Maj 2005 Kolego MILITARY, to forum służy do wymiany zdań i myśli...wolnych myśli. Ja również uważam, że ten zlot nie wypalił, ale zwróć uwagę, że nie krytykujemy organizatorów. Wręcz przeciwnie doceniamy ich zaangażowanie, bo domyślamy się ile organizacja takich imprez wymaga zachodu. Więc jeżeli chcesz obrzucać ludzi błotem to znajdź sobie inne forum. Co do grupy to istniejemy od listopada 2003 roku i mamy pewne osiągnięcia, choć niewielkie.Pozdrawiam cię serdecznie i liczę, że nie będziesz człowiekiem jednego postu" lecz potrafisz rzeczowo porozmawiać.Marek pomimo wszystko chylimy czoła i nie zniechęcaj się.Pozdrawiam całą grupęMariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mick1 Napisano 1 Maj 2005 Share Napisano 1 Maj 2005 Military- a co to sa wg Ciebie osiagniecia? Wykopanie bursztynowej komnaty, czy wspolne zainteresowania, spedzanie czasu, zrozumienie?Dla mnie (wierze, ze dla naszej grupy - naszej, chociaz hmm raczej nie mam jeszcze prawa tak mowic) to raczej to 2.Co do przeszlosci, to grupa jakas przeszlosc ma z tego co wiem. Co do przyszlosci, to nikt nie wie, ile jej jeszcze kazdy z nas ma przed soba, a co dopiero grupa ludzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.