Skocz do zawartości

Co ciekawego w Kubince?

IRONRAT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://members.aol.com/kubinka/kubcat.htm

Na powyższej stronie jest lista zasobów muzeum w Kubince. Imponująca. Żeby tak u nas....
Ironrat
Napisano
Czyli jednak 7TP tam nie mają! Bo przecież by tego nie ukrywali? Bo po co, skoro mają inne skarby. A chodziła plotka przed laty, ze Magnuski (?) no ten koleś, znawca broni pancernej, widział w Kubince 7TP. No i co? Widział czy nie?
Napisano
podbno widział i nawet zrobił zdjecie fotka jest w zbiorach prywatnych w polsce ;-) sam nie widziałem fotki wiec zdania niezabieram ;-)

Schrek
Napisano
Udało mi się być w Kubince latem zeszłego roku. Wymaga to trochę zachodu :-)
Nasz TKSik stoi sobie mały i pojedynczy, a poza nim - całe hale sprzętu, od najcięższych monstrów aż po dziwne pomysły konstrukcyjne.
Fascynująca opowieść o radzieckich konstrukcjach czołgowych inżyniera, który mnie oprowadzał - można słuchać i słuchać.
Na pytanie wprost o inne polskie konstrukcje oficjalnie zaprzeczył.
Napisano
Sprawa wydaję się być ciekawa, w związku z tym, co wcześniej pisałem. Nasi na początku września zatopili 8-10 sztuk czołgów lub tankietek w Bugu, autobus i masę broni ręcznej. Autobus został na pewno wyciagnięty przez Rosjan, co do pojazdów gąsienicowych, nie wiem. Informacje z Kubinki byłyby jakąś wskazówką. Nie widzę logicznego powodu, dla którego mieliby ukrywać fakt posiadania naszego czołgu.
Jeśli wyciągnęli wszystko, to szkoda czasu, jeśli nie, to jest niewielka nadzieja. Sprawę komplikuje fakt niezbyt dokładnej lokalizacji. Ponatdo topiono wszystko ze wschodniego brzegu. Dzisiaj to może być Ukraina.
Ironrat
Napisano
Przypomina mi się opowieść mojego ojca -przed wojną mieszkańca Żołudka koło Lidy W 1940r kiedy wieziono całą rodzinę na syberie to podczas jednego z wielu postojów gdzieś w stepie widział sporo wojskowego sprzętu(w tym pancernego).Stało to bezpańskie nie pilnowane przez ruskich sołdatów.
Ojciec miał wtedy 10 lat,a w tym wieku wiadomo, nie można
smarkaczy upilnować.Zanim ojcowie pozbierali latorośle do wagonów zdążyli conieco obejrzeć-i ojciec był pewien że opisy ekspoatacyjne były po polsku.
Napisano
Logika podpowiada, że skoro autobus (podobno z jakiegoś powodu wystawał częściowo z wody) wyciągnęli, to resztę również. Niestety nie posiadam żadnych informacji za czy też przeciw. W tym roku na pewno nie będę tematu drążył dalej chyba , że trafi się coś ciekawego przez przypadek. Zakładam jednak, że tam już nic nie ma.
Ironrat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie